[ad_1]
Η άνοδος της παραγωγής χάρη στην αυξημένη ζήτηση κράτησε σε αναπτυξιακή τροχιά την ελληνική μεταποίηση τον Μάιο, αν και καταγράφηκε επιβράδυνση της δραστηριότητας.
Ο δείκτης ΡΜΙ της Markit για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα -που αντιπροσωπεύει το 10% της ελληνικής οικονομίας- υποχώρησε σε χαμηλά τριών μηνών τον Μάιο, στο 54,2 από 56,6 του Απριλίου, παραμένοντας όμως επί δύο χρόνια πάνω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Παρά την επιβράδυνση, ο μεταποιητικός κλάδος παραμένει σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά, χάρη στην αυξημένη ζήτηση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. «Ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας ενισχύθηκε περαιτέρω. Η παραγωγή και νέες παραγγελίες διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, ενώ και η απασχόληση συνέχισε να αυξάνεται», αναφέρει ο Σιάν Τζόουνς, οικονομολόγος της IHS Markit.
Oι επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου συνέχισαν να προσλαμβάνουν προσωπικό ώστε να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις για αύξηση της παραγωγής, με τους ρυθμούς αύξησης της απασχόλησης τον Μάιο από τους υψηλότερους στην ιστορία της έρευνας. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αποτελεί θετική εξέλιξη στις προσπάθειες για μείωση του ποσοστού ανέργων στη χώρα, που ανέρχεται στο 18%.
Η ελληνική μεταποίηση παραμένει σε αναπτυξιακή τροχιά, εν αντιθέσει με την ευρύτερη Ευρωζώνη, όπου η μεταποιητική δραστηριότητα παρέμεινε σε ύφεση τον Μάιο.