[ad_1]
«Η ευθύνη ανήκει στον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκείνοι πήραν την απόφαση να φύγουν από την Ε.Ε., η ευθύνη τούς ανήκει στο ακέραιο. Κι εύχομαι μέχρι την τελευταία στιγμή – αυτή είναι η θέση της Ελλάδας και η προσωπική μου θέση – να το ξανασκεφθούν» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του, στο Προεδρικό Μέγαρο με τον τέως Επίτροπο κι επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, Μισέλ Μπαρνιέ.
Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τις υπηρεσίες που ο κ. Μπαρνιέ έχει προσφέρει στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, από οποιαδήποτε θέση κι αν υπηρέτησε, ιδιαίτερα ως Επίτροπος σε πολλές περιπτώσεις, αλλά και ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Έχετε μέχρι σήμερα ακολουθήσει μία υποδειγματική, πραγματικά, πορεία στον χώρο των Ευρωπαϊκών Θεσμών κι έχετε συνεισφέρει τα μέγιστα στην κοινή υπόθεση που είναι η εμβάθυνση και θωράκιση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση» είπε.
Και σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου, το Brexit, «και πάλι ο τρόπος με τον οποίον ασκείτε τα καθήκοντά σας είναι υποδειγματικός. Έχετε ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ε.Ε. και θέλω να υπενθυμίσω ότι είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το άρθρο αυτό για την έξοδο ενός κράτους-μέλους από την Ε.Ε. Εύχομαι δε να’ ναι και η τελευταία» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη τον Μισέλ Μπαρνιέ και για τη θέση την οποία πήρε στο ζήτημα της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ιδίως στο ζήτημα το οποίο σχετίζεται με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Υπερασπιζόμενος την Κύπρο στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην ουσία υπερασπισθήκατε το Διεθνές Δίκαιο, και ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας. Και θέσατε “τον δάχτυλον επί τον τύπον των ήλων”, διαμηνύοντας προς την Τουρκία το αυτονόητο: Ότι απαιτείται, από την πλευρά της, πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, διότι από αυτό εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της προοπτική. Εκείνο δε το οποίο έχει σημασία είναι ότι κατανοείτε πλήρως το γεγονός ότι ο σεβασμός της Διεθνούς Νομιμότητας στην περίπτωση της Κύπρου έχει τεράστια σημασία, διότι αν ανεχόμαστε τις αυθαιρεσίες της Τουρκίας, τότε θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο αρνητικό προηγούμενο. Τέλος, είναι γνωστό σε όλους, ότι η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ε.Ε. Και σ’ αυτό το σημείο, υπερασπιζόμενος την Κύπρο, ουσιαστικά υπερασπισθήκατε τη Διεθνή Νομιμότητα και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπαρνιέ, αναφερόμενος στο Brexit, είπε ότι «πρέπει ο καθένας να επωμισθεί τις ευθύνες του και τις συνέπειες της πράξεως αυτής». Όπως σημείωσε, «όλες οι διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα έχουν γίνει χωρίς κανένα πνεύμα επιθετικότητας, με πλήρη σεβασμό της κυρίαρχης απόφασης που έλαβε ο λαός της Μ. Βρετανίας… Παρόλα αυτά, θέλω να εκφράσω τη δική μου απογοήτευση γι’ αυτή την απόφαση, πρόκειται όμως για μία κυρίαρχη απόφαση, την οποία έλαβε ο βρετανικός λαός, κι εγώ πρέπει να διασφαλίσω την ενότητα των 27. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο γίνεται με καθημερινή δουλειά, όχι μόνο στην Βρυξέλλες, όχι μόνο σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά έχω κάνει και πολλές επισκέψεις σε όλες τις χώρες-μέλη, έχω συναντήσει Προέδρους, Πρωθυπουργούς, τα Κοινοβούλια – την Τρίτη θα συναντηθώ με τον κ. Τσίπρα -, έχω κάνει και διάφορες συναντήσεις στην ελληνική Βουλή στο παρελθόν, συναντώ τους εκπροσώπους των εργοδοτών, των συνδικάτων, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο αφορά όλον τον λαό, σε όλες τις βαθμίδες» ανέφερε.
Κατά τον κ. Μπαρνιέ, «προτεραιότητα μας είναι και οι πολίτες, στην περίπτωση του Brexit. Οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στη Μ. Βρετανία και οι Βρετανοί, οι οποίοι ζουν και εργάζονται εδώ. Αυτό που θέλουμε είναι να διασφαλίσουμε -πρώτα από όλα- τα δικαιώματά τους. Και ελπίζουμε ότι θα μπορέσει, τελικά, να εγκριθεί η Συμφωνία την οποία έχουμε διαπραγματευτεί με την κ. Μέι, ώστε να γίνει η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας με τον σωστό τρόπο. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να φύγουν έτσι οι Βρετανοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μετά θα αρχίσουν τρία-τέσσερα χρόνια μίας σειράς δεύτερων διαπραγματεύσεων, για να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε μία σχέση με τη Μ. Βρετανία, μία εταιρική σχέση πλέον, στην οποία θα διασφαλίζονται όλα τα δικαιώματα» εξήγησε.
Με αφορμή, τέλος, την επίσκεψή του στην Κύπρο και τις συναντήσεις που είχε εκεί, τη Δευτέρα, εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Κύπρο «όσον αφορά τις αυθαιρεσίες της Τουρκίας στην Α.Ο.Ζ. της Κύπρου. Είναι θέμα αλληλεγγύης ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε., αλληλεγγύης προς όλη της Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
naftemporiki.gr