Γράφει ο Θεόδωρος Λάμπρος
*BA Modern History (London Guildhall University)
*MA Mediterannean Studies (Univesristy of London)
(Ιστορικός – Συγγραφέας – Αρχισυντάκτης στο ενημερωτικό πόρταλ skalistiri.news – Διαχειριστής του ιστορικού πόρταλ “Το skalistiri.news σκαλίζει το 1821” και Αναβιωτής του 1821
*Αποκαλυπτικά στοιχεία για τον Τσόρτσιλ
στο βιβλίο του Ισπανού ιστορικού
και συγγραφέα Πέρε Φερέρ Γουάσπ
*Στις σελίδες του βιβλίου του με τίτλο «Ο πιο μυστηριώδης άνθρωπος του κόσμου» ο Ισπανός συγγραφέας γράφει ότι ο Τσόρτσιλ «εξαγόρασε» την ουδετερότητα της Ισπανίας με την βοήθεια του Μάρτς, ενός τυχοδιώκτη από τη Μαγιόρκα
Η ιστορία αγαπητοί φίλοι αναγνώστες είναι μια συναρπαστική και συνάμα ενδιαφέρουσα επιστήμη, αφού πέραν των ιστορικών γεγονότων που έχουν καταγραφεί στην υφήλιο (επαναστάσεις, μάχες, πόλεμοι κ.α.), εξακολουθούμε να μαθαίνουμε άγνωστες πτυχές της που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε. Με λίγα λόγια είναι ένα ταξίδι που δεν έχει προορισμό, αφού κάθε φορά συναντάς και ανακαλύπτεις καινούργια πράγματα.
Αυτήν την φορά λοιπόν θα ασχοληθούμε με μια προσωπικότητα με διεθνές κύρος και ακτινοβολία που άφησε το δικό του στίγμα στην Παγκόσμια Ιστορία.
Η προσωπικότητα αυτή δεν είναι άλλη από τον μεγάλο πολιτικό Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Ο ” πατέρας της Νίκης” στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε στρατιωτικός, πολιτικός και εν τέλει πρωθυπουργός (στα 63 του χρόνια), μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Επιπλέον συνέγραψε και πληθώρα ιστορικών έργων, βιογραφιών και απομνημονευμάτων μεταξύ των οποίων Τα απομνημονεύματα από τον Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την Ιστορία των Αγγλόφωνων λαών. Για το συγγραφικό του έργο (αλλά ίσως περισσότερο από ευγνωμοσύνη για την προσφορά του στον πόλεμο) τιμήθηκε με το Νόμπελ το 1953. Θεωρείται ο πιο σπουδαίος Βρετανός όλων των εποχών.
«Η ιστορία θα είναι καλή μαζί μου, γιατί σκοπεύω να τη γράψω» είχε πει ο μεγάλος πολιτικός.
Σήμερα ένα νέο βιβλίο με την υπογραφή του ιστορικού Πέρε Φερέρ Γουάσπ υποστηρίζει ότι ο πρώην ηγέτης Βρετανίας έβαλε όντως το χέρι του για να αλλάξει την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στις σελίδες του βιβλίου του με τίτλο «Ο πιο μυστηριώδης άνθρωπος του κόσμου» ο Ισπανός συγγραφέας γράφει ότι ο Τσόρτσιλ «εξαγόρασε» την ουδετερότητα της Ισπανίας με την βοήθεια του Μάρτς, ενός τυχοδιώκτη από τη Μαγιόρκα, ο οποίος με τα χρήματα και την επιρροή του ανεβοκατέβαζε πρωθυπουργούς στην Ισπανία του Φράνκο.
Το καλοκαίρι του 1940 ο «πατέρας της νίκης» ήταν πεπεισμένος ότι η Ισπανία θα έμπαινε στον πόλεμο στο πλευρό του Χίτλερ. Είχε λάβει πληροφορίες ότι οι δυνάμεις του Φράνκο σε συνεργασία με τους Γερμανούς σκόπευαν να εισβάλλουν στο Γιβραλτάρ. Τη στιγμή εκείνη ένας Βρετανός αξιωματούχος, ονόματι Άλαν Χίλγκαρθ, πλησίασε τον Τσόρτσιλ με ένα σχέδιο για την δωροδοκία των στρατηγών του Φράνκο. «Τα ανώτατα κλιμάκια ήταν όχι μόνο επιρρεπή στη διαφθορά, αλλά και κακοπληρωμένα» υποστήριξε και έπεισε την Βρετανική ηγεσία ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.
«Ο Ισπανός που επιλέχθηκε ως ο «άνθρωπος – κλειδί» για να αποσπάσει πολιτικές χάρες εκ μέρους των στρατηγών ήταν ο πλούσιος τραπεζίτης Χουάν Μάρτς», αναφέρουν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της εποχής, τα οποία επικαλείται ο Φερέρ.
Ο Χουάν Μάρτς που ξεκίνησε την καριέρα του κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάνοντας λαθρεμπόριο καπνού, ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της εποχής, που δούλευε και για τους Γερμανούς και για τους Βρετανούς. Το 1920 ήταν ήδη εκατομμυριούχος και πολύ πριν από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στήριζε οικονομικά το δικτάτορα Φράνκο.
(Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ υπήρξε ένας από τους χαρισματικούς ηγέτες της Παγκόσμιας ιστορίας που κατάφερε και άλλαξε την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο διορατικός Τσόρτσιλ ρίσκαρε και κέρδισε).
Η μοιρασιά των 30
Το 1940, όταν τον πλησίασαν οι Βρετανοί, αποδέχτηκε τον ρόλο του μεσάζοντα και με την σειρά του πλησίασε 30 στρατηγούς, που είχαν συμμετάσχει στον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο με το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Το σχέδιο προχώρησε, τα χρήματα κατατέθηκαν σε τραπεζική θυρίδα της Νέας Υόρκης και το 1942 οι στρατηγοί τα μοιράστηκαν.
Μια σημαντική λεπτομέρεια σε αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που παραθέτουμε είναι ότι οι Αμερικανοί λίγο έλειψε να τινάξουν το σχέδιο στον αέρα, γράφει ο Φερέρ, υποστηρίζοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ «πάγωσε» το λογαριασμό, πιστεύοντας ότι ο Μάρτς θα τον χρησιμοποιούσε για να στηρίξει τον Χίτλερ. Η παρεξήγηση λύθηκε κατόπιν έγκαιρης παρέμβασης του τότε Βρετανού πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον.
Στο βιβλίο του ο Φερέρ γράφει ότι οι Ισπανοί στρατηγοί υπέκυψαν στην πρόταση όχι μόνο λόγω των χρημάτων, αλλά και επειδή πολλοί απ’ αυτούς στην πραγματικότητα αντιπαθούσαν τον «Χενεραλίσμο».
Αυτά λοιπόν τα ενδιαφέροντα ιστορικά ντοκουμέντα ήρθαν στο φως και αποκαλύπτουν την ευφυΐα ενός από τους μεγαλύτερους ηγέτες της Παγκόσμιας Ιστορίας. Του Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Φράσεις που άφησαν εποχή
από τον Ουίνστον
( «Δεν θα μείνουμε ικανοποιημένοι από έναν αμυντικό πόλεμο» είπε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, δηλώνοντας, από την αρχή του πολέμου, την πρόθεσή του να περάσει στην αντεπίθεση. Η ιστορία τον δικαίωσε).
Όπως αναφέραμε, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ υπήρξε εκτός από χαρισματικός ηγέτης και ένας πολύ εφυιής άνθρωπος. Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένες φράσεις του που άφησαν εποχή και που μας κάνουν να καταλάβουμε ότι η προσωπικότητά του ήταν πολύπλευρη και με διεθνή ακτινοβολία.
*«Είμαι ένας πολύ απλός άνθρωπος. Πάντα μου άρεσε ό,τι ήταν καλύτερο».
(Και πρόσθεσε – στο περίπου: “οι καλύτερες σαμπάνιες, τα καλύτερα πούρα, οι ωραιότερες γυναίκες”).
* «Η επιτυχία είναι να προχωράς από αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου».
*«Πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και να εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε».
*«Εκείνοι που μπορούν να κερδίσουν έναν πόλεμο, σπάνια μπορούν να κάνουν καλή ειρήνη και εκείνοι που μπορούν να κάνουν καλή ειρήνη, δεν έχουν κερδίσει ποτέ έναν πόλεμο».
(Τέτοια έλεγε και έχασε τις εκλογές αμέσως μετά τον πόλεμο).
*«Ενας αισιόδοξος βλέπει μια ευκαιρία σε κάθε καταστροφή. Ενας απαισιόδοξος βλέπει μια καταστροφή σε κάθε ευκαιρία».
*«Το μυαλό ενός έξυπνου ανθρώπου είναι σαν μυδραλιοβόλο: Είναι καλό όπλο, αλλά είναι άχρηστο χωρίς πυρομαχικά, δηλαδή γνώσεις και παιδεία».
*«Όχι, δεν είμαι ευτυχής που είμαι ενενήντα χρονών, αλλά ποια εναλλακτική λύση έχω;».
*«Στο εξής πρέπει να λέμε όχι ότι οι Έλληνες πολεμούν σας ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.
(Το είπε μετά τις νίκες των Ελλήνων στο Αλβανικό Μέτωπο που στην ουσία υπήρξαν οι πρώτες επιτυχίες των Συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο. Μπορεί να το είπε για λόγους προπαγάνδας, αλλά πάντως το είπε, και δεν το είπε ποτέ κανείς για κανένα άλλο έθνος).
*«Το μυστικό της μακροζωίας μου είναι ότι δεν έχω στο αίμα μου παρά μόνο ερυθρά αιμοσφαίρια. Το οινόπνευμα σκότωσε από καιρό τώρα όλα τα λευκά αιμοσφαίρια».
*«Ποτέ τόσο λίγοι δεν έκαναν τόσα πολλά για τόσους πολλούς».
(Μετά τη νίκη στη “Μάχη της Αγγλίας”, την απόκρουση των επιθέσεων της Λουφτβάφε.)