*Πλούσια ιστορία στην μουσική
και πολιτιστική προβολή του τόπου
*92 χρόνια προσφορά
στην τοπική κοινωνία
*Βασική προτεραιότητα
η καλλιτεχνική
αναβάθμιση του τόπου
*Γιώργος Γεωργόπουλος – πρόεδρος Ωδείου Πύργου:
«Το Ωδείο είναι η μουσική
ιστορία του τόπου μας»
Έχουμε γράψει αρκετές φορές στην «ΠΡΩΤΗ» και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε ότι η ανάδειξη και προβολή του πολιτισμού – ιστορίας και των τεχνών στο τόπο μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα καθότι ζούμε σε ένα τόπο με πλούσια ιστορία – πολιτισμό όπου άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών άφησαν το δικό τους στίγμα τις προηγούμενες δεκαετίες στο τόπο και τον αναβάθμισαν ποιοτικά.
Σήμερα εν έτει 2024 είναι λίγοι οι φορείς, οι Σύλλογοι και οι άνθρωποι στην Ηλεία που προσπαθούν να αναδείξουν και να προβάλουν την ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του ευλογημένου τόπου.
Ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού για την πόλη του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής είναι το Ελληνικό Ωδείο – Παράρτημα Πύργου του Μουσικού Συλλόγου «ΟΡΦΕΥΣ» που επί 92 χρόνια συνεχίζει αδιάλειπτα την ανάδειξη και προβολή της μουσικής και του πολιτισμού.
Το Ωδείο Πύργου μέσα σε αυτά τα 94 χρόνια έχει προσφέρει σημαντικά στην μουσική ανάπτυξη του τόπου με βασικό στόχο την καλλιτεχνική του αναβάθμιση. Μέσα από εκδηλώσεις, με καταξιωμένους καθηγητές μουσικής που διδάσκουν καθημερινά εκατοντάδες σπουδαστές του Ωδείου έχει καταφέρει να αφήσει το δικό του στίγμα στην ανάπτυξη της μουσικής παιδείας αλλά και του πολιτισμού στην πρωτεύουσα του νομού και την ευρύτερη περιοχή.
Το skalistiri.news σας παρουσιάζει σήμερα μέσα από αυτό το αφιέρωμα την ζωντανή ιστορία του Ωδείου Πύργου που δεν είναι άλλη από τους ανθρώπους που πέρασαν και άφησαν το δικό του μικρό λιθαράκι στην διαχρονική ανάπτυξή του.
Μία ζωντανή Μουσική Ιστορία του τόπου μας (1932-2024)
Ο Μουσικός Σύλλογος «Ορφεύς» – Ωδείον Πύργου ιδρύθηκε το 1932 ως Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η συνεργασία του με το Ελληνικό Ωδείο, είχε ως καρπό τη δημιουργία του Ελληνικού Ωδείου Παραρτήματος Πύργου, ενός από τα πρώτα Παραρτήματα του Ελληνικού Ωδείου στην Ελλάδα. Έκτοτε συνεχίζει να λειτουργεί ανελλιπώς, χωρίς την παραμικρή διακοπή, προσφέροντας στον Πολιτισμό της περιοχής, μέχρι και σήμερα.
Το Πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούνταν από τους αειμνήστους Αρ. Δημακόπουλο, Δ. Φωτόπουλο, Βάσο Στεφανόπουλο, Γ. Στεργιόπουλο, Δ. Καραβασίλη, Γ. Βανδώρο, Σ. Κουνάδη, Ν. Καραποστόλη, Ν. Δασιό και Π. Εξαρχόπουλο.
Η Ιστορία του Ελληνικού Ωδείου Παράρτημα Πύργου-Μουσικός Σύλλογος «Ορφεύς» (1932) μπορεί να χωριστεί σε τρεις μεγάλες περιόδους:
Η πρώτη από την ίδρυση του ως το 1963 (1932-1963), η δεύτερη στα χρόνια 1964-2011 και η τρίτη από το 2012 μέχρι σήμερα.
