*Συνέντευξη τύπου από την τ. Βουλευτή και Πρόεδρο της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
*Εντός του καλοκαιριού μετά από δική της πρωτοβουλία θα βρεθούν στο νομό ξένοι επενδυτές οι οποίοι θα διερευνήσουν τις πιθανότητες επενδύσεων στο νομό μας, όσον αφορά σε θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας και βιώσιμου τουρισμού και αγροτικής ανάπτυξης
*«Θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση
στον ιαματικό τουρισμό και την ανάδειξη
και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών»
*«Να προστατεύσουμε
και να θεραπεύσουμε τα πληγωμένα
οικοσυστήματά μας»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η Δρ. Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τ. Βουλευτής και Πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, στην διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ηλείας, παρουσίασε το πρόγραμμά της για το νομό Ηλείας για θέματα που άπτονται περιβαλλοντικού και ενεργειακού ενδιαφέροντος.
Η κ. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στους βασικούς περιβαλλοντικούς, ενεργειακούς και κοινωνικούς στόχους που πρέπει να εφαρμοστούν όχι μόνο από το κεντρικό κράτος, αλλά και τοπικά, από όλα τα επίπεδα διοίκησης, και από την Περιφέρεια και από τους Δήμους. Ανέφερε επίσης ότι εντός του καλοκαιριού, και μετά τις Εθνικές Εκλογές, θα φιλοξενήσει στην Ηλεία σπουδαίους ξένους επενδυτές από τον κύκλο των νέων ηγετών του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ (YoungGlobalLeaders, WorldEconomicForum) στο οποίο ανήκει, οι οποίοι θα διερευνήσουν τις πιθανότητες επενδύσεων στο νομό μας, όσον αφορά σε θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας και βιώσιμου τουρισμού και αγροτικής ανάπτυξης.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε επενδύσεις φωτοβολταικών και στην ενίσχυση το προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» ώστε όλες οι οικογένειες που επιθυμούν να ευεργετηθούν από το πρόγραμμα και να μειωθεί η κατανάλωση της ενέργειας με στόχο να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια που ταλαιπωρεί και την Ηλεία.
Ειδική αναφορά έκανε στην διαχείριση των αποβλήτων, στην απορρύπανση ρυπασμένων περιοχών όπως το “Ποτόκι”.
Άλλα θέματα που έθιξε η κ. Αυγερινοπούλου αφορούσαν στην την διαχείριση των αδέσποτων, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τη βιώσιμη διαχείριση υδάτων, την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και τη διόρθωση και ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.
Μίλησε επίσης για το βιώσιμο τουρισμό με σύγχρονα, οικολογικά και ενεργειακά ουδέτερα καταλύματα, τονίζοντας ότι στην Ηλεία θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στον ιαματικό τουρισμό και την ανάδειξη και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, σε όλο το τόξο του Νομού μας, από το Κουνουπέλι ως τον Καϊάφα.
«Να ενισχυθούν οι ορεινοί όγκοι
που καταστράφηκαν μετά τις πυρκαγιές
και ο ντόπιος πληθυσμός»
Συνεχίζοντας η κ. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στην προστασία των πληγωμένων οικοσυστημάτων της Ηλείας αλλά και στην ανασυγκρότηση του φυσικού, αγροτικού και αστικού περιβάλλοντος του νομού.
Αυτό που με έμφαση τόνισε είναι ότι θα πρέπει «να προστατεύσουμε και θα θεραπεύσουμε τα πληγωμένα οικοσυστήματά μας, όπως τους καταρράκτες και το φαράγγι της Νέδας, τους καταρράκτες της Νεμούτας, το Κοτύχι, τις αλυκές των Λεχαινών, τη λίμνη του Καϊάφα, τα δάση της Στροφυλιάς και της Φολόης, τη λίμνη Μουριάς και τον επαναπλημμυρισμό της, την ακτογραμμή της Ηλείας και τα εδάφη της που διαβρώνονται» και ότι «πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια ανασυγκρότησης του φυσικού, αγροτικού και αστικού περιβάλλοντος που έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια, με την αξιοποίηση των μελετών που έγιναν για το Νομό μας μετά τις πυρκαγιές, ώστε να ενισχυθούν οι ορεινοί όγκοι που καταστράφηκαν μετά τις πυρκαγιές και ο ντόπιος πληθυσμός».
Ειδική αναφορά έκανε η κ. Αυγερινοπούλου στην ανάγκη ενίσχυσης των κτιρίων μας από επερχόμενους σεισμούς, κυρίως των σχολείων τονίζοντας ότι θα εισηγηθεί ειδικό πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για όσους συμπολίτες μας επιθυμούν να θωρακίσουν το σπίτι τους έναντι σεισμών, πλημμυρών κα.
Επίσης μίλησε για την προάσπιση των καλλιεργειών και εν γένει της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής από επερχόμενες φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, όπως ανεμοστρόβιλους, χαλάζι, υψηλές θερμοκρασίες, λαμβάνοντας περισσότερα μέτρα ενεργητικής προστασίας για τις καλλιέργειες και τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ ώστε να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δυσμενή για την παραγωγή κλιματικά δεδομένα και στις ανάγκες του αγρότη (προσαρμογή – adaptation.)
Τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αγροτική παραγωγή, με την ενίσχυση των βιολογικών καλλιεργειών, των νέων καλλιεργειών, του αγροτουρισμού κλπ
Αναφέρθηκε στην απονιτροποίηση, τη λελογισμένη χρήση φυτοφαρμάκων, την αποκατάσταση των αρδευτικών δικτύων, ώστε να μην χάνεται νερό, και νέες καλλιέργειες, όπως αεροπονία, αλλά και την προστασία των παραδοσιακών ποικιλιών μας και των ειδών μας όπως τα άλογα Ανδραβίδας και Πηνείας.
Τέλος μίλησε για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων στο νομό Ηλείας που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε « είναι πρώτιστης σημασίας».
Μετά την συνέντευξη ακολούθησε γόνιμος διάλογος μεταξύ της κ. Αυγερινοπούλου και δημοσιογράφων αλλά και μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων και εκπροσώπους φορέων που παρακολούθησαν τη συνέντευξη τύπου
Η πρόταση προγράμματος που κατέθεσε χθες η κ. Αυγερινοπούλου έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.avgerinopoulou.gr/2019/06/05/%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF/
και στα social media της κ. Αυγερινοπούλου προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ώστε όλοι οι Ηλείοι ιδιώτες ή εκπρόσωποι φορέων να έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους
Το τελικό κείμενο θα που θα αποτελεί το εκτεταμένο πρόγραμμα για το Νομό Ηλείας για τα θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας και κλίματος θα παρουσιαστεί στην Αθήνα στις 18 Ιουνίου με τον καθ.κ. Αραβώση και Σύμβουλο του Προέδρου της ΝΔ για το περιβάλλον.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης έγινε διανομή πάνινων – οικολογικών τσαντών στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας.
Λίγα λόγια για την Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου
Η Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τ. Βουλευτής Ν. Ηλείας με την Νέα Δημοκρατία, είναι Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου Περιβάλλοντος με σπουδές στην Ελλάδα και την Αμερική, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, ενώ έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκοσμίου Οργανισμού Συνεργασίας για το Νερό, Πρόεδρος του Κύκλου Βουλευτών της Μεσογείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας. Είναι δικηγόρος με ειδίκευση στη προστασία του περιβάλλοντος και τις διεθνείς υπεύθυνες επενδύσεις. Έχει εκτεταμένο κοινωνικό έργο και έχει τιμηθεί με σειρά βραβείων από τον ΟΗΕ και άλλους οργανισμούς.