Γιώργος Τζουτζούκος:
*«Καταφέραμε και κάναμε την εορτή ευρέως
γνωστή και έξω από τα σύνορά μας»
*Κάθε χρόνο τον Απρίλιο δίνουν δυναμικό παρόν σύλλογοι ιστορικής αναβίωσης αλλά και επισκέπτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας
Γράφει ο Θοδωρής Λάμπρος
Ιστορικός και Οργανωτικός Υπεύθυνος
για την Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Ανάδειξη
και Προβολή του 1821 στην Ηλεία
([email protected])
Έχουμε γράψει και θα συνεχίσουμε να το γράφουμε ότι βασικός στόχος της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας Skalistiri.news ήταν, είναι και θα είναι η ανάδειξη και προβολή του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών και προπάντον της Ελληνικής μας ιστορίας και των ανθρώπων που την προάγουν μέσω του πολιτισμού, του κινηματογράφου και άλλων μορφών τέχνης.
Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι ο πολύ καλός μας φίλος Γιώργος Θεοδώρου Τζουτζούκος από την Άμφισσα ο οποίος αγαπά το 1821 και πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις μνήμης για την Άλωση του Κάστρου των Σαλώνων που πραγματοποιούνται κάθε Απρίλιο στην Άμφισσα.
Ο Γιώργος μίλησε στο Skalistiri.news για την πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία, για την εορτή που κατάφερε να ξεφύγει από τα τοπικά πλαίσια και να γίνει ευρέως γνωστή για το 1821 αλλά και για την μεγάλη αγάπη που τρέφει για την Ελληνική Επανάσταση.
Γιώργο πες μας λίγα λόγια για την Άλωση του Κάστρου των Σαλώνων
«Καταρχήν οι εκδηλώσεις για το 1821 στην Άμφισσα ξεκίνησαν αρχικά την περίοδο 1968 – 1969. Μέχρι τότε οι εκδηλώσεις γίνονταν σε τοπικό επίπεδο. Το 1996 όμως με Προεδρικό Διάταγμα καθιερώθηκαν ως επίσημη εορτή.
Το κάστρο της Άμφισσας είναι το πρώτο κάστρο που αλώθηκε από τους Έλληνες επαναστάτες κατά την Ελληνική Επανάσταση όπου είχε προηγηθεί δεκαήμερη πολιορκία.
Αρχηγοί ήταν οι Γκούρας, Πανουργιάς, Κομνάς Τράκας και πολλοί ντόπιοι. Είχαν κλειστεί στο κάστρο γύρω στους 600 Οθωμανούς και πολλοί μάλιστα είχαν έρθει από το Αίγιο. Στην περιοχή Μνήματα έξω από το κάστρο είχε στήσει κανόνια ο Γαλαξιδιώτης αγωνιστής Μητρόπουλος που κανονιοβολούσε το κάστρο. Βέβαια το κλειδί της επιτυχίας ήταν το κλείσμο των νεροπηγών από τους Έλληνες αγωνιστές με αποτέλεσμα οι Οθωμανοί να μην μπορούν να εφοδιαστούν με νερό.
Μετά από μέρες παραδόθηκαν οι Οθωμανοί. Όταν βγήκαν έξω από το κάστρο ο Πανουργιάς τους έκλεισε σε ένα μεγάλο σπίτι και τους έκαψε. Βέβαια αυτό δεν έχει γραφτεί στα επίσημα βιβλία αλλά είναι αληθινό γεγονός. Ο λόγος βέβαια ήταν ότι αν οι Έλληνες τους άφηναν, οι Οθωμανοί θα πήγαιναν στη Λαμία για να ζητήσουν ενισχύσεις».
(Ο Γιώργος Θεοδώρου Τζουτζούκος από την Άμφισσα είναι ένας νέος άνθρωπος που αγαπά το 1821 και πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις μνήμης για την Άλωση του Κάστρου των Σαλώνων που πραγματοποιούνται κάθε Απρίλιο στην Άμφισσα. Οι φωτογραφίες αδιάψευστος μάρτυρας).
(Ο Γαλαξιδιώτης αγωνιστής Γιαννάκης Μητρόπουλος και όχι ο Νικολάκης όπως είναι ευρέως γνωστός συνέβαλε καθοριστικά στην Άλωση του Κάστρου των Σαλώνων)
Σε ερώτηση του Skalistiri.news για την εορτή της Άλωσης του κάστρου της Άμφισσας ο Γιώργος Τζουτζούκος ανέφερε τα εξής:
«Η γιορτή αυτή από το 1996 που ξεκίνησε μέχρι το 2016 γινόταν σαν τοπική εορτή. Έβλεπα λοιπόν ότι η γιορτή αυτή είχε δυναμική και πήρα την πρωτοβουλία να πάω στο Δήμαρχο Άμφισσας και να του μιλήσω στο πως θα μπορούσαμε να μεγαλώσουμε την συγκεκριμένη εορτή αφού εδώ και τριάντα χρόνια εργάζομαι στο Δήμο.