Πρώτη Περίοδος του Ελληνικού Ωδείου (1932-1963)
Κατά την πρώτη αυτήν περίοδο, πρώτος καλλιτεχνικός Διευθυντής υπήρξε ο Θησέας Πίνδιος και ακολούθως ο Γεώργιος Κανακάρης (1934-1954). Ο Γ. Κανακάρης ανέπτυξε σημαντική καλλιτεχνική δραστηριότητα (ίδρυση Ορχήστρας εγχόρδων, μαντολινάτας και Χορωδίας), καθιστώντας έτσι το Ωδείο κύριο πυρήνα της καλλιτεχνικής ζωής του Πύργου. Τον Γεώργιο Κανακάρη διαδέχθηκαν ως καλλιτεχνικές Διευθύντριες η Θάλεια Ρούσσου-Παντελέοντος και η Φανή Παλαμήδη.
Στις κρίσιμες πολεμικές στιγμές της Ελλάδος το Ελληνικό Ωδείο Πύργου έδωσε το παρόν : με εκδήλωση – συναυλία υπέρ των Πολεμιστών της Πίνδου στις 29 Ιανουαρίου 1944 (επί Ξενικής Κατοχής), αλλά και μεταπολεμικά με εκδηλώσεις για τον Κωστή Παλαμά (το 1950) και τους Ηλείους Λογοτέχνες Τάκη Δόξα (το 1948) και Ανδρέα Καρκαβίτσα (το 1953). Τον Νοέμβριο του 1961 λαμβάνει χώρα συναυλία της Μάρθας Φλάουερς με την συνοδεία πιάνου από την Δέσποινα Χέλμη.
Δεύτερη Περίοδος του Ελληνικού Ωδείου (1964-2011)
Στο διάστημα 1963-2011 καλλιτεχνική Διευθύντρια με μεγάλη επιτυχία υπήρξε η συμπολίτισσα Δώρα Ρόζη, μουσικός και πιανίστρια. Επί ημερών της το Ωδείο γνώρισε την μεγαλύτερη άνθηση. Πραγματοποιούνται αφιερώματα σε μεγάλους διεθνείς μουσουργούς (από Μπετόβεν και Μότσαρτ έως Λιστ και Σούμπερτ), ενώ γίνονται και «ανοίγματα» σε νέους και καταξιωμένους μουσικούς, που επισκέπτονται την Ηλεία και μεταδίδουν την μαγεία της Μουσικής στους φίλους του Ωδείου και τους πολίτες της Ηλείας. Η Μουσική έχει ήδη κατοχυρωθεί στις καρδιές ενός εκλεκτού κοινού στην Ηλεία και εμπνέει πολλούς νέους να την ακολουθήσουν ως τμήμα της Παιδείας τους.
Παράλληλα, τμήματα του Ελληνικού Ωδείου συμμετέχουν σε εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Επίσης, υπηρετώντας τον Πολιτισμό του σε όλες του τις εκφράσεις, φιλοξένησε και σπουδαίους ομιλητές, όπως τον Ακαδημαϊκό Μενέλαο Παλλάντιο και τον σπουδαίο διανοούμενο Τάκη Δημόπουλο.
Μία αξιοσημείωτη αναγνώριση της όλης παρουσίας του Μουσικού Συλλόγου «Ορφεύς» – Ελληνικού Ωδείου Παραρτήματος Πύργου, ήταν το τιμητικό βραβείο που έλαβε από την Ακαδημία Αθηνών το 2001 για τα 70 έτη πολιτιστικής και πνευματικής δράσεως. Επίσης προηγήθηκε το Αριστείο Διάκρισης από τον Υφυπουργό Παιδείας Ιωάννη Ανθόπουλο για την προσφορά του Ωδείου στην Παιδεία.
Τρίτη Περίοδος και το παιδευτικό – μουσικό έργο συνεχίζεται…
Στην τρίτη περίοδο, που διανύει το Ωδείο, από το 2012, το έργο συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα. Ξεχωρίζουν στο διάστημα 2013-2019 δύο Σεμινάρια πιάνου με τις διακεκριμένες σολίστ και καθηγήτριες πιάνου με διεθνή καταξίωση, Δόμνα Ευνουχίδου και Αγάθη Λεϊμονή, καθώς και ένα Φωνητικής-Τραγουδιού με την διεθνούς φήμης σοπράνο και καθηγήτρια φωνητικής Χριστίνα Γιαννακοπούλου.
Ανάμεσα στις δύο τελευταίες περιόδους του Ωδείου (2011-2012) Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ωδείου ανέλαβε η διεθνούς φήμης σολίστ και καθηγήτρια πιάνου Αγάθη Λεϊμονή.
