Η Συμπολιτεία Ολυμπίας τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες (Τετάρτη 6 Απριλίου),στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας στο πλαίσιο των δράσεων του «Δρόμου Εκεχειρίας 2022», με τίτλο «Εὐοῖ ὠκύποδα!» (Εύγε γοργοπόδαρε!)– «Από τον Κόροιβο, στον Εμίλ Ζάτοπεκ».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της κας Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη, προέδρου της Συμπολιτείας Ολυμπίας, η οποία παρουσίασε τις δράσεις της Οργάνωσης. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής της Εκεχειρίας στη σύγχρονη εποχή, συνδέοντας το νόημά της, ως πανανθρώπινη αξία, με όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. «Όταν στην Ουκρανία αναζητούν μια ανάσα ζωής για να θάψουν τους νεκρούς τους ή για να εξασφαλίσουν ανθρωπιστική βοήθεια η έννοια της Εκεχειρίας ως αξία και ως αναγκαιότητα, αποκτά άλλη διάσταση. Γιγαντώνεται. Και μας κάνει να σκεφτούμε, όχι αν, αλλά πώς θα μπουν διεθνείς κανόνες για την υλοποίησή της, όπως τα κατάφεραν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι…”.
Ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, διεθνολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εμφυσήσει το Ολυμπιακό Κίνημα στην παγκόσμια κοινότητα την κουλτούρα ειρήνης που εμπεριέχεται στις αξίες της Εκεχειρίας, σημειώνοντας ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Κέντρο αγκάλιασε και στηρίζει τις πρωτοβουλίες της Συμπολιτείας Ολυμπίας
Ο πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας PhDr. Jakub Karfik στον χαιρετισμό του τόνισε ότι η Ελλάδα τιμά τον θρύλο Εμίλ Ζάτοπεκ για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και ότι η εκδήλωση συνδέει τον αθλητισμό και την τέχνη που είναι δύο έννοιες οι οποίες δεν γνωρίζουν σύνορα και είναι διεθνής γλώσσα.
Ο Δημοσιογράφος, Ιστορικός και Συγγραφέας κ. Τίτος Αθανασιάδης ανέπτυξε το θέμα: «Ο ελληνιστικός αθλητικός δρόμος ως στοιχείο της πολεμικής αρετής των Ελλήνων». Έκανε αναφορά στους Έλληνες πολυολυμπιονίκες της αρχαιότητας και τους συνέκρινε με τον Εμίλ Ζάτοπεκ. Σημείωσε ότι ο αμυντικός πόλεμος στην αρχαιότητα ήταν θεμιτός και ιερός εφ’ όσον αφορούσε στην υπεράσπιση της πατρίδας και επισήμανε ότι στις νικηφόρες μάχες των Ελλήνων, ιδιαίτερα στον Μαραθώνα, η εκπαίδευση των στρατιωτών στον οπλιτικό δρόμο, που ήταν ένα από τα ολυμπιακά αγωνίσματα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο.
Ο Διευθυντής του ΑΣΕΑΕΔ Σπύρος Ανδριόπουλος τόνισε ότι το Συμβούλιο εμπνεύστηκε από την ιδέα της Συμπολιτείας για τον Δρόμο της Εκεχειρίας και για το λόγο αυτό κάθε χρόνο μετέχει στις εκδηλώσεις ως συνδιοργανωτής.
Η Διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας κα Lucie Kuligová μίλησε με θέμα: Εμίλ Ζάτοπεκ: «Αν δεν μπορείς άλλο, τρέξε πιο γρήγορα», αναφερόμενη στον θρυλικό δρομέα, “άνθρωπο ατμομηχανή” όπως είχε χαρακτηρισθεί και στη δράση του από την πρώτη του εμφάνιση σε Ολυμπιακούς (στο Λονδίνο το 1948) που συνοδεύτηκε από την κατάκτηση ενός ακόμη χρυσού μεταλλίου στα 10.000 μ., αλλά και του αργυρού στα 5.000 μ. Ο Ζάτοπεκ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής των Ολυμπιακών Αγώνων του Ελσίνκι το 1952, αφού κέρδισε 3 χρυσά μετάλλια (στα 5000μ., 10.000μ. και στο Μαραθώνιο δρόμο) με ολυμπιακά ρεκόρ, σε διάστημα 8 ημερών.
