*Παναγιώτης Λάττας:
«Συνεργαζόμαστε με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης
Προκειμένου να οργανώσουμε την καταπολέμηση του εντόμου»
*Συνεχίζονται οι έρευνες από το Δασαρχείο Πύργου στην περιοχή της Φολόης
*Τι ανέφερε στο skalistiri.news ο Δασάρχης Πύργου
Ρεπορτάζ:
Θοδωρής Λάμπρος
[email protected]
Ένα νέο έντομο ήρθε να χτυπήσει τις καστανιές της Ηλείας.
Συγκεκριμένα η σφήκα της καστανιάς έκανε την εμφάνισή της στο νομό μας και ειδικά στην περιοχή της Φολόης όπου διαπιστώθηκε ότι καστανιές είχαν χτυπηθεί από το εν λόγω έντομο. Αμέσως στο Δασαρχείο Πύργου σήμανε συναγερμός και ξεκίνησαν συντονισμένες ενέργειες από τον Δασάρχη κ. Παναγιώτη Λάττα ο οποίος βρέθηκε με κλιμάκιο στην περιοχή της Φοόλης όπου διαπίστωσε ότι αρκετές καστανιές είχαν χτυπηθεί από το έντομο της σφήκας της καστανιάς.
Το skalistiri.news επικοινώνησε με τον κ. Λάττα όπου του ζήτησε πληροφορίες για το εν λόγω θέμα και τις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν από εδώ και στο εξής προκειμένου να μην εξαπλωθεί το φαινόμενο και υπάρξουν και άλλα προσβεβλημένα δένδρα.
Μιλώντας για το θέμα στο skalistiri.news o κ. Λάττας ανέφερε ότι «διαπιστώσαμε την περασμένη Παρασκευή το φαινόμενο στην περιοχή της Φολόης. Βρήκαμε κρούσματα προσβολής σε δένδρα καστανιάς τα οποία ήταν προσβεβλημένα από το έντομο στης σφήκας της καστανιάς. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή προσβολή διότι το έντομο αυτό χαρακτηρίζεται παγκοσμίως ως το πιο ζημιογόνο έντομο της καστανιάς. Η προσβολή που παρατηρείται είναι κηκίδες σε νεαρά φύλλα, βλαστούς και οφθαλμούς οι οποίοι αρχικά έχουν χρώμα κόκκινο και στη συνέχεια γίνεται πράσινο. Στα προσβεβλημένα δένδρα μειώνεται η παραγωγή των κάστανων από 60 έως 85%, υπάρχει μείωση στην ανάπτυξη των δένδρων και τελικώς τα δένδρα εξασθενούν.
Εμείς ως Δασαρχείο συνεχίζουμε τις έρευνες και σε άλλες φυτείες από καστανιές στην περιοχή της Φολόης και πραγματοποιούμε μακροσκοπικούς ελέγχους προκειμένου να εντοπίσουμε την προσβολή από το έντομο».
Συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης
Ολοκληρώνοντας ο Δασάρχης Πύργου ανέφερε ότι το Δασαρχείο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης ώστε να οργανωθεί από τη νέα χρονιά η βιολογική καταπολέμηση του εντόμου.
Λίγα λόγια για την σφήκα της καστανιάς
Το έντομο Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu (Hymenoptera: Cynipidae) (σφήκα της καστανιάς) αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς της καστανιάς.
Η δημιουργία κηκίδων σε νεαρούς βλαστούς και φύλλα μειώνει την παραγωγή και προκαλεί σταδιακή μείωση της ευρωστίας, της ανθοφορίας και της ανάπτυξης των δένδρων. Επιπροσθέτως, η παραγωγή μπορεί να επηρεαστεί έμμεσα ως αποτέλεσμα της μείωσης της φυλλικής επιφάνειας καθώς μειώνεται σημαντικά η φωτοσυνθετική λειτουργία και η παραγωγή φυτομάζας του δένδρου.
Τα ενήλικα του εντόμου εμφανίζονται στο τέλος της άνοιξης με αρχές του καλοκαιριού και ωοτοκούν στους οφθαλμούς της νεαρής βλάστησης. Τα αβγά εναποτίθενται σε ομάδες, ενωμένα μεταξύ τους διαμέσου των μακριών μίσχων που διαθέτουν και κάθε θηλυκό εναποθέτει συνολικά περισσότερα από 100 αβγά. Η εκκόλαψη των προνυμφών ξεκινάει κατά τα τέλη Ιουλίου και διαρκεί έως τα τέλη Αυγούστου. Η ανάπτυξη της προνύμφης συνεχίζεται την επόμενη άνοιξη, όπου και γίνονται εμφανείς οι νέες κηκίδες. Οι νύμφες εμφανίζονται περίπου στα τέλη Απριλίου και απαντώνται μέχρι και τα τέλη Ιουλίου.
Παρουσία του εντόμου στην Ελλάδα
Αν και είναι ιθαγενές έντομο της Κίνας, έχει εισβάλει και εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές του πλανήτη, έχοντας σημαντικά αρνητική επίδραση σε καστανοδάση και καστανεώνες. Στην Ευρώπη, εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2002 στην Ιταλία και στη συνέχεια εξαπλώθηκε ταχύτατα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Στη χώρα μας, η παρουσία του εντόμου καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2014 στην Πιερία και έκτοτε έχει διαπιστωθεί σε σημαντικό αριθμό περιοχών (Χαλκιδική, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Εύβοια, Αρκαδία και Σπάρτη).
Οι παράγοντες που συνετέλεσαν καθοριστικά στην ταχύτατη εξάπλωσή του στη χώρα μας ήταν η απουσία φυσικών εχθρών, οι οποίοι θα μπορούσαν να ανακόψουν την εξάπλωση του νέο-εισαχθέντος οργανισμού, η ιδιαίτερη αναπαραγωγική του συμπεριφορά (παρθενογένεση) αλλά και η ανεξέλεγκτη μεταφορά φυτικού υλικού.