Από το 2012 την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Ωδείου έχει αναλάβει ο συμπολίτης καταξιωμένος και εξαίρετος μουσικός, καθηγητής κιθάρας και σολίστ, συνθέτης, ιδρυτής και μαέστρος της Μικτής Χορωδίας Πύργου, Θοδωρής Παναγόπουλος.
Από τον Σεπτέμβριο του 2012 γίνεται μέλος του ΔΣ του Μουσικού Συλλόγου «Ορφεύς 1932», στην θέση του Ταμία ο Γεώργιος Γεωργόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, στέλεχος και μέλος χορωδιακών φορέων, μουσικός και επικοινωνιολόγος, ενώ από τον Οκτώβριο του 2012 αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Διοικητικού Διευθυντή του Ελληνικού Ωδείου-Παραρτήματος Πύργου. Μετά τις αρχαιρεσίες του 2018 ανακηρύσσεται Πρόεδρος του Συλλόγου , θέση που διατηρεί έως σήμερα. Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, προσφέρουν αφιλοκερδώς τον καλύτερο εαυτό τους για την δημιουργική συνέχεια αυτού του επιτυχημένου και ιστορικού μουσικού φορέα στην Ηλεία.
*«Η πορεία του Ελληνικού Ωδείου Πύργου – Μουσικός Σύλλογος ΟΡΦΕΥΣ
είναι σε κάθε επίπεδο αξιοσημείωτη και αξιοθαύμαστη για έναν περιφερειακό φορέα»
(Μια συλλεκτική φωτογραφία. Οι Ιδρυτές του Ωδείου Πύργου. Διακρίνονται οι κ.κ. Σπυρίδων Κουνάδης, Βάσσος Στεφανόπουλος, Πάνος Εξαρχόπουλος, Νίκος Δασιός, Γεώργιος Στεργιόπουλος, Αριστομένης Δημακόπουλος, Γεράσιμος Βανδώρος και Νίκος Καραποστόλης).
Οι Πτυχιούχοι και Διπλωματούχοι
Σπουδαστές ως ζωντανό
παράδειγμα του μουσικού έργου
Χαρακτηριστικό δείγμα της επιτυχούς προσπάθειας του Ωδείου ως εργαστήρι πολιτισμού και μουσικής παιδείας, αποτελεί ο μεγάλος αριθμός αποφοίτων από τις τάξεις του. Από το 1938 έως και σήμερα έχουν λάβει Πτυχία και Διπλώματα Οργάνων 26 Σπουδαστές. Επίσης, 30 Σπουδαστές έχουν λάβει Πτυχία Ανώτερων Θεωρητικών από το 1990 μέχρι σήμερα, ενώ στο διάστημα 2014-2024 έχουν λάβει 4 Σπουδαστές Διπλώματα Βυζαντινής Μουσικής.
Η πορεία του Ελληνικού Ωδείου Πύργου – Μουσικός Σύλλογος ΟΡΦΕΥΣ είναι σε κάθε επίπεδο αξιοσημείωτη και αξιοθαύμαστη για έναν περιφερειακό φορέα. Ευχή όλων είναι, η ανοδική προσπάθεια να συνεχιστεί και το μέλλον να του επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες και διακρίσεις για το καλό των νέων γενιών του τόπου μας.
Μια μουσική διαδρομή που συνεχίζεται με επιτυχία……
Το έργο αυτό ήδη καταγράφει πάνω από 1000 μαθητικές, εκπαιδευτικές, επετειακές, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, 15 σεμινάρια, διαλέξεις και μεγάλα μουσικά αφιερώματα, συναυλίες, κονσέρτα και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές εκδρομές, την επιμέλεια εκδόσεων, ημερολογίων και λοιπών καλαίσθητων εντύπων.
Και όλα αυτά χωρίς την επιδίωξη κάποιου οικονομικού οφέλους, δείγμα της ειλικρινούς σχέσης των μελών και των φίλων του Σωματείου – Ωδείου με τα έργα της Τέχνης και του Πολιτισμού.
Τώρα, που συμπληρώθηκαν οι εννέα δεκαετίες συνεχούς παρουσίας και προσφοράς, το επιτυχές παρελθόν εγγυάται ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο Μέλλον, κάτι που αποτελεί βασικό όραμα των Ιδρυτών αλλά και των άξιων συνεχιστών του έργου αυτού.
