Πολλές φορές όταν μιλάμε για Aνάπτυξη αναφερόμαστε στην παραγωγή πλούτου, μέσω καθημερινών παραγωγικών λειτουργιών.
Α υτό συνήθως απεικονίζεται σε νούμερα στους ετήσιους πίνακες της στατιστικής υπηρεσίας και σε νέες καθαρές θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι η διαφορά ανάμεσα στις νέες προσλήψεις και στις απολύσεις οι οποίες έχουν προκύψει το ίδιο διάστημα.
Αυτή είναι η στατική αντιμετώπιση της ανάπτυξης.
Υπάρχει όμως και η δυναμική αντιμετώπιση της Ανάπτυξης.
Ως δυναμική ανάλυση των προοπτικών Ανάπτυξης θεωρούμε το σύνολο των κοινωνικών, ιστορικών και ψυχικών δεδομένων του ανθρώπινου πληθυσμού μιας περιοχής. Το σύνολο αυτών των παραμέτρων ονομάζεται Πολιτισμός και κουλτούρα της περιοχής και είναι εξίσου σημαντικός παράγων για την ανάπτυξη όσο και τα στατικά οικονομικά δεδομένα. Οι επενδύσεις στον πολιτισμό μιας περιοχής είναι εξίσου σημαντικές όσο και οι επενδύσεις τους άλλους τομείς της οικονομικής ζωής μας.
Η Περιφέρεια τα τελευταία εννέα χρόνια δεν παρουσίασε ποτέ ένα πλάνο συγκρότησης και ανάπτυξης του Πολιτισμού στην περιοχή αλλά αρκέστηκε το να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, αρκετά των οποίων είναι σημαντικά αλλά ασύνδετα μεταξύ τους και να φωτογραφίζεται.
Η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας οφείλει να σχεδιάσει ένα συνολικό πλάνο αναπτυξιακής παρέμβασης στον Πολιτισμό της Περιφέρειας μας.
Αυτό το πλάνο πρέπει να θεμελιώνεται σε τρεις άξονες
1) Καταγραφή του συνόλου των Πολιτιστικών φορέων και δράσεων της περιφέρειας
2) Καταγραφή του συνόλου των Πολιτιστικών μνημείων της Περιφέρειας
3) Καταγραφή του συνόλου των απόψεων των πολιτιστικών φορέων και των Πολιτών σε σχέση με την ανάπτυξη του Πολιτισμού στην Περιφέρεια μας.
Με βάση τα παραπάνω θα πρέπει να οργανωθεί άμεσα ένα Συνέδριο για την Πολιτιστική Ανάπτυξη της Περιφέρειας με συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων και δρώντων Συμπολιτών μας, ώστε μεσω του Συνεδρίου και του διαλόγου που θα αναπτυχτεί σε αυτό, να εκπονηθεί ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο Ανάπτυξης του Πολιτισμού με τρεις στόχους.
Α)Αλληλοενημέρωση για τις δράσεις Πολιτισμού από τη μία άκρη της Περιφέρειας έως την άλλη.
Β)Καταγραφή των αναγκαίων Υποδομών που υπάρχουν αλλά και αυτών που λείπουν, ώστε οι πολιτιστικές δράσεις στην Περιφέρεια να αναπτύσσονται απρόσκοπτα
Γ)Προγραμματισμός κινήσεων με πλήρη διαφάνεια
Με βάση τα παραπάνω η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δεν έχει να παρουσιάσει, τα τελευταία 9 χρόνια ,καμία ενιαία εικόνα και κανένα σχέδιο σε σχέση με το παραγόμενο προϊόν Πολιτισμού Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και καμία πολιτική για τον Πολιτισμό, πέραν της χρηματοδότησης κάποιων πολιτιστικών δράσεων, αμφιβόλου αξίας πολλές φορές, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούν εκλογικού τύπου δημόσιες σχέσεις.
Για να αναπτυχθεί όμως η Περιφέρεια μας, χρειάζεται ανθρώπους-Πολίτες που να πιστεύουν σε αυτήν, που να την αγαπούν, που να θέλουν να ζήσουν για πάντα σε αυτήν, και για αυτούς τούς λόγους παίρνουν πρωτοβουλίες καλυτέρευσης των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών της ζωής τους.
