Συνέντευξη στον Θεόδωρο Λάμπρο
(*ΒΑ Modern History (London Guildhall University)
*MA Mediterranean Studies (University Of London)
(Ιστορικός – Συγγραφέας – Τακτικό Μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας – Αρχισυντάκτης στο ενημερωτικό πόρταλ skalistiri.news – Διαχειριστής του ιστορικού πόρταλ “Το skalistiri.news σκαλίζει το 1821” – Αναβιωτής του 1821 – Σεναριογράφος της μικρού μήκους δραματοποιημένης ταινίας – ντοκιμαντέρ «Γεωργάκης Ολύμπιος – Ο Δαυλός της Ελευθερίας»)
(Το νέο στέκι του Καραγκιόζη «Η ΠΑΡΑΓΚΑ» βρίσκεται στην οδό 28ης Οκτωβρίου δίπλα από τον Άγιο Διονύσιο Πύργου).
Με τον Καραγκιόζη μεγάλωσαν στην Ελλάδα γενιές παιδιών αφού ο λαϊικός ήρωας μέσα από τα έργα των μεγάλων καλλιτεχνών του Θεάτρου Σκιών περνούσαν και περνούν διαχρονικά μηνύματα για την ιστορία, τον πολιτισμό και την εν γένει φυσιογνωμία του Έλληνα.
Ο Καραγκιόζης πέρα από τον κωμικό του χαρακτήρα είναι και ένας αυθεντικός, καλόκαρδος Έλληνας που αγαπά την πατρίδα του και μάχεται για αυτήν.
Στο Πύργο Ηλείας ο Καραγκιόζης γνώρισε άνθηση τις προηγούμενες δεκαετίες με τελευταία αυτή του 80 όπου είχαν την τύχη οι Πυργιώτες και ο γράφων να απολαύσουν τον μεγάλο καλλιτέχνη του Θεάτρου Σκιών Ορέστη Βακάλογλου.
Σήμερα εν έτει 2024 ο Καραγκιόζης είναι εδώ και πλέον έχει το δικό του «σπίτι» στο Πύργου με πρωτομάστορα τον νέο και ταλαντούχο καλλιτέχνη Στέφανο Παπαγεωργίου.
Ο Στέφανος μίλησε στην «ΠΡΩΤΗ» για το νέο στέκι του Καραγκιόζη την «ΠΑΡΑΓΚΑ» όπως έχει ονομαστεί όπου αναπτύσσεται η τέχνη του Καραγκιόζη και μεταλαμπαδεύεται στις νέες γενιές αφού λειτουργούν ειδικά εργαστήρια για το Θεάτρο Σκιών για όλες τις ηλικίες, βιωματικά εργαστήρια, κουκλοθέατρο αλλά και τμήματα παραδοσιακής μουσικής.
Η «Παράγκα» αποτελεί μια «όαση» πολιτισμού που χρόνια είχε να δει η πόλη του Πύργου.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.
*«Θέλουμε να δώσουμε στα μικρά παιδιά μέχρι τους μεγαλύτερους
την καλλιτεχνική μας τρέλλα που είναι το Θεατρο Σκιών και η μουσική
(“Θέλουμε να δώσουμε στα μικρά παιδιά μέχρι τους μεγαλύτερους την καλλιτεχνική μας τρέλα που είναι το Θέατρο Σκιών και η μουσική” ανέφερε ο δημιουργός της «ΠΑΡΑΓΚΑΣ» και καλλιτέχνης του Θεάτρου Σκιών Στέφανος Παπαγεβργίου που διακρίνεται στη φωτογραφία με την μικρή του κόρη του Βασιλική).
Ερ. Πως ξεκίνησε η ιδέα για την Παράγκα Στέφανε ;
Απ. «Η παράγκα είναι ένας καλλιτεχνικός χώρος και η ιδέα υπήρχε στο μυαλό μου εδώ και πολλά χρόνια από τότε που πήραμε την απόφαση να εγκατασταθούμε σε αυτή την πόλη.
Σκοπός της δημιουργίας αυτού του χώρου είναι να δώσουμε σε όλες τις ηλικίες των ανθρώπων – από τα μικρά παιδιά μέχρι τους μεγαλύτερους την καλλιτεχνική μας τρέλα που είναι το Θεατρο Σκιών και η μουσική.
Μετά ένας επόμενος στόχος είναι να περάσουμε διαφορετικές μορφές τέχνης στη πόλη που δεν έχουν να κάνουν τόσο πολύ με το τυποποιημένο.
Έχουν να κάνουν με την λαϊκή τέχνη, με τις τέχνες που είναι πιο απλές και προσιτές στα παιδιά όπως είναι το Θέατρο Σκιών που ασχολούμαι εγώ, η μουσική, η μουσικοκινητική για μικρότερα παιδιά με απλά υλικά, ανακυκλώσιμα όπως κουβάδες ή τα χέρια μας, το κουκλοθέατρο όπως η κατασκευή κούκλας κουκλοθεάτρου με απλά υλικά επίσης.