Γιώργος Γεωργόπουλος – Πρόεδρος Ελληνικού Ωδείου Πύργου:
«Το Ωδείο είναι η μουσική
ιστορία του τόπου μας»
Για το Ωδείο Πύργου, τις δράσεις, την πορεία του μέσα στο χρόνο αλλά και το μέλλον του μίλησε στην «ΠΡΩΤΗ» ο δραστήριος και ενεργός πρόεδρός του κ. Γιώργος Γεωργόπουλος.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Είναι σημαντικό στην εποχή μας να προσφέρουμε ο καθένας από την δική του σκοπιά αυτό που μπορεί στον πολιτισμό του τόπου μας στην πόλη και στο τόπο που αγαπάμε.
Θεωρώ ότι ο Μουσικός Σύλλογος «ΟΡΦΕΥΣ» – Ελληνικό Ωδείο παράρτημα Πύργου επί 92 χρόνια προσφέρει ανελλιπώς στον πολιτισμό αυτής της πόλης, στην μουσική και παιδευτική διαδικασία με αυταπάρνηση, με αίσθημα καθήκοντος και το κυριότερο σεβόμενοι όλα αυτά τα χρόνια τον σπουδαστή και τον γονέα που εμπιστεύεται τα παιδιά του στο Ελληνικό Ωδείο.
Είναι σημαντικό να τονίσω ότι το Ωδείο ανήκει στον Μουσικό Σύλλογο «ΟΡΦΕΥΣ» είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που σημαίνει ότι δεν έχει κανενός είδους κρατική ή άλλη επιχορήγηση, εκτός από την εμπιστοσύνη του κόσμου και την αγάπη φίλων που αγαπούν το Ωδείο, αγαπούν τη μουσική και χωρίς να τους ξέρει κανείς, όλα αυτά τα χρόνια βοηθούν ο καθένας με τον τρόπο του το Ωδείο. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι διαχρονικά αρκετοί πρόεδροι ήταν αυτοί που με την στάση και το έργο τους προσέφεραν στο Ωδείο όπως και τα Δ.Σ. αλλά και την μεγάλη συνεισφορά της κ. Δώρας Ρόζη, καλλιτεχνικής διευθύντριας που η ζωή της ήταν το Ωδείο από το 1964 σχεδόν μέχρι το 2010- 2011.
Του έδωσε μια νέα πνοή, ποιότητα, ένα επίπεδο ξεχωριστό και προσφέροντας εκπαιδευτικές δυνατότητες που λίγα Ωδεία στην κλασσική μουσική που για εκείνη την εποχή διέθεταν.
Με συνεργασίες με καθηγητές από Πάτρα και Αθήνα , με συναυλίες ξεχωριστές και ιδιαίτερες, φέρνοντας σύνολα όπως της ΕΡΤ, σολίστες, μεγάλα ταλέντα. Με αυτό τον τρόπο κράτησε το Ωδείο ζωντανό και ενεργό.
Η ιστορία του είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ξεκινάει το 1932 σε εποχές δύσκολες αλλά και καρποφόρες για την περιοχή και τον πολιτισμό αφού υπήρχαν άνθρωποι που είχαν όραμα για κάτι καλύτερο.
Η αγάπη όλων για την μουσική, η αγάπη για τον τόπο, η αγάπη για το παιδί, η αγάπη μας για να υπάρχει αυτό το Ωδείο, αυτός ο μουσικός Σύλλογος, και να συνεχίσει να υπάρχει στο μέλλον έφερε και εμάς εδώ τα τελευταία 14 χρόνια να προσφέρουμε ι καθένας από το δικό του μετερίζι τις υπηρεσίες του, ώστε να μπορέσουμε να τον κρατήσουμε όρθιο».
* Μία αξιοσημείωτη αναγνώριση της όλης παρουσίας του Μουσικού Συλλόγου «Ορφεύς» – Ελληνικού Ωδείου Παραρτήματος Πύργου, ήταν το τιμητικό βραβείο που έλαβε από την Ακαδημία Αθηνών το 2001 για τα 70 έτη πολιτιστικής και πνευματικής δράσεως.
«Ο πολιτισμός δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα»
Συνεχίζοντας ο κ. Γεωργόπουλος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Ωδείο Πύργου αλλά και στην σημαντική βοήθεια που δέχεται από φορείς της πόλης.
