*Λάμπης Ψυχογιάννης:
«Προσπαθούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι ώστε ο κόσμος να αγαπήσει το 1821 και να τιμήσει αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας”
*«Η ιστορία μας δυστυχώς χάνεται και σε λίγο δεν θα γνωρίζουμε ποιοι είμαστε εμείς οι ίδιοι»
*«Όλα αυτά που κάνουμε στο σύλλογο δεν τα κάνουμε για να προβληθούμε εμείς ως άτομα αλλά για να προβληθεί και να αγαπηθεί η ιστορία μας»
*Πλούσιες οι δράσεις του συλλόγου στον ενάμιση χρόνο ύπαρξής του
Συνέντευξη στον Θοδωρή Λάμπρο
Αρχισυντάκτη στο skalistiri.news – Ιστορικό
και Δημιουργό της ιστορικής σελίδας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» στο Facebook
Έχουμε γράψει και θα συνεχίσουμε να το γράφουμε ότι ένας από τους βασικούς στόχους δημιουργίας του skalistiri.news ήταν και θα είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορίας – πολιτισμού αλλά και των ανθρώπων που την αγαπάνε και την προβάλλουν μέσα από τις δράσεις και πρωτοβουλίες που παίρνουν.
Ένας από αυτούς τους ανθρώπους που έχω την τιμή να είναι και πολύ καλός μου φίλος είναι το ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσα 1821» Λάμπης Ψυχογιάννης.
Το Skalistiri.news μίλησε με τον Λάμπη Ψυχογιάννη ο οποίος μας μίλησε για τις πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις του συλλόγου, για την αγάπη του για το 1821 καθώς και τον βασικό στόχο του συλλόγου που δεν είναι άλλος από την διατήρηση της ιστορίας ώστε ο κόσμος να την αγαπήσει και ειδικά την περίοδο του 1821 – την σημαντικότερη περίοδο κατά τον Λάμπη και τον γράφοντα που μας σημάδεψαν ως κράτος.
Φίλε Λάμπη πες μας λίγα λόγια για τον σύλλογό σας και πότε αυτός δημιουργήθηκε
Απ. «Φίλε Θοδωρή καταρχήν να σε ευχαριστήσω για αυτή μας την συνέντευξη και να σου ευχηθώ με την σειρά μου και εκ μέρους του συλλόγου καλή επιτυχία στην προσπάθεια που κάνεις μέσω της ηλεκτρονικής σου εφημερίδας αλλά και της ιδιότητάς σου ως ιστορικός να προβάλλεις το 1821, την ιστορία του αλλά και όλους αυτούς τους ανθρώπους που προσπαθούν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι όπως και εσύ στο να διατηρήσουμε ζωντανό το 1821 και να το αγαπήσει ο κόσμος.
Ο Σύλλογος μας ονομάζεται σύλλογος ιστορικής αναβίωσης Βοστίτσα 1821. Η ίδρυση του ξεκίνησε από μια παρέα πέντε φίλων πριν ενάμισι χρόνο περίπου.
Οι δράσεις που έχουμε πραγματοποιήσει είναι πολύ περισσότερες για τον καιρό που έχουμε ως νεοσυσταθείς σύλλογος. Πριν γίνουμε σύλλογος ανήκαμε σε έναν άλλο σύλλογο από τον οποίο πήραμε και το ερέθισμα για να δημιουργήσουμε τον δικό μας.
Έχουμε κάνει αμέτρητες παραστάσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας για να αναβιώσουμε γεγονότα του 1821 όπως μνημόσυνα ηρώων κ.α. Αυτή δε η χρονιά που πέρασε ήταν μια χρονιά πολύ πλούσια για τον σύλλογο σε δράσεις και εκδηλώσεις.
Έχουμε παίξει σε ντοκιμαντέρ στη «Μηχανή του Χρόνου», για τον ΟΤΕ cinema , είχαμε κάνει μια επετειακή εκπομπή στο Star Chanel στο Ναύπλιο, καθώς και άλλες δράσεις».
(Πλούσιος σε δράσεις και εκδηλώσεις είναι ο σύλλογος ιστορικής αναβίωσης ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821 που μετρά ενάμιση χρόνο ζωής)
Πως γίνατε γνωστοί μέσα από τις δράσεις σας στο κόσμο;
Απ. «Είναι λίγο περίεργο αυτό που θα σου πω αφού πρώτα μας γνώρισαν άνθρωποι εκτός Αιγίου και μετά οι ντόπιοι στην πατρίδα μας. Ο κάθε Δήμος που μας καλεί μας στέλνει πρόσκληση στο οικείο μας δήμο στο Αίγιο. Επίσης οι τοπικοί σύλλογοι μας γνωρίζουν, επικοινωνούν μαζί μας και μας στέλνουν πρόσκληση για να παραβρεθούμε και να τους τιμήσουμε στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν για να τιμήσουν τους δικούς τους τοπικούς ήρωες.
