*Ένα αφιέρωμα για τον φίλο Βασίλη από το skalistiri.news
*Ο τόπος έχει ανάγκη από ανθρώπους της τέχνης σαν τον Βασίλη
*Η ιστορία μας διδάσκει να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος
Γράφει ο Θοδωρής Λάμπρος
Αρχισυντάκτης στο skalistiri.news,
Ιστορικός και μέλος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων
[email protected]
To skalistiri.news και ο γράφων από την αρχή δημιουργίας της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας είχαμε γράψει ότι θα αναδείξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και θα προβάλουμε την τοπική μας ιστορία αλλά και τους ανθρώπους του πολιτισμού και της τέχνης που προσπαθούν σήμερα εν έτει 2019 – μέσα σε μια ζοφερή οικονομική πραγματικότητα να αναδείξουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τις τέχνες γενικότερα.
Ένας από αυτούς τους ανθρώπους που έχω την τιμή να είναι και φίλος μου προσωπικός είναι ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας.
Είχα την ευκαιρία να πάρω την πρώτη συνέντευξη από τον Βασίλη πριν λίγες μέρες την οποία και δημοσιεύσαμε στο skalistiri.news για την μεγάλη του αγάπη την ιστορία και ειδικά για την Επανάσταση του 1821 και να μας μιλήσει εκτενώς για τον ιστορικό κινηματογράφο που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια και τις ποιοτικές του ταινίες αναφορικά με την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.
Ο Βασίλης μας μίλησε για αυτές αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια αναφορικά με το Θέατρο και τον κινηματογράφο.
Το skalistiri.news συνεχίζει το αφιέρωμα στον φίλο Βασίλη Τσικάρα όχι μόνο γιατί είναι ένας αγνός άνθρωπος και φίλος με τον γράφοντα παρόλο που γνωριζόμαστε λίγο χρονικό διάστημα – αν και πιστεύω είναι σαν να τον γνωρίζω χρόνια, αλλά γιατί πιστεύουμε στο skalistiri.news ότι ο τόπος μας έχει ανάγκη από ανθρώπους σαν τον Βασίλη αλλά και άλλους που ασχολούνται με την ιστορία και τον πολιτισμό προκειμένου να αγαπήσουμε την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας που τόσο έχει παρεξηγηθεί στις μέρες μας.
Στις παρακάτω γραμμές παραθέτουμε λίγα λόγια από το πλούσιο βιογραφικό του και την διαδρομή του στην τέχνη αλλά και φωτογραφικό υλικό από τις ποιοτικές ιστορικές του ταινίες «ΕΞΟΔΟΣ» και «ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ» οι οποίες κέρδισαν επάξια τον χαρακτηρισμό ποιοτικές και ενδιαφέρουσες.
Το σημαντικότερο όμως στοιχείο είναι κατ΄ εμέ ότι είδαμε μετά από πάρα πολλά χρόνια και συγκεκριμένα μετά την ιστορική ταινία «ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ» του Ερίκου Ανδρέου το 1970 ιστορικό κινηματογράφο.
Ο Βασίλης είναι θεωρώ ένας ταλαντούχος σκηνοθέτης αλλά πάνω απ’ όλα αγνός άνθρωπος που αγαπάει την ιστορία και μάχεται ώστε να μάθει ο κόσμος και κυρίως τα παιδιά για την Ελληνική μας Επανάσταση και κυρίως να αγαπήσει την ιστορία που είναι παρεξηγημένη στις μέρες μας και απαξιώνεται.
Άλλωστε δεν θα υπήρχε καλύτερο δέσιμο με τον φίλο μου τον Βασίλη αφού οι σπουδές μου στην ιστορία και η αγάπη μου για το 1821 με κάνουν να γράψω πολλά πράγματα και να μοιραστούμε κοινές ιδέες και αντιλήψεις για την τέχνη και την ιστορία.
Το πλούσιο βιογραφικό του φίλου Βασίλη Τσικάρα
Ο Βασίλης Τσικάρας είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας-σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 2 Ιουνίου του 1972.
Σπούδασε δημοσιογραφία, την οποία υπηρέτησε για 17 χρόνια, ενώ από το 2007 και μετά άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα θεάτρου, υποκριτικής και σκηνοθεσίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το 2011 έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο κι έκτοτε συνεχίζει να δημιουργεί, σε θέατρο και κινηματογράφο.
Κινηματογράφος
• Έχει γράψει το σενάριο κι έχει σκηνοθετήσει την ιστορική ταινία μεγάλου μήκους «Έξοδος 1826» (από 25 Ιανουαρίου έως και 17 Μάϊου 2017, προβλήθηκε στους κινηματογράφους).
• Έχει γράψει το σενάριο κι έχει σκηνοθετήσει την ιστορική ταινία μεγάλου μήκους «Πολιορκία» (2018).
• Έχει γράψει το σενάριο κι έχει σκηνοθετήσει την ιστορική ταινία μικρού μήκους «Φρυκτωρία» (2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Νέων Σκηνοθετών 2012 – 3 βραβεία / κοινού, μουσικής, ενδυματολογίας).
• Έχει γράψει το σενάριο της ταινίας μικρού μήκους «The Keys».
• Στο post production είναι το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Τα παιδιά της Σαμαρίνας», βασισμένο σε ιστορική έρευνα.
Είναι μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ., μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, υπεύθυνος του Θεάτρου Άρατος, της Aratos Films, και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.