Το αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών το ονομάζουμε Ανάπτυξη.
Ο πολιτισμός στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει πάρα πολλές εκφράσεις δημιουργίας. Από τη ζωγραφική έως την ποίηση, από το θέατρο στη μουσική , από τις συλλογικότητες φυσιολατρίας έως τις συλλογικότητες ζωοφιλίας.
Αυτά όλα όμως τα πολλά και όμορφα παράγουν ελάχιστο έως μηδενικό Αναπτυξιακό αποτέλεσμα, διότι εξαντλούνται στις πρωτοβουλίες Ενεργών Πολιτών και έχουν μόνο εσωτερική κατανάλωση.
Όμως
a)Μια οργανωμένη παρέμβαση στον Πολιτισμό θα δημιουργήσει μια ενιαία Πολιτιστική ταυτότητα για τον Χώρο της Περιφέρειας μας
b)Αυτή η ταυτότητα, μπορεί να εξελιχθεί στο Διεθνές Πολιτιστικό Brand name της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το οποιο σήμερα εξαντλείται στην Αρχαία Ολυμπία και το Καρναβάλι, χωρίς βέβαια κανένα σοβαρό σχέδιο πισω του.
Δείτε πώς φτιάχτηκε το διεθνές Brand name του Φεστιβάλ χορού της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ή το διεθνές Brand name Τραγωδίας στην Επίδαυρο, ή το Ήλιος και Φώς της Ρόδου, ή ανάλογες εκδηλώσεις στον ΜΟΛΥΒΟ της ΛΕΣΒΟΥ, το Φεστιβάλ ΦΙΛΙΠΠΩΝ στην ΚΑΒΑΛΑ, τα ετήσια ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΕΙΑ στο ΡΕΘΥΜΝΟ και τόσα άλλα
c)Ένα σταθερό πλαίσιο διαχρονικής υιοθέτησης και υποστήριξης του Πολιτισμού παράγει ένα αειφόρο Τουριστικό αποτέλεσμα, προσελκύοντας με σταθερότητα κάθε χρόνο ένα πολύ σημαντικό αριθμό Τουριστών (Εσωτερικού και Εξωτερικού) οι οποίοι έχουν και υψηλό εισοδηματικό δείκτη, πέραν της εξαιρετικής διαφήμισης που θα κάνουν στην Περιφέρεια μας, όταν γυρίσουν στον τόπο τους
d) Παράλληλα αύξηση της κατανάλωσης υπηρεσιών και προϊόντων στην Περιφέρεια μας άρα Αναπτύξη
e)Αυξάνουν τους δείκτες αισιοδοξίας των κατοίκων της Περιφέρειας με αποτέλεσμα την αύξηση των Επενδυτικών Αναπτυξιακών πρωτοβουλιών εκ μέρους τους ,άρα ΑΝΑΠΤΥΞΗ
f)Κινούν το ενδιαφέρον Ξένων επαγγελματιών του χώρου για κερδοφόρες επενδύσεις στον Πολιτισμό (έτσι μέσω των Πολιτιστικών δράσεων στην Σύρο, Αμερικάνοι επενδύουν τεράστια ποσά στην δημιουργία στούντιο κινηματογράφου στο νησί εκτοξεύοντας τους αναπτυξιακούς του ρυθμούς).
Είναι κοροϊδία όμως να μιλάμε για Brand name Αρχαίας Ολυμπίας και να μην υπάρχει σε όλο τον Νομό μας ένα Συνεδριακό κέντρο να φιλοξενήσει ένα Παγκόσμιο Συνέδριο 1.000 Συνέδρων και άνω, όπως είναι των Ιατρών, των Βιολόγων, των Φυσικών και άλλων;
Όλα αυτά μπορούν να γίνουν και εδώ και εμείς μπορούμε να τα κάνουμε !
ΕΚΑΒΗ ΣΑΛΠΕΑ
Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος, με την παράταξη «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» του ΚΩΣΤΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