Είμαστε η Παράγκα των λαϊκών μορφών τέχνης , είμαστε η παράγκα της τέχνης με την έννοια ότι εδώ θα στεγαστούν σε απλή μορφή για να δίνονται στα παιδιά με αγάπη και απλότητα όλες αυτές οι τέχνες.
Σκοπός μας με τη δημιουργία αυτού του χώρου, που ξεκίνησε την λειτουργία του τον Σεπτέμβριο είναι σε εβδομαδιαία βάση να πραγματοποιούνται καλλιτεχνικά εργαστήρια.
Έχουμε ξεκινήσει καλλιτεχνικά εργαστήρια Θεάτρου Σκιών από πέντε ετών και σε αυτά τα εργαστήρια μαζί με τα παιδιά κατασκευάζουμε την φιγούρα μας από την πρώτη φάση. Παίρνουμε το πλαστικό – σε φύλλα δηλαδή πλαστικού που δεν είναι καν τριμμένο. Δηλαδή το μικρό παιδί θα τρίψει το πλαστικό, θα πατικώσει την φιγούρα, θα την χρωματίσει, θα παρατηρήσουμε πάνω σε αυτή τα χαρακτηριστικά της φιγούρας, δηλαδή την καμπούρα για παράδειγμα του Καραγκιόζη, το μακρύ χέρι του, τα χρώματα που βάζουμε, είτε αντίστοιχα τον Χατζηαβάτη, τον Πασά και μετά θα περάσουμε στη μικρή σκηνή που έχουμε για να ξεκινήσουμε παραστάσεις σε μορφή σκετς.
*«Δημιουργούμε τις πρώτες μας μικρές ορχήστρες
μέσα από έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της μουσικής.
Θα παίξουμε δηλαδή ένα σκετσάκι για παράδειγμα Καραγκιόζης – Χατζηαβάτης. Θα το παίξω εγώ, θα τον δουν τα παιδιά και θα το αναπτύξουν έτσι ώστε να βγουν οι πρώτοι μικροί καραγκιοζοπαίχτες.
Σε δεύτερη φάση υπάρχει και η παραδοσιακή μουσική όπου υπάρχουν και εδώ τα εργαστήρια όπου εκεί τα παιδιά ασχολούνται κυρίως με το κανονάκι, τον ταμπουρά, το πολίτικο λαούτο και το ούτι.
Εκεί δημιουργούμε τις πρώτες μας μικρές ορχήστρες μέσα από έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της μουσικής.
Γιατί μέσα σε όλο αυτό, προσπαθούμε το παιδί να μπορέσει μέσα από το βίωμα και μέσα από την απλότητα να πάρει αυτή την τέχνη.
Να την κερδίσει δηλαδή, να την αγαπήσει και να την πάρει με σκοπό όχι απαραίτητα να βιοποριστεί από αυτό αλλά να μπορέσει στο σπίτι του σε μια δύσκολη ενδεχομένως στιγμή που θα του παρουσιαστεί να έχει κάπου να ακουμπήσει και να εκτονωθεί αυτή η δυσκολία που μπορεί να έχει ο κάθε άνθρωπος.
Σε αυτό το κομμάτι είναι η αδερφή μου Μαρία που έχει αναλάβει το μουσικό μέρος των εργαστηρίων και πορευόμαστε μαζί σε αυτό τον όμορφο χώρο.
Μια τρίτη χρήση του χώρου είναι τα βιωματικά εργαστήρια που προσπαθούμε να γίνονται ένα με δυο το μήνα – κυρίως Σάββατα.
Το βιωματικό εργαστήριο είναι το εργαστήριο όπου το παιδί θα παρακολουθήσει μια δράση στην οποία θα συμμετέχει σε αυτή. Δεν θα κάτσει δηλαδή σε μια καρέκλα για να παρακολουθήσει απλά μια παράσταση.
(Στη παράγκα τα μικρά παιδιά γίνονται ενεργό μέρος της παράστασης συμμετέχοντας σε διάφορα βιωματικά εργαστήρια. Επίσης συμμετέχουν φτιάχνοντας την δική τους κούκλα στην περίπτωση του κουκλοθεάτρου, είτε την δική τους φιγούρα στην περίπτωση του Θεάτρου Σκιών).
*«Προσπαθούμε τα παιδιά να συμμετέχουν
και να γίνονται κομμάτι της παράστασης»
Πάει ένα επίπεδο πιο μπροστά. Θα δει μια παράσταση και θα συμμετέχει σε αυτή, θα είναι μέρος δηλαδή της παράστασης.
Είτε φτιάχοντας την δική του κούκλα στην περίπτωση του κουκλοθεάτρου, είτε την δική του φιγούρα στην περίπτωση του Θεάτρου Σκιών.
Κάναμε για παράδειγμα και είχε πολύ ωραίο αποτέλεσμα την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών – στην οποία ο παραμυθάς που είχε έρθει αφηγήθηκε κάποια παραμύθια με ένα μουσικό όργανο συνοδεία και τα τραγούδια είχαν ένα μοτίβο στο οποίο τα παιδιά είτε με παλαμάκια, είτε σε κάποιες κινήσεις σε κύκλο, μπόρεσαν να συμμετέχουν και να γίνουν μέρος αυτής της ιστορίας.
Γενικότερα η βασική μας σκέψη στη ΠΑΡΑΓΚΑ είναι να μπορέσουμε να καταφέρουμε είτε σε αυτό τον μικρό χώρο είτε αργότερα αν μπορέσουμε και ταξιδέψουμε παραπέρα, να δώσουμε στη πόλη που ζούμε και μεγαλώνουν τα παιδιά μας κάτι διαφορετικό.
Να γνωρίζουν την παράδοση, να έχουν παραπάνω ερεθίσματα από αυτά που τους δίνει η πόλη και να ξεφύγουν από το τετριμμένο.
Να ξεφύγουν απ’ όλη αυτή την πίεση που έχουν ενδεχομένως.
Ερ. Υπάρχει προσέλευση;
Απ. «Ναι, είμαστε ευχαριστημένοι από το πρώτο ξεκίνημα της λειτουργίας μας. Υπάρχει ανταπόκριση, έρχονται παιδιά, ενδιαφέρον υπάρχει από τον κόσμο είτε σε μηνύματα είτε σε συνομιλίες.
Θεωρώ ότι είναι ένας χώρος που ενδιαφέρει πολύ κόσμο, βέβαια από την άλλη μεριά υπάρχουν οι βασικές δυσκολίες της καθημερινότητας που τις έχουμε όλοι μας.
Ζούμε σε δύσκολη εποχή και για αυτό τον λόγο δεν έχουμε μεγάλες απαιτήσεις.
Στα εβδομαδιαία εργαστήρια έχουμε τις συνδρομές οι οποίες είναι ανάλογα το εργαστήριο που θα επιλέξει το κάθε παιδί.
Στα εργαστήρια του Θεάτρου Σκιών ξεκινάμε από ηλικίες πέντε ετών και άνω.
Τα μαθήματα γίνονται σε καθημερινή βάση τα απογεύματα.
Δευτέρα έως Τετάρτη τα εργαστήρια Θεάτρου Σκιών, Πέμπτη – Παρασκευή τα εργαστήρια της Μουσικής.
Στο μακροπρόθεσμο πλάνο μας συζητάμε με ανθρώπους ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι πιο εξειδικευμένο μέσα στη χρονιά.
Έχουμε τον Θεσμό που έχουμε δημιουργήσει πριν την υλοποίηση «ΠΑΡΑΓΚΑΣ» που είναι η Έκθεση της Φιγούρας – του Θεάτρου Σκιών που προσπαθούμε να το εντάξουμε στους θεσμούς της πόλης.
Έχουμε κάνει δυο εκθέσεις – συζητάμε, προγραμματίζουμε πλέον με την στέγη της «ΠΑΡΑΓΚΑΣ» να κάνουμε και την Τρίτη μέσα στο Μάρτιο και οργανώνουμε νέες δράσεις.
Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας.
Ελπίζουμε μέσα από την δημιουργία αυτού του χώρου να αντέξουμε και να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όλες αυτές τις σκέψεις που έχουμε».
(Στην «ΠΑΡΑΓΚΑ» διδάσκεται η τέχνη του Θεάτρου Σκιών όπως η κατασκευή των φιγούρων, διάφορα σκετς πάνω στο Καταγκιόζη και βιωματικά εργαστήρια υπό την καθοδήγηση του Στέφανου Παπαγεωργίου).
Ερ. Το μήνυμά σου
«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όλοι οι άνθρωποι και ειδικά στη πόλη μας, έχουμε ανάγκη να προχωρήσουμε μπροστά σε όλους τους τομείς.
Εμείς αυτό που μπορούμε να δώσουμε από την μεριά μας είναι το λιθαράκι μας στο επίπεδο του πολιτισμού, στο επίπεδο του Πολιτισμού για τα παιδιά, να δώσουμε αυτό που αγαπάμε και έχουμε.
Αυτός είναι ο σκοπός και ο λόγος που ξεκίνησε η Παράγκα. Αυτό είναι το μεράκι μας, η αγάπη μας, αυτό θέλουμε να κάνουμε με απλότητα χωρίς πολύ φασαρία, απλά , ταπεινά με αγάπη πάνω σ’ αυτό και σεβασμό προς όλους τους ανθρώπους.
Αυτά είναι τα μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε μέσα από την τέχνη μας».
Στέφανε σε ευχαριστώ πολύ για αυτή μας την συνέντευξη
Εγώ σε ευχαριστώ φίλε Θεόδωρε που μας δίνεις βήμα να προβάλουμε την αγάπη μας για τον Καραγκιόζη.