*Βασικά Σημεία Τοποθέτησης στην Κ.Π.Ε. του Κινήματος Αλλαγής
Είναι εύλογη η αγωνία και ο προβληματισμός, αφού διαλέξαμε δύσκολο και δυσβάστακτο δρόμο είτε όταν πήραμε με πατριωτικό κριτήριο την απόφαση για την αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας- χωρίς να μας αναλογεί η κύρια ευθύνη- και το πληρώσαμε εκλογικά, είτε όταν διαλέξαμε την αυτόνομη πορεία και την αυτοδύναμη στρατηγική, για να μην γίνουμε «συμπλήρωμα» της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ.
Στρατηγική δεν μπορεί να αλλάξουμε, δεν υπάρχει οδός επιστροφής.
Τις αποφάσεις για την πορεία μας τις πήραμε συλλογικά και ομόφωνα στο πρόσφατο παρελθόν και σε αυτές πρέπει να αναφερόμαστε και μόνο.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορούμε να γίνουμε ρυθμιστές των εξελίξεων ή θα μείνουμε στο πολιτικό περιθώριο.
Περάσαμε την έρημο, σταθήκαμε όρθιοι, όλοι θέλαμε ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα, όμως τώρα έχουμε μια σοβαρή βάση να πατήσουμε.
Τώρα πρέπει να βρούμε τον τρόπο για να ανακτήσουμε εκλογικά το μεγαλύτερο τμήμα της Δημοκρατικής Παράταξης.
Θέλει πολύ δουλειά, υπομονή αυτοπεποίθηση, πίστη, αλληλεγγύη και συλλογικότητα, όλα αυτά τα στοιχεία μια πραγματικής ενότητας.
Η δεξαμενή μας βρίσκεται στους Κεντρώους – Μεταρρυθμιστές που ψήφισαν ΝΔ για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, στους Δημοκράτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ για να μην έρθει η Δεξιά, στους απογοητευμένους που έκατσαν σπίτι τους.
Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεχόμαστε διπλή επίθεση από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκουν την εξαφάνισή μας, γι΄ αυτό πρέπει να οργανώσουμε ταυτόχρονα την άμυνα και την αντεπίθεση.
Άρα η μάχη είναι ταυτόχρονα εναντίον του συντηρητισμού της ΝΔ και του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ.
Εφόσον θέλουμε να εκφράσουμε την κοινωνική πλειοψηφία της μεσαίας τάξης και των μη προνομιούχων, ως σύγχρονοι Σοσιαλδημοκράτες, πρέπει οι ιδέες μας και οι προτάσεις μας να βρουν τα αντίστοιχα ερείσματα, να γίνουν πλειοψηφικές και έτσι να αυξήσουμε τα εκλογικά μας ποσοστά.
Πρέπει να αναγνωρίσει ο καθένας στον οποίο απευθυνόμαστε, τι σημαίνει στην πράξη η δίκαιη κοινωνία και το δικαίωμα στην ευημερία και γιατί οι δικές μας μεταρρυθμίσεις προωθούν το συμφέρον των πολλών.
Πρέπει να ξεδιπλώσουμε τις πρωτοβουλίες μας στους μαζικούς επαγγελματικούς χώρους, στην Τ.Α. στο Σ.Κ. για το νέο τους ρόλο, την αυτονομία τους, τις παραταξιακές συμμαχίες.
Η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος μας υποχρεώνει να βασιστούμε και να διευρύνουμε τη σταθερότητα της εκλογικής μας βάσης στις μεγάλες ηλικίες, να δουλέψουμε συστηματικά στη νέα γενιά και να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των «διερχόμενων» που είναι σε υψηλό ποσοστό, γι’ αυτό και τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων είναι χαμηλά.
Η ηλικιακή και κοινωνική αντιστοίχηση των ποσοστών μας πρέπει να εξειδικευτεί περιφερειακά καθώς και εδώ υπάρχουν αναντιστοιχίες μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.
Όπως επίσης αναντιστοιχίες υπάρχουν μεταξύ των Νομών όπου είχαμε Κοινοβουλευτική εκπροσώπηση την προηγούμενη περίοδο- το παράδειγμα της Ηλείας είναι χαρακτηριστικό – και εκεί που δεν είχαμε. άρα χρειάζεται ειδικός σχεδιασμός.
Να δουλέψουμε λοιπόν οργανωμένα και παντού, με την πίστη ότι μπορούμε να πάμε μπροστά, με τη δική μας στρατηγική και πρόταση για τη χώρα.