«Ποῖον σοι ἐγκώμιον, προσαγάγωμεν ἐπάξιον; Γονυπετείς βοώμεν:
Ὑπεραγία Θεοτόκε, σκέπε, φρούρει, φύλαττε τούς δούλους Σου!».
Το Σάββατο το εσπέρας 2 Νοεμβρίου, με Ιεροπρέπεια και Εκκλησιαστική ευταξία, ο Ιερός Κλήρος με προεξάρχοντα τον Σεπτό μας Ποιμενάρχη κ.κ. Γερμανό, τις τοπικές αρχές και πλήθος ευλαβών Χριστιανών του Πύργου, έμπλεοι πνευματικής χαράς και ευφροσύνης, υποδέχθηκαν πάνδημα και ενθρόνισαν εις τον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής Πύργου, πιστό αντίγραφο της Ιερής και θαυματουργής Εικόνας της «Παναγίας της Γλυκοφιλούσας», η οποία ως γνωστόν φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός, εις την Ιερά Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους.
Τελέσθηκε εν συνεχεία ο Μέγας Αναστάσιμος Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και χορεία Ιερέων, ενώ την Κυριακή 3 Νοεμβρίου τελέσθηκε Αρχιερατική Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία υπό του ιδίου πλαισιωμένου από του Ιερείς του Ναού π. Χαράλαμπο Αθανασόπουλο και π. Βασίλειο Λαγκαδινό. Το εσπέρας της Κυριακής τελέσθηκε Μικρός Εσπερινός και ο Παρακλητικός Κανών εις την Υπεραγία Θεοτόκο, καθώς επίσης έγινε και η έναρξη των Εσπερινών Κηρυγμάτων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, υπό του Θεοφιλεστάτου επισκόπου Ωλένης κ.κ Αθανασίου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κατά το διήμερο των θρησκευτικών εκδηλώσεων, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες αλλά και την ευαρέσκειά του, προς αυτούς τους νέους ευλαβείς ανθρώπους του Πύργου, οι οποίοι είχαν την έμπνευση αλλά και την Θεία φώτιση, αφού είναι τακτικοί προσκυνητές του Αγίου Όρους, ώστε να κομίσουν ως πολύτιμο φυλακτό στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής την «Παναγία την Γλυκοφιλούσα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις Ιερές ακολουθίες μέσα σε κλίμα ευλάβειας και πνευματικής ανάτασης, ο πιστός λαός του Πύργου, έσπευσε αθρόα να αποδώσει τον οφειλόμενο σεβασμό στην Μητέρα του Θεού την Μητέρα όλων μας, αλλά και αρωγό στις δυσκολίες της ζωής, προσερχόμενος με τιμή, σεβασμό και πνευματική χαρά προκειμένου να προσκυνήσει την σεπτή Εικόνα της Παναγίας, προς πνευματική του ενίσχυση και αγιασμό.
Η Παναγία η Γλυκοφιλούσα είναι από τις εικόνες εκείνες που διασώθηκαν από την εικονομαχία και μεταφέρθηκαν θαυματουργικά στον Άθω. Ήταν κτήμα της Βικτωρίας, ευσεβούς συζύγου του εικονομάχου συγκλητικού Συμεών, στα χρόνια της βασιλείας του εικονομάχου Θεοφίλου, η οποία για να μην την παραδώσει, την έριξε στη θάλασσα. Η εικόνα πλέοντας όρθια στα κύματα έφθασε στον αρσανά της Μονής Φιλόθεου, όπου παρελήφθη με πολλή τιμή και χαρά από τον Ηγούμενο και τους πατέρες της Μονής, που είχαν ειδοποιηθεί με αποκάλυψη της Θεοτόκου. Στο σημείο της ακτής, όπου απέθεσαν την εικόνα ανέβλυσε άγιασμα. Εκεί κάθε χρόνο την Δευτέρα της Διακαινησίμου γίνεται λιτανεία και αγιασμός.
Πολλά είναι τα θαύματα της Γλυκοφιλούσης. Το 1713 απάντησε στις προσευχές του ευλαβούς Εκκλησιάρχη Ιωαννικίου, που παρεπονείτο για την ένδεια του μοναστηρίου, διαβεβαιώνοντάς τον ότι αυτή έχει την πρόνοια για τις υλικές ανάγκες της Μονής. Το 1800 έσωσε έναν προσκυνητή που έπεσε κάτω από τον ξενώνα, που βρισκόταν στον τρίτο όροφο. Με ποια λόγια να ντύσει κάποιος την Ιερή εικόνα;
Παναγία η Γλυκοφιλούσα. Κάθε καρδιά σκιρτά στην όψη της. Κάθε ζευγάρι μάτια δακρύζει από συγκίνηση. Μία Μάνα αγκαλιάζει τρυφερά το παιδί της και το φιλάει στο μάγουλο. Μια τόσο απλή χειρονομία που κρύβει μέσα της τεράστια αποθέματα αγάπης. Μια εικόνα που ο καθένας ταυτίζεται μαζί της. Και ο μικρός Χριστός την αγγίζει από το πηγούνι ενώ με το δεξί του χέρι την κρατά από το μανίκι.
H «Παναγία η Γλυκοφιλούσα», να είναι πάντα βοηθός και να ευλογεί τις οικογένειές μας, τα σπίτια μας και τον Πύργο μας!
Πρεσβ. Νικόλαος Κατσηδήμας.