Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην εκπομπή «Newsroom» του ΣΚΑΪ.
Για το πόρισμα του Αρείου Πάγου σχετικά με τις υποκλοπές, επισήμανε:
«Οι υποκλοπές είναι ένα πλήγμα στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά όλους τους πολίτες. Εξαρχής έχουμε τονίσει ότι πρόκειται για ένα σκάνδαλο. Μάλιστα, υπήρξε και προσπάθεια συγκάλυψης από την πλευρά της κυβέρνησης γιατί είδαμε να παρεμβαίνει και νομοθετικά, ώστε να αποκλείσει τη δυνατότητα όσων έχουν παρακολουθηθεί να μάθουν τους λόγους που έγινε αυτό.
Σε ότι αφορά το πόρισμα του Αρείου Πάγου, κατ’ αρχάς θέλουμε να το μελετήσουμε προσεκτικά. Βεβαίως, υπάρχουν πάρα πολλά ερωτηματικά που δημιουργούνται καθώς τέτοιες αποφάσεις κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη. Ενδεικτικά αναφέρω ότι -όπως προέκυψε- το 1/3 των στόχων του Predator είχε βρεθεί παράλληλα στο στόχαστρο και της ΕΥΠ. Πρόκειται για σύμπτωση; Αυτό δείχνει ότι υπήρχε ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων. Επιπλέον, γιατί δεν διερευνήθηκε ο έλεγχος και στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας που θα μπορούσαν να παρέχουν περισσότερα στοιχεία; Συνέτρεχαν λόγοι εθνικής ασφάλειας ή τέλεσης κακουργηματικών πράξεων που να αιτιολογούν τις παρακολουθήσεις του αρχηγού του στρατού, υπουργών, δημοσιογράφων κλπ; Για ποιόν λόγο θύματα, μάρτυρες, ακόμα και υπάλληλοι των εταιρειών που σχετίζονται με τις υποκλοπές δεν εξετάστηκαν από τη δικαιοσύνη; Υπήρξε πρόσβαση στον φυσικό φάκελο του κάθε παρακολουθούμενου στην ΕΥΠ; Γιατί ιδιώτες επιχειρηματίες παραπέμφθηκαν μόνο για πλημμέλημα; Δεν θεωρείται κακούργημα η κατασκοπία και η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης; Για προσωπικό ενδιαφέρον παρακολουθούσαν ή κατόπιν εντολής;
Θέλω να θυμίσω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την κυβέρνηση για τα πλήγματα στο κράτος δικαίου, το σκάνδαλο των υποκλοπών, το έγκλημα των Τεμπών και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων σε υποψήφια Ευρωβουλευτή της ΝΔ. Προφανώς έχει κλονιστεί και η δική μας εμπιστοσύνη όταν υπάρχουν τέτοια συμβάντα.»
Για την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα, τόνισε:
«Οι πολίτες στενάζουν, νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται σε απόγνωση. Μάλιστα έρχεται και νέο ηλεκτροσόκ με τους λογαριασμούς του ρεύματος. Μέχρι στιγμής τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν τον πυρήνα του προβλήματος, που είναι η αισχροκέρδεια και τα καρτέλ.
Από την αρχή που εμφανίστηκε το πρόβλημα, μιλούσαμε για φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων. Τότε η κυβέρνηση αρνούταν να το πράξει, με τη δικαιολογία ότι δήθεν δεν υπάρχει δυνατότητα τέτοιου είδους παρέμβασης. Τώρα φορολογεί τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων στο 33% που είναι το χαμηλότερο όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί η κυβέρνηση δεν αυξάνει το ποσοστό, όπως κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
Εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για ουσιαστική φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών στο 90% ώστε να ενισχυθεί το Δημόσιο Ταμείο. Επιπλέον, χρειάζονται στοχευμένοι έλεγχοι για να μειωθούν η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, ενώ πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο και να δοθεί έμφαση στις ενεργειακές κοινότητες. Αν εφαρμοστεί αυτό το πλέγμα μέτρων, πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.»