Την πρώτη χρονιά που το καθιερώσαμε αυτό – το 2016 είχαν έρθει 65 άτομα από άλλους συλλόγους ιστορικής αναβίωσης, την δεύτερη 250 και εν συνεχεία χρόνο με τον χρόνο η προσέλευση γινόταν ολοένα και μεγαλύτερη από πλευράς επισκεπτών.
Η γιορτή αυτή έχει μεγάλη συμμετοχή και έχει δυο πολύ σημαντικά στοιχεία. Είναι μια εορτή η οποία υπήρξε νικηφόρα για τους Έλληνες αγωνιστές. Δεν είναι δηλαδή μνημόσυνο. Είναι μια καθαρή γιορτή νίκης.
Κατά δεύτερον υπάρχει το κάστρο που από μόνο του είναι ένα φυσικό ντεκόρ και αυτό βοηθάει στο να γίνονται καλύτερα οι ιστορικές αναβιώσεις. Δηλαδή όποιος έρθει και το παρακολουθήσει θα ταξιδέψει ακριβώς στην εποχή εκείνη.
Όλοι οι σύλλογοι που έχουν συμμετάσχει στην αναβίωση της Άλωσης του κάστρου των Σαλώνων έχουν αγαπήσει αυτή την γιορτή.
Εμείς εδώ στην Άμφισσα δεν έχουμε σύλλογο ιστορικής αναβίωσης. Εμένα προσωπικά μου αρέσει το 1821 και για αυτό πολέμησα για να γίνει ευρέως γνωστή αυτή η γιορτή. Εγώ έχω παρελάσει με άλλους συλλόγους και συμμετέχω σε συλλόγους ιστορικής αναβίωσης. Έιχα ενεργή συμμετοχή και ήμουν υπεύθυνος στην ταινία «Πολιορκία» που γυρίστηκε στην περιοχή μας».
(Σκηνές από συλλόγους ιστορικής αναβίωσης για την Άλωση του Κάστρου των Σαλώνων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Απρίλιο στην πόλη της Άμφισσας).
Σε ερώτηση για ποιο λόγο δεν υπάρχει ένας ιστορικός σύλλογος αναβίωσης στην Άμφισσα ο Γιώργος Τζουτζούκος ανέφερε τα εξής:
«Υπάρχει το Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας που είναι πολύ αξιόλογο αλλά ασχολείται κυρίως με το χορευτικό κομμάτι. Στα τελευταία τρία χρόνια έχει ξεκινήσει όλο αυτό το πράγμα με τους συλλόγους ιστορικής αναβίωσης που έρχονται στην Άμφισσα κάθε Απρίλιο για την εορτή. Αυτή την στιγμή για να μπει κάποιος στην Αναβίωση, το κόστος για να πάρει ενδυμασία, άρματα και ότι άλλο χρειάζεται είναι πολύ ακριβό. Και εμείς εδώ στην Άμφισσα δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να δημιουργήσουμε έναν τέτοιο σύλλογο παρόλο που υπάρχει ενδιαφέρον».
Ολοκληρώνοντας ο Γιώργος Τζουτζούκος έδωσε μέσω του Skalistiri.news το δικό του μήνυμα για το 1821 και την αναβίωση τονίζοντας ότι «θα πρέπει όλος ο κόσμος να αγαπήσει το 1821 γιατί είναι η ζωντανή ιστορία μας και θα πρέπει να την κρατήσουμε ζωντανή. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει ομόνοια και συνεργασία μεταξύ των συλλόγων ιστορικής αναβίωσης και όχι κόντρες, αντιπαραθέσεις και προσωπική προβολή. Τέτοια φαινόμενα είναι κατακριτέα και δεν θα πρέπει να υπάρχουν».
Γιώργο σε ευχαριστώ πολύ για αυτή μας την συνέντευξη
Θοδωρή εγώ σε ευχαριστώ και σου εύχομαι ό,τι καλύτερο στην προσπάθεια που ξεκίνησες με την Ομάδα Πρωτοβουλίας στην Ηλεία για την Ανάδειξη και Προβολή του 1821 στην περιοχή σου. Να είσαι πάντα καλά.