Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” και το ηλεκτρονικό πόρταλ patrisnews.com
*”Οι κάθε είδους «πολιτικοί αναλυτές και ειδήμονες» εστιάζουν στα αρνητικά, αποδομώντας την Ελληνική Επανάσταση”
Η Ελληνική Επανάσταση κατατάσσεται στις μεγαλύτερες επαναστάσεις που σφράγισαν τη νεώτερη ιστορία με θετικές πλευρές και δυσάρεστα γεγονότα όπως άλλωστε συμβαίνει στις μεγάλες ιστορικές ανατροπές που σημαδεύουν τα έθνη και επαναπροσδιορίζουν το ρόλο και την εξέλιξή τους.
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 ετών από το 1821, το ενδιαφέρον όλων των Ελλήνων έχει στραφεί γύρω από γνωστές και άγνωστες πτυχές της Επανάστασης, από λεπτομέρειες και γεγονότα που τη σημάδεψαν, σε μάχες ανά την Ελλάδα, αλλά και στους πρωταγωνιστές της.
Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από το 1821. Έχουμε προσεγγίσει ποια ήταν τότε η ιδεολογία και οι επιρροές της Επανάστασης ;
Απ. “Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δυο κορυφαίες Επαναστάσεις, την Αμερικανική και την Γαλλική. Ήταν μια Επανάσταση η οποία είχε εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα, που ξέσπασε μετά από 400 χρόνια δυνάστευσης και καταπίεσης από τον Οθωμανικό ζυγό. Ο μεγάλος εθνομάρτυρας Ρήγας Φερραίος είχε προετοιμάσει με τις διακηρύξεις του ότι είχε φτάσει ο καιρός για μια Επανάσταση των σκλαβωμένων Ελλήνων και των λαών της Βαλκανικής εναντίον των Οθωμανών. Άρα οι επιρροές της έρχονται πολύ πριν από το 1821 και σε μια ταραγμένη εποχή όπου κάθε τι επαναστατικό καταστέλλονταν από τις μοναρχίες της Ευρώπης του 19 αιώνα”.
Σε επίπεδο νομού, ποια γεγονότα μπορούμε να ξεχωρίσουμε;
Απ. “Στην Ηλεία έλαβαν χώρα πολλά γεγονότα, μερικά από τα σημαντικότερα αφορούν την Μάχη του Πύργου στις 3 Απριλίου του 1821, την Μάχη στο Λαντζόι στις 10 Μαϊου 1821 όπου έπεσε ηρωϊκά ο Πύργιος αγωνιστής Χαράλαμπος Βιλαέτης, την Μάχη στα Στενά του Κατσαρού όπου έπεσε ο αγνός αγωνιστής Γιώργος Γιαννιάς, την Πολιορκία και Άλωση του Λάλα τον Ιούνιο του 1821 όπου συνασπισμένες Ελληνικές δυνάμεις επέτυχαν σπουδαίες νίκες έναντι των Τουρκαλβανών της περιοχής, σημαντικά γεγονότα στον Ηλειακό Κάμπο και σε άλλες περιοχές της Ηλείας όπου έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος πολλοί Ηλείοι αγωνιστές”.
Ποιες δράσεις ετοιμάζετε για τα 200 χρόνια ;
Απ. “Ο Δήμος Πύργου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» του οποίου έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος προγραμματίζουμε μια σειρά δράσεων για να τιμήσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Κορωνοϊού επιτρέποντος πάντα. Αυτές οι δράσεις αφορούν την ταινία που πραγματοποιήσαμε ως Σύλλογος για την Πολιορκία και Άλωση του Λάλα που προβάλλαμε στο πάρκο «ΞΥΣΤΡΗ» τον περασμένο Οκτώβριο, μια ειδική εκδήλωση για την 25η Μαρτίου που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά λόγω της πανδημίας αλλά και άλλες δράσεις που αφορούν τριήμερες εκδηλώσεις για την Μάχη του Πύργου αλλά και εκδηλώσεις για την Μάχη στο Λαντζόι όπου έπεσε ο αγωνιστής Βιλαέτης. Εκδηλώσεις μνήμης για τα 200 χρόνια από το 1821 προγραμματίζει η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τους οποίους τόσο ο Δήμος Πύργου όσο και εμείς ως Σύλλογος έχουμε αγαστή συνεργασία. Σε επίπεδο Συλλόγου έχουμε ένα πλάνο εκδηλώσεων και δράσεων που θα πραγματοποιήσουμε το καλοκαίρι – Κορωνοϊού επιτρέποντος πάντα”.
‘’Είμαστε ένα κράτος που απαξιώνουμε καθημερινά την ιστορία μας’’
Ως Έθνος και προϊόν της νεότερης ιστορίας, με τα βιώματα και τη νοοτροπία που έχουμε, μπορούμε να κάνουμε Επανάσταση ;
Απ. “Η προσωπική και ταπεινή μου άποψη είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε Επανάσταση γιατί αφενός δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας και αφετέρου δεν υπάρχουν οι ηγέτες του βεληνεκούς του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη αλλά και των άλλων αγωνιστών στο να οδηγήσουν τον λαό σε μια Επανάσταση όπως έκαναν αυτοί το 1821. Είμαστε ένα κράτος όπου δυστυχώς απαξιώνουμε καθημερινά την ιστορία μας”.
‘’Χρέος μας είναι να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το 1821’’
Είσαι Ιστορικός. Τί αλλαγές θα έκανες στο βιβλίο του σχολείου στα κεφάλαια που αφορούν το 1821 ;
Απ. “Τα σχολικά εγχειρίδια της ιστορίας είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και ένας από τους σημαντικότερους λόγους που τα παιδιά μισούν την ιστορία αντί να την αγαπούν. Σε αυτά θα πρέπει να αναλύουμε όλες τις πτυχές του 1821. Τα πολλά θετικά και τα αρνητικά όπως ο εμφύλιος πόλεμος και άλλα άσχημα γεγονότα όπου κινδύνεψε να αποτύχει. Σήμερα δυστυχώς ζούμε την εποχή της αποδόμησης του 1821 όπου οι κάθε είδους «ιστορικοί», «πολιτικοί αναλυτές» και «ειδήμονες» εστιάζουν μόνο στα αρνητικά στοιχεία του 1821 αποδομώντας γενικότερα την Ελληνική Επανάσταση”.
Τί νιώθεις όταν παραμονές της 25ης Μαρτίου ρωτούν τους μαθητές ”τί γιορτάζουμε και απαντούν το ΟΧΙ…” Γιατί συμβαίνει αυτό ;
Απ. “Νοιώθω πίκρα γιατί ακριβώς τα παιδιά δεν γνωρίζουν ιστορία. Σε αυτό φέρουμε ευθύνη όλοι μας. Εκπαιδευτικοί, Πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των τεχνών, αυτοδιοικητικοί και προπαντός η Πολιτεία που έχει απαξιώσει το 1821 και γενικότερα την Ελληνική μας ιστορία. Χρέος μας είναι να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν την ιστορία και ειδικά το 1821. Το χρωστάμε σε όλους αυτούς τους αγωνιστές που πολέμησαν και έχυσαν το αίμα τους για να μπορούμε όλοι εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα αγαθά της Ελευθερίας”.