*«Πρέπει κάποιες φορές να κάνουμε υποχωρήσεις
προς όφελος του κοινωνικού συνόλου
*«Δυστυχώς ως Νεοέλληνες δεν γνωρίζουμε
την ιστορία μας γιατί την θεωρούμε αυτονόητη»
*«Να συνεχιστεί και να μην ξεχαστεί
η μνήμη των αγωνιστών του 1821»
Συνέντευξη στον Θεόδωρο Λάμπρο
Αρχισυντάκτη στο skalistiri.news – Ιστορικό
και Συγγραφέα
Είναι μόλις 17 ετών και έχει κατορθώσει να αφήσει το δικό του στίγμα στην τέχνη πραγματοποιώντας μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Όπως τονίζει η γνώση της ιστορίας και ειδικά της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 θα πρέπει να γίνει κτήμα όλων των Ελλήνων που θα πρέπει να τιμούν τους αγωνιστές του 1821 ώστε να μην ξεχαστούν οι αγώνες και οι θυσίες τους.
Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Πατούλη – γιο του νυν Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και της Μαρίνας Πατούλη.
Ο Αλέξανδρος μαθητής της Β’ Λυκείου παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Θεόδωρο Λάμπρο και μίλησε για την μεγάλη του αγάπη την ιστορία και ειδικά για το κομμάτι που αφορά την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Πρόσφατα πραγματοποίησε την πρώτη του έκθεση με θέμα «Το ’21 μου». Πρόκειται για την παρουσίαση της ιδιωτικής του συλλογής , από πίνακες και αντικείμενα λαϊκής τέχνης, σχετικά με τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.
Ο Αλέξανδρος μίλησε για την έκθεση, το μεγάλο του ενδιαφέρον για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 αλλά και τα διδάγματά της 201 χρόνια μετά.
Ερ. Ποιο ήταν το ερέθισμα που σε ώθησε στο να πραγματοποιήσεις
την συγκεκριμένη έκθεση για το 1821;
Απ. «Το ερέθισμά το έλαβα μέσω της σκέψης ότι τα εκθέματα και γενικότερα τα έργα τέχνης είναι καλύτερο να βρίσκονται σε κοινή θέα, οπότε επέλεξα με την σειρά μου για ένα χρονικό διάστημα να μεταφέρω κάποιους πίνακες που διαθέτω και κάποια αντικείμενα σε ένα μουσείο ώστε να μπορεί ο καθένας να τα δει. Τα εκθέματα βρίσκονται στο μουσείο που είναι ολοκληρωτικά αφιερωμένο στον φιλελληνισμό που βρίσκεται στην οδό Ζησιμοπούλου 12 στην Αθήνα.
Η έκθεση ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου και θα κρατήσει μέχρι τέλος Απριλίου. Ήδη μέσα στο διάστημα αυτό πολύ κόσμος αλλά κυρίως πολλά σχολεία επισκέφθηκαν την έκθεση. Πρόσφατα δε παρακολούθησαν την εν λόγω έκθεση και σχολεία της Αναγνωρισμένης Ελληνικής Μειονότητας της Βόρειας Ηπείρου».
(Ο Αλέξανδρος Πατούλης κατά την διάρκεια της έκθεσής του με τίτλο «Το 21 μου». Στην φωτογραφία διακρίνεται μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Ευεργετών κ. Ανάστος Δημητρόπουλος).
Ερ. «Πως ασχολήθηκες με την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο που αφορά την Ελληνική Επανάσταση του 1821;
Απ. «Ήταν αρχικά η επέτειος της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Άρχισα να διαβάζω περισσότερο για την Ελληνική Επανάσταση αφού ήξερα από πριν αρκετά πράγματα για αυτό το μεγάλο ιστορικό γεγονός. Ξαφνικά μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να προχωρήσω ακόμα ένα βήμα πιο πέρα αγοράζοντας πίνακες αναφορικά με το 1821.
Αυτά τα έργα τα έχω συλλέξει από συλλέκτες , παλαιοπωλεία που βρίσκονται είτε στην Αθήνα, είτε στον Πειραιά και έχουν να κάνουν είτε με την Ελληνική Επανάσταση είτε με την κουλτούρα μας ως χώρα.
Είναι θα έλεγα ένα σπορ που ταυτοχρόνως δεν είναι τόσο ακριβό όσοι ορισμένοι θεωρούν. Όλο αυτό που κάνω έχει να κάνει με την αγάπη μου για την πατρίδα . Για αυτό και αγοράζω ότι κομίζει τον εθνικοαπελευθερωτικό μας αγώνα είτε για παράδειγμα προσωπογραφίες μεγάλων προσωπικοτήτων».
Ερ. «Τι είναι αυτό που έχει το 1821 και σου έδωσε το ερέθισμα να ασχοληθείς με την Ελληνική Επανάσταση;
Απ. «Για μένα το 1821 είναι η συνέχεια πάρα πολλών προηγούμενων αγώνων του λαού μας που αρκετές από αυτές καταπνίγηκαν στο αίμα. Οι Έλληνες αγωνιστές του 1821 παρέλαβαν την σκυτάλη από τους προηγούμενους αγωνιστές που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας. Υπήρξαν μικροί και μεγάλοι ξεσηκωμοί.
Το 1821 έχει αρκετά διδάγματα. Ένα βασικό είναι ότι ο εμφύλιος πόλεμος που υπήρξε και το 1821 δεν μας ωφέλησε ποτέ αλλά αντιθέτως μας ζημίωσε. Ταυτόχρονα υπάρχει και ένα άλλο ηθικό δίδαγμα που μπορεί κανείς να εντοπίσει στο 1821 το οποίο είναι οι υποχωρήσεις που έκαναν οι οπλαρχηγοί, οι Πρόκριτοι, οι Πολιτικοί ώστε να μπορέσουν να ενωθούν και να πολεμήσουν τον κοινό εχθρό που ήταν οι Οθωμανοί προς όφελος της πατρίδας μας.
