Ελπίδες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου μέσα σε μια δεκαετία δίνουν κορυφαίοι Βρετανοί επιστήμονες, αποκαλύπτοντας ότι με μια νέα γενιά φαρμάκων οι κακοήθεις όγκοι θα είναι ελέγξιμοι και μη θανατηφόροι.
Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Πωλ Γουόρκμαν του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (ICR) του Λονδίνου χάρις στην πρωτοποριακή έρευνα της ομάδας του «ο καρκίνος θα γίνει μια διαχειρίσιμη ασθένεια». Τα νέα φάρμακα θα οδηγήσουν «ουσιαστικά στη θεραπεία του» καθιστώντας τον καρκίνο μια μακροχρόνια νόσο, όπως το HIV και το άσθμα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Ο καθηγητής Πωλ Γουόρκμαν του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (ICR) του Λονδίνου.
Ο καθηγητής Πωλ Γουόρκμαν του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (ICR) του Λονδίνου
Ο καρκίνος είναι θανατηφόρος επειδή επιδεικνύει υψηλή προσαρμοστικότητα και ανοχή στα τρέχοντα φάρμακα με αποτέλεσμα οι κακοήθεις όγκοι να αναπτύσσονται, να εξαπλώνονται και να καθίστανται ανίατοι. Αλλά οι ερευνητές του ICR εντόπισαν κάποιους από τους μηχανισμούς που προκαλούν αυτές τις αλλαγές και δηλώνουν πεπεισμένοι ότι μια νέα γενιά φαρμάκων θα μπορεί να σταματά τις μεταστάσεις και την εξέλιξη του καρκίνου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γουόρκμαν το αποτέλεσμα «θα συνιστά ουσιαστικά θεραπεία», Οι ασθενείς θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τους καρκίνους με ένα μείγμα ακτινοβολίας, χημειοθεραπείας και χειρουργικών΄επεμβάσων, αλλά μετά θα παίρνουν τα νέα φάρμακα που θα σταματούν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των εναπομεινάντων καρκινικών κυττάρων. Ο στόχος είναι να διατηρείται ο καρκίνος υπό έλεγχο για τόσο διάστημα, ώστε οι ασθενείς τελικά να φεύγουν από τη ζωή λόγω γήρανσης ή από άλλα αίτια.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους να καταστήσουμε τον καρκίνο διαχειρίσιμη ασθένεια μακροπρόθεσμα και ολοένα και συχνότερα ιάσιμη», λέει ο δρ Γουόρκμαν, επισημαίνοντας ότι η νέα γενιά αντικαρκινικών φαρμάκων θα είναι έτοιμη μέσα σε δέκα χρόνια.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr