*«Το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις
θα ανακουφίσει χιλιάδες συμπολίτες μας»
*«Η κυβέρνηση επιλέγει να αποκαταστήσει τις αδικίες του παρελθόντος δίνοντας βάση σε αυτούς που σήκωσαν τα βάρη της περιόδου αυτής και να προχωρήσει σε ένα καλύτερο μέλλον»
*«Σημαντική διάταξη η καθιέρωση του αιτιώδους
της καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας
αορίστου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα»
Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, την αποκατάσταση της λειτουργίας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την βελτίωση του εισοδήματος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, έρχεται αυτή η ρύθμιση των οφειλών ώστε να ανακουφιστούν και να πάρουν ανάσα εκατοντάδες χιλιάδες ίσως και εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες αλλά και απλοί πολίτες οι οποίοι οφείλουν σε ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο και ΟΤΑ Α’ βαθμού.
Η κυβέρνηση επιλέγει να αποκαταστήσει τις αδικίες του παρελθόντος δίνοντας βάση σε αυτούς που σήκωσαν τα βάρη της περιόδου αυτής και να προχωρήσει σε ένα καλύτερο μέλλον.
Στο ζήτημα της ρύθμισης των ασφαλιστικών ταμείων, δεν θα προϋποθέτει εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια, θα είναι πολύ ανοιχτή δηλαδή για όλους, θα περιλαμβάνει έως 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και τα 30 ευρώ για τους αγρότες. Περιλαμβάνει περικοπή έως 85% των προσαυξήσεων και έως 65% για την κύρια οφειλή, δηλαδή την οφειλή της κύριας εισφοράς. Αυτό θα γίνει κατόπιν αιτήσεων του οφειλέτη για τον επανυπολογισμό της εισφοράς για το διάστημα 2002 έως 2016 αφού από το 2017 ξεκίνησε η λειτουργία του νόμου 4387 του 2016, ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου.
Δεν θα υπάρχει πλέον τεκμαρτός τρόπος υπολογισμού που ήταν πολύ υψηλός για εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους αλλά θα γίνει επανυπολογισμός με βάση το πραγματικό εισόδημα του οφειλέτη.
Επίσης όσοι είναι φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για τις οφειλές προς το δημόσιο, στην εφορία δηλαδή, θα υπολογίζονται με βάση το εισόδημα. Δηλαδή εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα υπάρχουν έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ.
Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ θα ισχύει η προοδευτική κλίμακα συντελεστών με βάση την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων σε συνάρτηση βέβαια με το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής. Δηλαδή για τα εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ θα υπάρχει ειδικός συντελεστής που θα καθορίζει και τις δόσεις.
Τώρα για νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για οφειλές που οφείλονται σε τακτικές αιτίες, δηλαδή φόρους, φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, θα μπορούν να ρυθμίζονται οι οφειλές σε 18 μηνιαίες δόσεις από 12 που είναι σήμερα.
Για έκτακτες οφειλές δηλαδή για φόρους κληρονομιών, εφάπαξ ποσά προστίμων κ.α. θα μπορούν να ρυθμίζονται σε 30 μηνιαίες δόσεις από 24 που είναι σήμερα. Και εδώ το ελάχιστο ποσό δόσης θα είναι τα 30 ευρώ. Δηλαδή υπάρχει διάκριση για αυτούς που είναι φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπου υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και το είδος της οφειλής.
Μια από τις πιο σημαντικές διατάξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου είναι η καθιέρωση του αιτιώδους της καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας αορίστου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα. Η καταγγελία της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα μέχρι σήμερα είναι αναιτιώδης.
Πλέον με το άρθρο 43 όπως είναι στην πρόταση του σχετικού νομοσχεδίου, η καταγγελία της εργασιακής σχέσης για να θεωρηθεί έγκυρη θα πρέπει να οφείλεται σε βάσιμο λόγο όπως έχει οριστεί αυτός σύμφωνα με το άρθρο 24 του αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη.
Αυτό ουσιαστικά μετατρέπει την καταγγελία της συμβάσεως εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σε αιτιώδη. Δηλαδή ο εργοδότης θα πρέπει να επικαλείται και να αποδεικνύει ότι υφίσταται βάσιμος λόγος για την απόλυση που εδράζεται στις ικανότητες ή την συμπεριφορά του εργαζομένου ή τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης.
Ο εργαζόμενος θα έχει πλέον το δικαίωμα να προσφεύγει είτε στην επιθεώρηση εργασίας στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες είτε στα δικαστήρια για να κυρώσει την απόλυση και εφόσον συμβεί αυτό θα δικαιούται επιστροφή στον εργασιακό του χώρο και μισθούς υπερημερίας.
Η χώρα έχει αλλάξει σελίδα και έχουμε μπει στο πλαίσιο που διορθώνονται οι αδικίες του παρελθόντος. Για σημαντικές κατηγορίες δανειοληπτών έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα και διατάξεις που ελαφρύνουν την κατάστασή τους.
Για τις συντάξεις χηρείας υπάρχει μια ειδική ρύθμιση όπου αποκαθίσταται και εκεί η κατάσταση. Πλέον φεύγουν τα ηλικιακά όρια, γιατί έχει τεθεί το όριο των 55 ετών για να λάβει κάποιος την σύνταξη χηρείας. Επίσης από το 50% της συντάξεως του θανόντος το ποσό ανεβαίνει στο 70%. Επίσης προβλέπονται κάποιες ειδικές διατάξεις για τα τέκνα που θα έχουν το δικαίωμα λήψης της σύνταξης του θανόντος.
Πιστεύω πως είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και ικανοποιούνται τα αιτήματα των συνταξιούχων αυτής της κατηγορίας.
Επίσης μια πάρα πολύ σημαντική διάταξη είναι αυτή που έχει να κάνει με τα βαρέα και ανθυγιεινά. Μέχρι τώρα θα έπρεπε τα τελευταία δεκατρία χρόνια να έχει κάποιος 1.000 τουλάχιστον βαρέα ένσημα ώστε να μπορέσει να υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις των βαρέων και ανθυγιεινών. Τώρα το χρονικό πλαίσιο μετατρέπεται σε δεκαεπτά έτη που σημαίνει ότι αρκετοί θα μπορέσουν να ωφεληθούν για να συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις των βαρέων και ανθυγιεινών όπως οικοδόμοι και άλλες συναφείς κατηγορίες.
Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα. Η κοινωνία έχει δοκιμαστεί πολύ σκληρά και πρέπει να προχωράμε στο μέλλον με γνώμονα πάντα τα μέτρα ενίσχυσης του κράτους πρόνοιας, του κοινωνικού κράτους γιατί είναι και ο δείκτης της βελτίωσης. Όχι μόνο δηλαδή οι οικονομικοί δείκτες αλλά να βλέπουμε τους κοινωνικούς δείκτες οι οποίοι πρέπει να βελτιώνονται και τα τελευταία χρόνια πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία ανάκαμψης».