Τέλος η κα Kuligová αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Ζάτοπεκ δίνοντας έμφαση στην αντικομμουνιστική του δράση σε μια εποχή που ακόμα και πρωταθλητές στέλνονταν για τιμωρία στα ορυχεία.
Η Ιστορικός της Τέχνης & Επιμελήτρια της εικαστικής έκθεσης, που παρουσιάστηκε στο Φουαγιέ του Μουσείου, κα Αννίτα Πατσουράκη αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και τους καλλιτέχνες της έκθεσης με τίτλο: «Εὐοῖ ὠκύποδα!» (Εύγε γοργοπόδαρε!), τονίζοντας ότι οι 56 συμμετέχοντες καλλιτέχνες με ποικιλία εκφράσεων, συνευρέθηκαν σε κοινό διάλογο δημιουργικού πνεύματος και κοινών οραμάτων, εκεί όπου γίνονται κατανοητές οι πανανθρώπινες έννοιες, συντελώντας ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με εφαλτήριο τη μοναδικότητα της ιστορίας μας και της πολιτιστικής μας μνήμης, έχοντας παρακαταθήκη αξιών εμπνευσμένη από το πνεύμα που μεταλαμπαδεύει ο ολυμπισμός σε ολόκληρο τον κόσμο, με γνώση της ιστορίας και τον πνευματικό θησαυρό της τέχνης και του πολιτισμού μας, έπλασαν όμορφα ιδανικά διαχρονικής πορείας.
Όλοι οι καλλιτέχνες αποδίδουν με υψηλό καλλιτεχνικό οραματισμό τον πνευματικό πολιτισμό μας, δηλώνουν ένα ισχυρό πολιτιστικό μήνυμα, ενισχύοντας τα συναισθήματα δέους, της ηθικής υποχρέωσης προς το ιστορικό παρελθόν μας και την αποταμίευση του πολιτιστικού μας πλούτου, επιβεβαιώνοντας ότι «το ήθος προσδιορίζει την τύχη του ανθρώπου», μεταφράζοντας τη ρήση του Ηράκλειτου «Ήθος ανθρώπω δαίμων».
Η Υφυπουργός κα Σοφία Βούλτεψη παρέδωσε στον πρέσβη της Τσεχικής Δημοκρατίας PhDr. Jakub Karfik το τιμητικό βραβείο για τον θρυλικό Τσέχο δρομέα Εμίλ Ζάτοπεκ, το οποίο θα παραδοθεί στο Ίδρυμα Ντάνα και Εμίλ Ζάτοπεκ.
Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη είπε ότι είναι απαράδεκτο να μη τηρούνται οι κανόνες εκεχειρίας από την παγκόσμια κοινότητα και τους μετέχοντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τόνισε ότι πρέπει να αναδειχθούν οι αξίες της εκεχειρίας και να σταλεί διεθνώς ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί να γίνονται Ολυμπιακοί Αγώνες και να έχουμε ταυτόχρονα πόλεμο.
Προβλήθηκε μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη ο οποίος αναφέρθηκε στις αξίες που εμπεριέχει η έννοια της Εκεχειρία, τονίζοντας ότι 3.000 χρόνια μετά η ανθρωπότητα φαίνεται πώς έχει απωλέσει τη σοφία των αρχαίων προγόνων μας και έχει χάσει το δρόμο της προς την ειρήνη. Αυτόν τον δρόμο έρχεται να μας θυμίσει το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας». Μία πολύπλευρη διοργάνωση που επιχειρεί να στήσει για ακόμη μία φορά τη γέφυρα μεταξύ του αρχαίου με το σύγχρονο, μεταξύ του αθλητισμού και της πολιτικής, μεταξύ των ανθρώπων για την ειρήνη και την ευημερία. Η παγκόσμια ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη είναι μία μοναδική ευκαιρία για να στοχαστούμε πάνω στις αξίες που έχουμε παραβλέψει και που σήμερα είναι πιο επίκαιρες και αναγκαίες από ποτέ.
Ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου κ. Αναστάσιος Λιάσκος επισήμανε την ανάγκη, αξιοποιώντας τις ολυμπιακές αξίες, να πορευόμαστε σε συνθήκες αρραγούς ενότητας για να θωρακίζουμε την Ελλάδα στη δύσκολη σύγχρονη εποχή. Και όπως σημείωσε, μέσα από τη διαδρομή θυσιών επιδεικνύουμε το χρέος μας προς την πατρίδα για να έχουμε ως χώρα τη θέση που μας αξίζει στον σύγχρονο κόσμο.