Θέατρο
Το 2011 ξεκίνησε τη συγγραφή θεατρικών έργων. Τρία από αυτά έχουν πάρει Βραβείο Κοινού Θεσσαλονίκης (2014, 2015, 2016), ενώ το «Sorry, λάθος κρεβάτι» πήρε Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου το 2018.
• Έργα του είναι: «Ψάρι στα χείλη» (ΕΚΔΟΣΕΙΣ Γράφημα), «Κωδικός Σπασίμπα-Ντα» (ΕΚΔΟΣΕΙΣ Γράφημα), «Σουτζούκ Λουκούμ», «Σπαγγέτι αλά Γαλλικά», «Άδεια πιάτα», «Μια σφαίρα για την Τζέην», «Sorry, λάθος κρεβάτι», «Το Σεξ αρχίζει στα Σαράντα», «Τα λουκούμια της Ζαβαβούα» (παιδικό), «Έχω θέμα», «Madmix» και «Madmix T-reloaded». Στα τρία τελευταία μάλιστα είχε ως συγγραφική…παρέα, τη Χριστίνα Λιόλιου.
• Επίσης, έχει σκηνοθετήσει περισσότερα από 15 θεατρικά έργα.
Ραδιόφωνο – τηλεόραση
• Εργάστηκε για 11 χρόνια (2001 – 2012) στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 100 ως συντάκτης, εκφωνητής δελτίων ειδήσεων και παρουσιαστής εκπομπών.
• Την περίοδο 2008 – 2011 και για την Εκκλησιαστική Τηλεόραση 4Ε είχε την επιμέλεια και παρουσίαση των εκπομπών «Ιστορικές Σελίδες» και «Στον τόπο που γεννήθηκα».
• Έχει περισσότερες από 2000 τηλεοπτικές εμφανίσεις (1995 – 2003), στα εξής μέσα: Alpha Polis, ΩΜΕΓΑ τηλεόραση, Δημοτική Τηλεόραση Καλαμαριάς ΑΡΓΩ, TV Θεσσαλονίκη, NETNEWS, Γνώμη Τηλεόραση, παρουσιάζοντας ειδησεογραφικές – ενημερωτικές εκπομπές, δελτία ειδήσεων, έρευνες και εκπομπές λόγου και τέχνης.
Εκπαίδευση
• Διδάσκει τη θεατρική μέθοδο R.IM. βασισμένη σε ασκήσεις Stanislavsky, Grotowski, Boal, Turner και Gestalt.
• Δίδαξε δημοσιογραφία 4 χρόνια στο Δημόσιο ΙΕΕΚ της Επανομής.
• Κάτοχος 7 εκπαιδευτικών europasses
© 2017 by Aratos
ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ “ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ” ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΟΘΟΝΗ
Παραθέτουμε φωτογραφικό υλικό από τις δυο ιστορικές ταινίες του Βασίλη για το 1821.
«ΕΞΟΔΟΣ»
Η ταινία όπως έχουμε γράψει αφορά την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. Η ταινία είναι βασισμένη στο δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας».
(Ένα εξαιρετικό κάστ ηθοποιών όπως η Μαρία Ανδρούτσου, ο Λεωνίδας Κακούρης, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, κ.α. έδωσαν το δικό τους στίγμα στην επιτυχία της ταινίας).
(Σκηνές από την πρώτη ταινία του Βασίλη Τσικάρα “ΕΞΟΔΟΣ” που αφορά τα παλικάρια της Σαμαρίνας και το ηρωϊκό τέλος τους κατά την έξοδο του Μεσολογγίου)
Η ηρωϊκή πολιορκία της Μονής Δοβρά στη Βέροια
Η δεύτερη ταινία του Βασίλη Τσικάρα είναι η «ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ». Και σε αυτή την ταινία το καστ των ηθοποιών υπήρξε εξαιρετικό. Ταλαντούχοι ηθοποιοί όπως η Νταίζη Σεμπεκοπούλου, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, η Τατιάνα Μελίδου κ.α. υπήρξαν καταλύτες για την επιτυχία της ταινίας.
(Μέσα στο πολεμικό – εχθρικό κλίμα της εποχής δύο οικογένειες συναντώνται σε ένα μοναστήρι προκειμένου να γίνει με μυστικότητα ένας γάμος. Αυτό όμως δεν περνάει απαρατήρητο. Μια προδοσία θα οδηγήσει έξω από το μοναστήρι χιλιάδες τούρκους στρατιώτες. Ο ηγούμενος της μονής, οι μοναχοί και τα μέλη των δύο οικογενειών, πιάνουν στα χέρια τα όπλα και η Πολιορκία ξεκινά).
Σκηνές από την ταινία “ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ” του Βασίλη Τσικάρα. Η ταινία απέσπασε σημαντικά βραβεία στο Cinergo International Film Festival.
-Βραβείο Best Set Design (Βλάχου-Χρυσογονίδου)
-Βραβείο Συνεργασίας Cinergo (Τσικάρας)
-Υποψήφια στην κατηγορία Sound design (Κιουρτσής, Πέτρου)
Η Πολιορκία αριθμεί έως σήμερα, 6 Φεστιβαλικά βραβεία.
Ο Βασίλης επί το έργον
Μάχιμος και δημιουργικός ο Βασίλης σκηνοθέτησε αριστοτεχνικά τις ταινίες του σε φυσικές τοποθεσίες έχοντας δίπλα του ένα εξαιρετικό συνεργείο από τεχνικούς και ανθρώπους που βοήθησαν στο να πραγματοποιηθούν οι ιστορικές ταινίες για το 1821.
(Από τα γυρίσματα των ταινιών “ΕΞΟΔΟΣ” και “ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ” με το Βασίλη και τους συνεργάτες του επί το έργον”).