«Μάργκινους Μόριους», μοιάζει με φράση λατινογενή, ένα πρόσταγμα, έναν στίχο-επίκληση μιας προσευχής, μια έκκληση ελπίδας προς έναν καλύτερο κόσμο! Με γλώσσα πλούσια ποιητική, λυρική, τρυφερή αλλά και δυνατή, με ύφος γλαφυρό αλλά και επιβλητικό, πληθωρικό όμως και αρτιεπές! Ένα λογοτεχνικό βιβλίο ύμνος στη γυναίκα, ύμνος στον άνθρωπο, ύμνος στη δημιουργία!
Ένα βιβλίο ξεχωριστό που σε καλεί να σφιχταγκαλιάσεις κυριολεκτικά τις σελίδες του, να τις αφήσεις να σε βυθίσουν σε ένα ταξίδι πρωτόγνωρο, σε ένα οδοιπορικό αγωνιώδους αναζήτησης του εαυτού, μια υπαρξιακή οδύσσεια ενός ανθρώπου που θέτει ερωτήματα και δίνει απαντήσεις… «Ποιος θα τολμούσε να αποστάξει το παράπονο του δακρυσμένου ρετσινιού; Τη ζάλη των ανθών που λιποθυμούν στην αγκαλιά των φύλλων; Ποιος κοντοστέκεται στο μυρωμένο θόρυβο του γιασεμιού; Ποιος θα αγόραζε τον ιδρώτα της αυγής πάνω στους ύπερους του ντροπαλού κυκλάμινου… το φιλί της γύρης που ξεμυαλίζει τη μέλισσα, των φυκιών το αλμυρό λαχάνιασμα να ξανασμίξουν στο πέλαγο; Κάποτε ο άνθρωπος αντιλαμβανόταν τα μηνύματα της γης, τώρα βλέπει τηλεόραση…».
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Περιγράφει με απόλυτη καθαρότητα τη ζωή του κεντρικού του ήρωα, του επτάχρονου Οδυσσέα, ο οποίος ελάχιστα εμφανίζεται μπροστά μας σαν γιος αφού πολύ γρήγορα μεταβάλλεται σε απόκληρο της ζωής και κακοποιείται στο σώμα του και στην ψυχή του σε χώρους εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας. Παρουσιάζεται ως ένα παιδί ευαίσθητο με έντονη εσωτερικότητα, κατατρεγμένο από τη μοίρα, που δεν θα βρει στοργή και αγάπη στο σπίτι που το φιλοξενεί και θα στραφεί στα στοιχεία της φύσης για να εναποθέσει εκεί τη σκέψη και τα προβλήματά του. Μα ούτε το επίσημο σχολικό περιβάλλον θα σταθεί κοντά στον μικρό Οδυσσέα. Μόνο μια νέα φωτισμένη δασκάλα θα του προσφέρει παιδαγωγική και εκπαιδευτική στήριξη μέχρις ότου «αι βουλαί των ανθρώπων» θα την απομακρύνουν από κοντά του. Ο μικρός Οδυσσέας μετασχημάτισε τη θλίψη σε δύναμη και πίστη και άρχισε να προχωρεί όλο και πιο βαθιά στην εσωτερική του αναζήτηση.
Ο συγγραφικός προβολέας ανάβει για να φωτίσει τη ζωή και των άλλων ολοζώντανων χαρακτήρων που θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πνευματική του εξέλιξη. Με διεισδυτική και καθαρή ματιά, απευθύνεται τόσο στη νόηση όσο και στο συναισθηματικό μας κόσμο. Μιλάει για τα παράξενα και την αδικία του κόσμου, για τον σκληρό αγώνα της επιβίωσης, για το «ζωντανό πανεπιστήμιο των ανθρωπίνων αξιών» και «τα νοικιασμένα αισθήματα των ανθρώπων». Ψάχνει να βρει απαντήσεις στους υπαρξιακούς του προβληματισμούς. Με μια πλοκή που συναρπάζει τον αναγνώστη σαγηνεύεται η καρδιά, φωτίζεται ο νους.
Αποτελεί ένα ψυχογράφημα που αγγίζει μικρούς και μεγάλους. Διαβάζεται απνευστί.
Ο Συγγραφέας
Ο Στέλιος Χαλκίτης γεννήθηκε στην Κάλυμνο όπου ζει, εργάζεται και συγγράφει. Σε μια προσπάθεια να βρει απαντήσεις στις υπαρξιακές του ανησυχίες, ταξίδεψε σε Ινδίες, Θιβέτ, Ιμαλάια, Αγ. Όρος κ.λπ.
Τα βιβλία του, «Μάργκινους Μόριους» και «MARGINUS MORIUS» στη Μεγάλη Βρετανία, «Ο Λούσηρος», «Ante Tractatum Φιλοσοφικές Σημειώσεις», που έχει διδαχθεί στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ., «De Profundis, Αναμάρτητοι Έρωτες» και το τελευταίο «Οι Απαράφθορες» έχουν τίτλους, λέξεις φτιαγμένες από τον ίδιο, που προκαλούν να ψάξουμε να βρούμε τι σημαίνουν ή τι συμβολίζουν!
Πού να τα αναζητήσετε www.chalkitis.gr.