Όπως ανέφερε « Ούτε εύκολα, ήταν τα πράγματα, ούτε εύκολα είναι, αλλά ούτε εύκολα θα είναι στο μέλλον. Ο πολιτισμός δυστυχώς δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα. Δεν υπάρχει δυστυχώς βοήθεια από τους κυβερνώντες σε κεντρικό επίπεδο, ούτε από τους τοπικούς άρχοντες διαχρονικά. Σίγουρα όμως τα τελευταία 15 χρόνια με τα μνημόνια και ότι άλλο επακολούθησε συνεπήρε και τον πολιτισμό, συνεπήρε και την μουσική.
Βοήθειες υπήρξαν λίγες από εκλεκτούς συμπολίτες μας, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι ο αείμνηστος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Γερμανός ήταν συμπαραστάτης του Ωδέιου με πάρα πολλούς τρόπους. Είτε με την μορφή υποτροφιών, είτε με την μορφή βοήθειας κάποιες φορές είχε ανάγκη και βοήθησε σημαντικά ώστε να μπορέσει και η Διοίκηση μετά το 2012 να προχωρήσει και να σταθεί στα πόδιά της.
Σε αυτή την προσπάθεια μετά το 2018 με την ανάληψη της προεδρίας από εμάς, έγιναν προσπάθειες στην περιφέρεια είτε με τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών τότε κ. Παναγιώτη Μπράμο, που ήταν ο πρώτος που μας βοήθησε, είτε μετά με την πολύ σημαντική και έμπρακτη βοήθεια του Αντιπεριφεριάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Νίκου Κοροβέση που του ευχαριστούεμ ιδιαίτερα και τώρα πάλι με τον κ. Μπράμο που είναι Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού.
Σε αυτή την φάση προσπαθούμε να βρούμε τρόπους μέσα από την συνδιοργάνωση κάποιων εκδηλώσεων ώστε να υπάρχει κάποια βοήθεια προς το Ωδέιο. Το ι διο είχε γίνει και το 2019 με τον Δήμο είτε επί Δημαρχίας Γαβρίλη Λιατσή , είτε επί Δημαρχίας κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλου όπου υπήρχε μια εκ των δυο επιχορηγήσεων το 2022.
Οι συνδιοργανώσεις του Ωδείου με τον Δήμο ή την Περιφέρεια δεν αποφέρουν κάποια χρηματικά οφέλη αλλά βοηθούν στην συνδιοργάνωση εκδηλώσεων.
Επίσης ο νυν Μητροπολίτης Αθανάσιος Β’ είναι δίπλα μας εμπράκτως. Τον ευχαριστώ προσωπικά για την αγάπη και στήριξή του».
Το Ωδείο να γιορτάσει τα 100 χρόνια του. Και αυτόςε ίναι στόχος όλων μας. Αξίζει το Ωδείο να υπάρχει για το καλό της πόλης, της περιοχής αλλά και της νέας γενιάς.
Αξίζει να βοηθήσουμε όλοι ώστε το παιδί που είναι το μέλλον μέσω της μουσικής σε αυτή την εποχή που ζούμε να μπορέσει να ανοίξει τους οριζοντές του, να δει την ζωή διαφορετικά.
Μουσική χωρίς ψυχή και χωρίς συναίσθημα δεν υπάρχει. Θεωρώ ότι όλων οι προσπάθειες να είναι ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτό τον οργανισμό γιατί είναι ένα κύτταρο πολιτισμού για την πόλη, ανοιχτό και να βοηθηθεί όπως και οι άλλοι φορείς του πολιτισμού της πόλης. Όλοι ο καθένας από την δική του σκοπιά κοιτάζει πώς να βοηθήσει και πώς να αφήσει κάτι σε αυτό τον τόπο.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του Ωδείου είναι οι άνθρωποί του. Ο Θοδωρής ο Παναγόπουλος ένα Πυργιωτόπουλο που επί 34 χρόνια είναι στο Ωδέιο ως Καθηγητής κιθάρας, ως δάσκαλος, άνθρωπος και μουσικός – συνθέτης που είναι η ζωντανή ιστορία του Ωδείου τα τελευταία 35 χρόνια. Μαζίμε τους καθηγητές και το λοιπό προσωπικό είναι η δύναμη του Ωδείου που μαζί με τους γονείς και μαθητές μας αποτελούμε μια δυνατή ομάδα που μπορούμε να πάμε μπροστά, να κάνουμε πράγματα για το καλό της πόλης.
Το Ωδείο είναι η μουσική ιστορία του τόπου μας.
Εχουν περάσει καλλιτεχνικοί διευθυντές, μουσικοί, μαέστροι, σολίστες, καθηγητές μουσικής που διαπρέπουν σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι τιμή για το Ωδείο να έχει αυτή την σημαντική παρακαταθήκη.
Το παιδί και η μουσική είναι το μέλλον μας. Χωρίς μουσική δεν μπορεί να υπάρχει ζωή και χωρίς τα παιδιά πάλι δεν υπάρχει ζωή. Αρα δεν μπορούμε να υπάρχουν σαν άνθρωποι».
*Το έργο του Ωδείου Πύργου ήδη καταγράφει πάνω από 1000 μαθητικές, εκπαιδευτικές, επετειακές, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, 15 σεμινάρια, διαλέξεις και μεγάλα μουσικά αφιερώματα, συναυλίες, κονσέρτα και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις
(
Θεόδωρος Παναγόπουλος – Καλλιτεχνικός Διευθυντής Οδείου Πύργου:
«Προσπαθούμε για την καλλιτεχνική
αναβάθμιση της πόλης μας
Στον βασικό σκοπό του Ωδείου Πύργου που είναι η καλλιτεχνική αναβάθμιση της πόλης αλλά και στο πλούσιο έργο του αναφέρθηκε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος που σημείωσε τα εξής:
«Εργάζομαι στο Ελληνικό Ωδείο παράρτημα Πύργου από το 1990 σαν καθηγητής καλσικής κιθάρας.
Υπεύθυνο για την λειτουργία του ωδείου είναι το σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «ΟΡΦΕΥΣ» 1932.
Ένα ωδείο που, στα 92 χρόνια λειτουργίας του, προσφέρει στην τοπική αλλά και ευρύτερη κοινωνία ποιοτικές μουσικές σπουδές, ανακαλύπτοντας και αναδεικνύοντας μουσικά ταλέντα. Κάποια από αυτά τα ταλέντα έγιναν επαγγελματίες μουσικοί και κάποια εραστές της μουσικής για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Ο σκοπός κάθε καλλιτεχνικού ιδρύματος πρέπει να είναι τέτοιος που, μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης και καθοδήγησης , οι σπουδαστές να μη μπορούν να ανεχτούν την κακή ποιότητα, σε όλα τα είδη της μουσικής, αλλά όχι μόνο. Την κακή ποιότητα της τέχνης και της συμπεριφοράς γενικότερα.
Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, εκτός των ετησίων μαθητικών συναυλιών, διοργάνωσε πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, όπως συναυλίες, ρεσιτάλ, διαλέξεις, σεμινάρια, όχι μόνο για τους σπουδαστές του αλλά και για το κοινό του Πύργου και της περιφέρειάς του.
Πάνω σε αυτά τα πλαίσια, η επί πολλά χρόνια καλλιτεχνική διευθύντρια του ωδείου κ. Δώρα Ρόζη έδωσε τον καλύτερο ευτό της και κράτησε και ανέδειξε το Ελληνικό Ωδείο παράρτημα Πύργου σε πολύ υψηλά επίπεδα μουσικής και καλλιτεχνικής μόρφωσης.
Την δεκαετία του 2000 μαζί με την κ. Ρόζη εμπλουτίσαμε τις σχολές του ωδείου με τις σχολές αρμονίου, μονωδίας, ελαφρού τραγουδιού, μουζουκιού, ντραμς, ηλεκτρικής κιθάρας και ηλεκτρικού μπάσου και μουσικοκινητοκής αγωγής και αποφασίστηκε η παραχώρηση αιθουσών του ωδείου για τις πρόβες της Μικτής Χορωδίας Πύργου, της οποίας είμαι δάσκαλος.
Από το 2012, που είμαι καλλιτεχνικός διευθυντής του ωδείου και με το νέο διοικητικό συμβούλιο που εξελέγη με πρόεδρο τον κ. Παύλο Ντάκουρη, προστέθηκαν και οι σχολές της βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής.
Όλα αυτά έγιναν με την βοήθεια και την θερμή υποστήριξη των εκάστοτε διοικητικών συμβουλίων του Μουσικού Συλλόγου «ΟΡΦΕΥΣ» και πρέπει να αναφέρω τους προέδρους που πρόλαβα εγώ. Τους κυρίους Τάκη Σορβατζιώτη, Πάνο Δασιό, Κώστα Νικολούτσο, Παύλο Ντάκουρη αλλά και τον νυν πρόεδρο κ Γεώργιο Γιωργόπουλο, ο οποίος μαζί με το δοιικητικό συμούλιο, έχει δώσει στο ωδείο μια τεράστια ώθηση με τις διοικητικές του ικανότητες.
Ελπίζω να συνεχιστεί αυτή η καλλιτεχνική προσπάθεια που κάνουμε όλοι οι διδάσκοντες για την καλλιτεχνική αναβάθμιση της πόλης μας».
Σημαντικό το κοινωνικό έργο του Ωδείου Πύργου
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ωδείο Πύργου έχει να επιδείξει ένα σημαντικό κοινωνικό έργο του οποίου η προσφορά είναι πολύπλευρη.
Πέρα από την μουσική εκπαίδευση και την ενασχόληση με το παιδί, όλα αυτά τα χρόνια το Ωδείο προσφέρει είτε τον περασμένο Σεπτέμβριο όπου έγιναν δωρεάν μαθήματα για τους σπουδαστές που θέλουν να μάθουν μουσική και να βρουν τι τους ταιριάζει είτε με τις προσφορές του για όλους που δίνει την δυνατότητα με μειωμένα δίδακτρα να μάθει κάποιος μουσική αν δεν θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο για πτυχίο ή δίπλωμα και τις επίσημες σπουδές.
Επίσης είτε με τις διάφορες προσφορές για αυτούς που κάνουν πάνω από ένα μάθημα, για τα αδέλφια, για τις μονογονεϊκές οικογένειες, για τους πολύτεκνους, για μακροχρόνια άνεργους, κλπ.
Ο κοινωνικός ρόλος του Ωδείου και η προσφορά του διαχρονικά όλα αυτά τα χρόνια έχουν αναπτύξει μια σχέση με τον κόσμο και για αυτό υπάρχει η συνεχής σχέση με την τοπική κοινωνία. Το Ωδείο προσφέρει χωρίς να λαμβάνει από κάπου αλλού.
Μικροί και μεγάλοι μπορούν να έρθουν σε επαφή και να διδαχθούν από καταξιωμένους μουσικούς, πολλά μουσικά όργανα για σύγχρονη, λαϊκή και παραδοσιακή μουσική και φυσικά μαθήματα ορθοφωνίας.
(Μικροί και μεγάλοι μπορούν να έρθουν σε επαφή και να διδαχθούν από καταξιωμένους μουσικούς, πολλά μουσικά όργανα για σύγχρονη, λαϊκή και παραδοσιακή μουσική και φυσικά μαθήματα ορθοφωνίας).
Μουσικές σχολές
Πιάνο, κιθάρα, βιολί, φλάουτο, κλαρινέτο, μονωδία( κλασικό τραγούδι), βυζαντινή μουσική, παραδοσιακή μουσική (μπουζούκι, βιολί, τραγούδι, λαούτο, κλαρίνο, μαντολίνο, φλογέρα, κρουστά), Σαξόφωνο, αρμόνιο, ακορντεόν, ντραμς, ηλεκτρικό μπάσο, ηλεκτρική κιθάρα, ελαφρό τραγούδι, ορθοφωνία, ανώτερα θεωρητικά, προετοιμασία για εισαγωγή σε ΑΕΙ
Παιδικά τμήματα
Μουσικοκινητική αγωγή (4-7 ετών)
Προπαιδεία στο πιάνο (από 4 ετών)
Παιδική-Εφηβική χορωδία (8-17 ετών)
Θεατρικό εργαστήρι (8-18 ετών)
Νέα τμήματα
Μουσική Αγωγή για ΑμεΑ (7-17 ετών)
Βυζαντινός Χορός (9-19 ετών)
Ορχήστρα Παραδοσιακής μουσικής (για εφήβους & ενήλικες).
(Αξιόλογες είναι οι δράσεις του θεατρικού εργαστηρίου του Ωδείου Πύργου).