*Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου
και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ1.
Για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ανέφερε:
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα σταθερότητας και ειρήνης. Υπό αυτό το πρίσμα, καλώς γίνονται συζητήσεις. Παρατηρούμε, όμως ότι η Τουρκία, παρά την πρόσφατη συμφωνία των Αθηνών, συνεχίζει τις προκλήσεις. Ενώ υπάρχει αυτή η επίσκεψη και η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, η Τουρκία μετέτρεψε, λίγες ημέρες πριν, την Ιερά Μονή της Χώρας σε τζαμί. Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν σταματά πουθενά.
Η Τουρκία είναι μια επεκτατική δύναμη -δεν ξεχνάμε ότι κατέχει τη μισή Κύπρο- και συμπεριφέρεται προκλητικά απέναντι στην Ελλάδα. Επομένως, οι δικές μας ενέργειες θα πρέπει να είναι προσανατολισμένες σε μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική. Είμαστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος πολύ σημαντικών και ισχυρών διεθνών οργανισμών. Θα πρέπει, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες, ώστε να προασπίσουμε και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την κυριαρχία μας. Με την Τουρκία δεν μπορούμε να συζητήσουμε τίποτα άλλο, πέραν της μοναδικής μας διαφοράς, που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Μπορούμε βέβαια να κάνουμε διάλογο για ελάσσονα ζητήματα ή για θέματα, τα οποία είναι προς το συμφέρον και των δυο λαών. Επαναλαμβάνω, όμως ότι για θέματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, το μόνο θέμα που μπορούμε να συζητήσουμε είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Όλα αυτά θα πρέπει να τα θέσει, με ξεκάθαρο τρόπο, ο Πρωθυπουργός στον κ. Ερντογάν. Ως χώρα κινούμαστε πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο. Θα πρέπει, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε τις διεθνείς μας σχέσεις και να πιέσουμε την Τουρκία να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και τις διεθνείς συνθήκες.»
Για το περιστατικό της αποχώρησης της Ελληνίδας Πρέσβη από την ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, επισήμανε:
«Γιατί αποχώρησε η Ελληνίδα Πρέσβης από την ορκωμοσία και γιατί ο κ. Πρωθυπουργός αναφέρεται σε παράνομη, ανεπίτρεπτη πρωτοβουλία της νέας Προέδρου της χώρας αυτής; Επειδή υπήρξε η Συμφωνία των Πρεσπών που, μεταξύ άλλων, ανάγκασε τη γειτονική χώρα να αλλάξει τη συνταγματική της ονομασία. Πλέον στο σύνταγμά της αναφέρεται ως Βόρεια Μακεδονία, ονομασία που παραβίασε η νέα Πρόεδρος στην ορκωμοσία της.
Προκύπτει, λοιπόν, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια επωφελής συμφωνία για τα ελληνικά συμφέροντα. Προασπίζει τα δικαιώματά μας και λειτουργεί εποικοδομητικά για τη συνεργασία και την ειρήνη στα Βαλκάνια. Δυστυχώς, η κυβέρνηση καθυστέρησε, επιδεικνύοντας εδώ και πέντε χρόνια αδράνεια. Θα μπορούσε να προχωρήσει και να ισχυροποιήσει τη θέση της Ελλάδας, αξιοποιώντας τη συμφωνία, με κύρωση των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων και διακρατικών συμφωνιών. Με αυτό τον τρόπο θα είχαν δημιουργηθεί ακόμα πιο δεσμευτικές καταστάσεις για τη γειτονική χώρα, προκειμένου να τηρήσει τη συμφωνία, με τη συνταγματική της ονομασία και τις υποχρεώσεις που απορρέουν. Ήταν και παραμένει υποκριτική η στάση της ΝΔ, που από τη μια δήλωνε ότι είναι ενάντια στη συμφωνία και από την άλλη ζητά την πιστή εφαρμογή της.»