Μολδαβία:
Ψήφισαν υπέρ του ευρωπαϊκού
δρόμου στο δημοψήφισμα
*Εξωτερική ανάμειξη
καταγγέλλει
η πρόεδρος της χώρας
Με οριακή πλειοψηφία 50,17% των ψήφων επικράτησε το “Ναι” στο κρίσιμο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Μολδαβία.
Με το ερώτημα αν πρέπει να εγγραφεί στο Σύνταγμα ο στόχος της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, ενώ η πρόεδρος Μάγια Σάντου δήλωσε πως η χθεσινή ψηφοφορία αμαυρώθηκε από “άνευ προηγουμένου” εξωτερική παρέμβαση.
Τι εγινε στο δημοψήφισμα στη Μολδαβία
Το οριακό αποτέλεσμα –με την καταμέτρηση ποσοστού μικρότερου του 1,5% των ψήφων να υπολείπεται– απέχει μακράν από μια ηχηρή επιδοκιμασία του δρόμου προς την ΕΕ που επιδίωξε η Μάγια Σάντου τα τέσσερα χρόνια που βρισκόταν στην ηγεσία αυτής της μικρής πρώην σοβιετικής δημοκρατίας που βρίσκεται σε μια διελκυστίνδα ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση.
Στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν επίσης χθες, η Σάντου εξασφάλισε το 42% των ψήφων και ο κύριος αντίπαλός της, ο πρώην γενικός εισαγγελέας Αλεξάντρ Στογιάνογλο, το 26%, ανοίγοντας τον δρόμο για έναν αμφίρροπο δεύτερο γύρο μεταξύ τους στις 3 Νοεμβρίου.
Οι δύο ψηφοφορίες, που έλαβαν χώρα εν μέσω ισχυρισμών για εκλογική παρέμβαση, θεωρούνταν ένα τεστ για τη δέσμευση της χώρας αυτής της νοτιοανατολικής Ευρώπης να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποσπαστεί οριστικά από την τροχιά της Μόσχας.
Το οριακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θέτει τη Σάντου σε πιο αδύναμη θέση καθώς οδεύει προς τον δεύτερο γύρο, αφού υποστηρίζει ένθερμα την ένταξη στην ΕΕ.
Η Μολδαβία ξεκίνησε τη μακρά διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο και υπό τη Σάντου είχε σκοπό να τις ολοκληρώσει έως το 2030. Οι σχέσεις με τη Μόσχα έχουν επιδεινωθεί καθώς η Σάντου καταδίκασε την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία και έχει διαφοροποιήσει την προμήθεια αερίου απομακρυνόμενη από τη Ρωσία.
Ο Στογιάνογλο έχει πει πως, εφόσον ανέλθει στην εξουσία, θα ακολουθήσει μια “ισορροπημένη” εξωτερική πολιτική που θα περιλαμβάνει σχέσεις με την ΕΕ, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Μποϊκόταρε το χθεσινό δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντας το τέχνασμα για την ενίσχυση της Σάντου στις εκλογές.
Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η Σάντου απευθύνθηκε στους Μολδαβούς πολίτες, λέγοντας πως υπάρχουν “σαφή αποδεικτικά στοιχεία” πως εγκληματικές ομάδες που συνεργάζονται με ξένες δυνάμεις εχθρικές στα εθνικά μας συμφέροντα” επιδίωξαν να εξαγοράσουν 300.000 ψήφους. Είπε πως αυτό ισοδυναμεί με “απάτη σε άνευ προηγουμένου κλίμακα”.
Φιντάν για Γκιουλέν:
«Νεκρός ο αρχηγός
της σκοτεινής οργάνωσης»
*Δεν εφησυχάζουμε στη μάχη κατά της τρομοκρατίας
Τον θάνατο του Φετουλάχ Γκιουλέν σε ηλικία 83 ετών επιβεβαίωσε πριν από λίγο και η Άγκυρα, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.
«Οι πηγές πληροφοριών μας επιβεβαιώνουν τον θάνατο του αρχηγού της οργάνωσης FETO. Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο αρχηγός της σκοτεινής οργάνωσης, είναι νεκρός» ανέφερε αρχικά ο Φιντάν για τον θάνατο του μεγαλύτερου εχθρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στη συνέχεια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι παρά τον θάνατο του Γκιουλέν, «η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί χωρίς εφησυχασμό».
«Η αποφασιστικότητα του έθνους μας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί και η είδηση του θανάτου του δεν θα μας οδηγήσει ποτέ σε εφησυχασμό», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου.
Ποιος ήταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν
Ο Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν γεννήθηκε στις 27 Απριλίου 1941. Ήταν Τούρκος ιερέας, πρώην ιμάμης συγγραφέας και πολιτική φυσιογνωμία. Ίδρυσε το κίνημα Γκιουλέν (γνωστό ως Χιζμέτ στα τουρκικά). Αναμείχθηκε ενεργά στον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στον σύγχρονο κόσμο. Δίδαξε στη σχολή Χανάφι του Iσλάμ. Ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι το 2013, οπότε και οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών χάλασαν, καθώς ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι εκείνος είχε υποκινήσει τις έρευνες για διαφθορά, οι οποίες στοχοποίησαν και ενέπλεξαν δεκάδες στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Η τουρκική κυβέρνηση τον χαρακτήρισε ως τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη και τον κατηγόρησε ότι ηγείται της λεγόμενης γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως περιγράφεται το κίνημά του.
Ο Γκιουλέν είχε κατηγορηθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν ως ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016 και εις βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τουρκικό δικαστήριο. Ο ίδιος αυτοεξορίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατοικούσε στο Σέιλορσμπουργκ της Πενσιλβάνια.
Η Τουρκία ζητούσε την έκδοσή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που δεν έγινε ποτέ.
Ρούτε:
«Σημαντική κλιμάκωση
η αποστολή Βορειοκορεατών
στρατιωτών στην Ουκρανία»
Η ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών για να πολεμήσουν στην Ουκρανία στο πλευρό των δυνάμεων της Ρωσίας θα συνιστούσε σημαντική κλιμάκωση.
Αυτό σημείωσε χθες ο γενικός γραμματέας του NATO Μαρκ Ρούτε.
Όπως ανέφερε «Μίλησα με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο (Γιουν Σουκ Γιολ) για τη στενή συνεργασία ανάμεσα στο NATO και τη Σεούλ, τη βιομηχανική συνεργασία στον τομέα της άμυνας και τη διασυνδεδεμένη ασφάλεια Ευρώπης-Ατλαντικού και Ινδικού-Ειρηνικού”, σημείωσε ο Ρούτε στην ανάρτησή του στο X.
Η αποστολή στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα για να πολεμήσουν με τη Ρωσία στην Ουκρανία θα σηματοδοτούσε σημαντική κλιμάκωση, υπογράμμισε.
Γιούλια Ναβάλναγια:
«Θα επιστρέψω στη Ρωσία
να συμμετάσχω στις εκλογές»
Η Γιούλια Ναβάλναγια, συζυγος Ναβάλνι, δήλωσε ότι κάποια μέρα θα επιστρέψει στη Ρωσία και θα κατέβει για πρόεδρος.
Μετά τον θάνατο του Ναβάλνι σε ρωσική φυλακή στην Αρκτική τον Φεβρουάριο, κανένας μεμονωμένος ηγέτης δεν έχει αναδειχθεί για να ενώσει την ετερόκλιτη αντιπολίτευση στη χώρα και υπάρχουν σημαντικές διαμάχες μεταξύ διαφορετικών ομάδων Ρώσων αντιφρονούντων στο εξωτερικό. «Ο πολιτικός μου αντίπαλος είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Και θα κάνω τα πάντα για να πέσει το καθεστώς του όσο το δυνατόν πιο σύντομα», δήλωσε η Ναβάλναγια στο BBC. Όταν θα είναι ο κατάλληλος χρόνος, «θα συμμετάσχω στις εκλογές…ως υποψήφια», δήλωσε στο BBC
Μπλίνκεν:
Ξανά στο Ισραήλ
Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν αναχωρεί εσπευσμένα για το Ισραήλ με την ελπίδα να βάλει μπρος τις διαπραγματεύσεις για μια κατάπαυση του πυρός.
Ο Μπλίνκεν αναχώρησε για τη Μέση Ανατολή χθες, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς η Ουάσινγκτον πιέζει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα μετά το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.
ΦΩΤΟ –Blinken