[ad_1]
Με τη γενική παραδοχή ότι «είμαστε σε καλό επίπεδο» και τη φετινή αντιπυρική περίοδο, αλλά παραμένουν υποστελεχωμένες και με ανύπαρκτο εξοπλισμό οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των δήμων και των περιφερειών, πραγματοποιήθηκε η σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
«Έχουμε ένα καλοκαίρι μπροστά μας, ευχόμαστε ότι θα είναι αντιμετωπίσιμο. Πάντα υπάρχουν προβλήματα αλλά είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο» επισήμανε η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ενώ ο επικεφαλής του Αυτόνομου Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, τόνισε: «καταφέραμε να πετύχουμε πολλά πράγματα, υπάρχει μια οργάνωση και το συντονιστικό θα καταδείξει κάποιες παθογένειες, αλλαγές που πρέπει να γίνουν και είναι ουσιώδεις στην πολιτική προστασία».
Από την πλευρά της, η προϊσταμένη στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Κουρούδη, χαρακτήρισε «τραγικά υποστελεχωμένες» τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των δήμων, με αποτέλεσμα -όπως είπε- ούτε βάρδιες να βγαίνουν, «ούτε ο σχεδιασμός που ο παλιός νόμος όριζε ή το σχέδιο νόμου προβλέπει, μπορεί να υλοποιηθεί».
«Γιατί, όταν ζητηθεί ο σχεδιασμός της εκκένωσης των δεκάδων οικισμών από τον έναν υπάλληλο του δήμου (όπως και έγινε), πνιγμένο στα παράλληλα καθήκοντά του, αυτό θα αργήσει. Ή δεν θα γίνει ποτέ. Ή θα είναι πλέον πολύ αργά για να γίνει» διευκρίνισε η κ.Κουρούδη. Πρόσθεσε δε ότι ο εξοπλισμός των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, «είναι σχεδόν ανύπαρκτος», με ενδεικτικό το γεγονός ότι στάλθηκαν για αυτοψίες στο Μάτι, μηχανικοί χωρίς μέσα ατομικής προστασίας και ανάπνευσαν αναθυμιάσεις από καμένο αμίαντο, πλαστικά, μέταλλα, κλπ.
Η κ.Κουρούδη ξεκαθάρισε πάντως ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προγραμματίσει την προμήθεια εξοπλισμού ατομικής προστασίας και έχει υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης για 1300 εθελοντές, οι οποίοι ανήκουν σε αναγνωρισμένες οργανώσεις, 60 στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και σε συγκεκριμένο εξοπλισμό που αιτήθηκε η 2η ΕΜΑΚ.
«Τρύπα» στον συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών σε περίπτωση ανάγκης, αποτελεί, σύμφωνα με την κ.Κουρούδη και το γεγονός ότι οι υπάλληλοι πολιτικής προστασίας μιλούν συνήθως από τα προσωπικά τους κινητά, κάτι που δεν θα είναι εφικτό αν το τηλεφωνικό δίκτυο αστοχήσει σε ένα μεγάλο συμβάν, όπως ένας σεισμός.
«Το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπάρχουν κεντρικές ρυθμίσεις στο σχέδιο νόμου για πανελλαδικής εμβέλειας ραδιοσυχνότητες για την πολιτική προστασία και ο καθένας μας παλεύει να ανακαλύψει εξαρχής τον τροχό: να μελετήσει με όποιον τρόπο μπορεί, ένα τοπικό δίκτυο ραδιοκάλυψης που να εξυπηρετεί την περιοχή του, να το προμηθευτεί ίσως κάποια στιγμή, για να ανακαλύψει ότι δεν μπορεί, θεσμικά, να επικοινωνήσει με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την ΕΛΑΣ» ανέφερε η κ. Κουρούδη.