Με αυτόν τον τρόπο γίναμε γνωστοί και εκτός Αιγίου. Στην αρχή μάλιστα αρκετοί και αρκετές δεν ήξεραν το όνομα Βοστίτσα όπως και τι είχε γίνει το 1821 στη Βοστίτσα.
Η ιστορία μας δυστυχώς χάνεται και σε λίγο δεν θα γνωρίζουμε ποιοι είμαστε εμείς οι ίδιοι. Την ιστορία των προγόνων μας θα πρέπει να την μάθουμε για να μπορέσουμε να την διατηρήσουμε. Αυτός είναι και ο βασικός μας σκοπός ως σύλλογος. Να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ιστορία μας και να βάλουμε με την σειρά μας ένα λιθαράκι σε όλο αυτό που λέγεται Ελληνική ιστορία.
Η ιστορία δε της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 δεν ήταν απλά μια εξέγερση εναντίον μιας μεγάλης Αυτοκρατορίας της Οθωμανικής. Έγιναν και άλλα πράγματα το 1821 όπως εμφύλιοι πόλεμοι και άλλα πολλά».
Σχεδιάζετε να πραγματοποιήσετε κάποιες δράσεις το επόμενο χρονικό διάστημα;
Απ. «Ο Σύλλογος δεν έχει σταματήσει να συμμετέχει σε δράσεις και εκδηλώσεις ούτε λεπτό.
Οι δράσεις μας για φέτος ξεκινούν τον Σεπτέμβριο όπου θα παραβρεθούμε στην Τρίπολη για την Άλωση της Τριπολιτσάς το διήμερο 28-29 Σεπτεμβρίου.
Στις 28 Οκτωβρίου θα παραβρεθούμε στην μεγάλη παρέλαση της Θεσσαλονίκης μετά από πρόσκληση που μας απηύθυνε ο Σύλλογος των απογόνων των Μακεδονομάχων «Παύλος Μελάς» ο οποίος έχει ιστορία 112 περίπου χρόνων. Είναι δηλαδή τα παιδιά και τα εγγόνια των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την Μακεδονία μας. Έχουμε την τιμή να συμμετέχουμε μετά από πρόσκληση που μας έκαναν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη».
(Μία από τις αξιόλογες παρουσίες του συλλόγου είναι η πολύ καλή μας φίλη Έφη Γιαννακοπούλου)
Όλες οι παραδοσιακές φορεσιές που έχετε, τα σπαθιά, τα καριοφίλια, σας τα έχει φτιάξει κάποιος σύλλογος, τα έχετε αγοράσει, από πού τα έχετε προμηθευτεί; Υπάρχει βοήθεια από τους τοπικούς φορείς σε αυτή σας την προσπάθεια;
Απ. «Οι φορεσιές μας προσπαθούμε να είναι πιστά αντίγραφα της εποχής εκείνης, είναι εμπνευσμένες από διάφορες γκραβούρες της εποχής. Προσπαθούμε με μια πιστότητα στο 90% να έχουμε πιστά αντίγραφα των φορεσιών. Το κόστος όπως καταλαβαίνεις είναι υψηλό, είναι όλα από τις οικονομίες μας. Τα δε άρματα είναι άρματα μουσείου που τα έχουμε βρει και τα έχουμε αγοράσει. Τα περισσότερα είναι άρματα του 1821 και όλα αυτά πάλι πληρωμένα από εμάς.
Δυστυχώς δεν έχουμε πάρει την βοήθεια που θα θέλαμε από τους τοπικούς μας φορείς αλλά ευελπιστούμε το επόμενο διάστημα να έχουμε την βοήθεια που μας αναλογεί ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό το οποίο αγαπάμε.
Σε αυτή την προσπάθεια με τις παραδοσιακές φορεσιές έχουμε την αμέριστη βοήθεια από τις συζύγους μας οι οποίες είναι κοντά στον σύλλογο και συμμετέχουν στις δράσεις μας. Στον σύλλογό μας έχουμε ανθρώπους που αγαπάνε την ιστορία μας και προσπαθούν να βάλουν όπως και εμείς ένα λιθαράκι στο να διατηρηθεί.
Όλα αυτά που κάνουμε εμείς στο σύλλογο δεν τα κάνουμε για να προβληθούμε εμείς ως άτομα αλλά για να προβληθεί και να αγαπηθεί η ιστορία μας. Κάποια στιγμή εμείς θα αποσυρθούμε λόγω ηλικίας. Ευελπιστούμε λοιπόν τα παιδιά μας να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας και να συνεχίσουν αυτή την πορεία που ξεκινήσαμε εμείς. Θέλουμε να έρθουν νέα παιδιά και να συνεχίσουν αυτό που αρχίσαμε. Έχουμε και τα παιδιά μας που προσπαθούμε να τα βάλουμε σιγά σιγά στο σύλλογο. Είμαι σίγουρος ότι μετά από κάποια χρόνια αυτός ο σύλλογος θα εξακολουθήσει να υπάρχει και εμείς θα καμαρώνουμε για αυτό που δημιουργήσαμε».
\
(Από εκδήλωση του συλλόγου στα Σάλωνα το 2018)
Οι εκδηλώσεις στη Βοστίτσα
και η ιστορία του Λάβαρου
που έχει ο σύλλογος
Ολοκληρώνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, ο Λάμπης ο Ψυχογιάννης μας μίλησε για τις εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχει ο σύλλογος στο Άιγιο καθώς και την ιστορία του Λάβαρου που έχει ως έμβλημα ο σύλλογος.
Όπως ανέφερε «Στις 26 Ιανουαρίου είναι η εορτή της Μυστικής Σύσκεψης στη Βοστίτσα. Ξεκινήσαμε την αναβίωση αυτού του τόσο ιστορικού γεγονότος από πέρυσι, την αναβίωση δηλαδή της Μυστικής Σύσκεψης με την βοήθεια του τότε Δήμαρχου.
Καταφέραμε και προσκαλέσαμε γύρω στους 12 με 13 συλλόγους απ’ ολη την Ελλάδα, φέραμε συλλόγους από τα Γιαννιτσά, τα Τρίκαλα, το Μεσολόγγι, την Άμφισσα.
Ευελπιστούμε ότι και φέτος η νέα Δημοτική Αρχή θα πραγματοποιήσει ανάλογες εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις είναι διήμερες. Την πρώτη μέρα έγινε μια νυχτερινή παρέλαση αρματωμένων όπου συμμετείχαν όλοι αυτοί οι σύλλογοι. Ήρθαν μάλιστα και κάποια άρματα των ηρώων του 1821 Πετμεζά και Ζαϊμη. Τα κάναμε μια περιφορά, καταλήξαμε στην κεντρική πλατεία όπου πραγματοποιήθηκαν παραδοσιακοί χοροί από τα σωματεία της περιοχής.
Την επόμενη μέρα μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πήγαμε στο μουσείο όπου υπάρχει η προτομή και το μνημείο του τοπικού μας ήρωα Ανδρέα Λόντου.
Μετά έγινε παρέλαση και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων και πραγματοποιήθηκε η μεγάλη παρέλαση. Ήταν μια πολύ όμορφη εκδήλωση όπου την παρακολούθησε πολύς κόσμος.
To μπαϊράκι δε του συλλόγου είναι ακριβές αντίγραφο του Ανδρέα Λόντου. (φωτό)
Είναι ένα κόκκινο πανί με ένα μαύρο σταυρό στη μέση. Η ιστορία του είναι άκρως ενδιαφέρουσα.
Ο Λόντος όταν απελευθέρωσε το Αίγιο και καθοδόν για την απελευθέρωση της Πάτρας βρήκε ένα κόκκινο πανί και από ράσα που είχε βρει από κάποιον καλόγερο έφτιαξε έναν μαύρο σταυρό. Έτσι δημιουργήθηκε η σημαία που είναι και το λάβαρο του συλλόγου μας».
(Από τις επετειακές εκδηλώσεις στην Κλείσοβα στο Μεσολόγγι το 2019 η παραπάνω φωτογραφία)
“Λάμπη μου σε ευχαριστώ πολύ για αυτή μας την συνέντευξη και εύχομαι κάθε επιτυχία στο δημιουργικό έργο σας που είναι η διατήρηση της ιστορίας του 1821 και η αγάπη σας για αυτό που κάνετε ώστε ο κόσμος να αγαπήσει με την σειρά του 1821 και να το κρατήσει ζωντανό όπως κάνετε εσείς στη μνήμη του”.
“Θοδωρή μου σε ευχαριστώ με την σειρά μου για τα καλά σου λόγια και εύχομαι και εγώ κάθε επιτυχία στο έργο σου για την προβολή του 1821 τόσο στην περιοχή σου την Ηλεία όσο και γενικότερα. Να είσαι πάντα καλά”.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Να ευχαριστήσουμε τον πολύ καλό μας φίλο φωτογράφο Ηλία Περγαντή καθώς και τον φωτογράφο Νίκο Παπαλέξη για την παραχώρηση του φωτογραφικού τους υλικού για την συνέντευξη με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821 Λάμπη Ψυχογιάννη.