Πρέπει κάποιες φορές να κάνουμε υποχωρήσεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».
(O Aλέξανδρος Πατούλης με τον πατέρα του και Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη στην έκθεση «το 21 μου».).
Ερ. «Ποιες προσωπικότητες ξεχωρίζεις στην Ελληνική Επανάσταση του 1821;»
Απ. «Θα ξεχώριζα τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, τον Νικηταρά, τον Αθανάσιο Διάκο καθώς και τον Μητροπέτροβα. Αξίζει ο κόσμος να μάθει για αυτόν τον αγνό αγωνιστή που η Ελληνική Επανάσταση τον βρήκε σε πολύ μεγάλη ηλικία. Στάθηκε δε διδάσκαλος και πατέρας για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και φυλακίστηκε μαζί του.
Ένας άλλος μεγάλος και αγνός αγωνιστής υπήρξε ο Αθανάσιος Διάκος και κατ’ εμέ υπήρξε και άγιος γιατί ο μαρτυρικός του θάνατος τον κατατάσσει ναι μεν ήρωα αλλά ταυτόχρονα και μάρτυρα.
Επίσης και ο Νικηταράς υπήρξε ένας αγνός και ανιδιοτελής αγωνιστής. Δυστυχώς οι περισσότεροι Έλληνες αγωνιστές και μετά τον θάνατό τους δεν έτυχαν της ανάλογης αναγνώρισης από το επίσημο κράτος. Τα οστά μάλιστα του Νικηταρά χάθηκαν από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών όταν έγινε η εκταφή του.
Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος είναι και αυτός μια περίπτωση μοναδική στην Επανάσταση του 1821. Το άσχημο στοιχείο είναι ότι και ο υιός του βρήκε άσχημο τέλος όπως και ο ίδιος.
Βεβαίως υπήρξαν και παρεξηγημένες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης όπως για παράδειγμα ο Πήλιος Γούσης που δεν είναι ακριβώς η ιστορία του όπως την έχουμε μάθει στα μαθητικά βιβλία».
Ερ. «Πιστεύεις πως οι σημερινοί Νεοέλληνες γνωρίζουν και αγαπούν την ιστορία;»
Απ. «Δυστυχώς ως Νεοέλληνες δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας γιατί την θεωρούμε αυτονόητη. Υπάρχουν σήμερα κράτη όπως η Αλβανία και τα Σκόπια που δεν έχουν την ιστορία την δική μας και που προσπαθούν να διαμορφώσουν την δική τους ιστορία με βάση τον κακό εθνικισμό που χρησιμοποιούν και την προπαγάνδα τους.
Δυστυχώς ως Νεοέλληνες δεν μπαίνουμε στην διαδικασία να ψάξουμε την ιστορία μας σε βάθος και να την μάθουμε. Από την άλλη πλευρά όταν κράτη δεν διαθέτουν ιστορία, αυτομάτως τους δημιουργείται η ανάγκη να δημιουργήσουν την ιστορία τους».
(Ο Αλέξανδρος Πατούλης με τον καλό φίλο και Συντονιστή της εκπομπής «ΕΡΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» Ανδρέα Νικολόπουλο – Κορμά στην έκθεση «το 21 μου» που φιλοξενείται στο Μουσείο Φιλελληνισμού στην Αθήνα).
Ερ. «Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου για το μέλλον»;
Απ. «Είναι σίγουρα η εύρεση ορισμένων ταφικών μνημείων αγωνιστών του 1821 και η συντήρησή τους. Είναι πολλά τα ταφικά μνημεία και κάνω προσπάθεια με σκοπό σε πρώτη φάση να τα βρούμε και σε δεύτερη φάση να αρχίσουμε την προσπάθεια συντήρησής τους. Ορισμένα δε βρίσκονται στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών σε πολύ κακή κατάσταση. Πρόσφατα παραβρέθηκα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών έχοντας μαζί μου ένα ζευγάρι Ελλήνων Βορειοηπειρωτών. Πήγαμε και καθαρίσαμε – ανακαινίσαμε τον τάφο της οικογένειας Σπυρομήλιου.
Ελπίζω πως μέσω της προσπάθειάς μου αυτής θα ωθήσω περισσότερα παιδιά της ηλικίας μου να ασχοληθούν με αυτό το κομμάτι που λέγεται ιστορία. Εμείς δε που ασχολούμαστε με την ιστορία και την αγαπάμε δεν είμαστε ούτε συντηρητικοί, ούτε παλαιού τύπου άνθρωποι. Είμαστε αγνοί πατριώτες που προσπαθούμε απλά να συνεχιστεί και να μην ξεχαστεί η μνήμη των αγωνιστών του 1821 και γενικότερα η Ελληνική Επανάσταση».
(Η ιδιωτική συλλογή του Αλέξανδρου Πατούλη που αποτελείται από πίνακες και αντικείμενα λαϊκής τέχνης, σχετικά με τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 φιλοξενείται στο Μουσείο Φιλελληνισμού στην Αθήνα).
Αλέξανδρε σε ευχαριστώ πολύ για αυτή μας την συνέντευξη και σου εύχομαι κάθε καλό στη ζωή σου.
Εγώ σας ευχαριστώ και σας εύχομαι υγεία και επιτυχίες.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πολλές ευχαριστίες στον καλό φίλο και επιστήμονα Ανδρέα Νικολόπουλο – Κορμά για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.