Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η παρουσίαση του προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας 2019 στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, από τον Δήμαρχο κ. Ευθύμιο Κοτζά, τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Αριστείδη Παναγιωτόπουλο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Πέτρο Γιαννακόπουλο και Δημήτρη Δημητρόπουλο και από τον καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Βασίλη Καψή. Ο Δήμαρχος κ. Κοτζάς αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πιστοποίηση EFFE Label 2019 -2020, που έλαβε και φέτος το Φεστιβάλ, τόνισε πως και φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις, το οποίο σε λίγες μέρες θα εμπλουτιστεί και με τις συναυλίες, όπως άλλωστε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Στην αναφορά του ο κ. Κοτζάς για την πετυχημένη πορεία του Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας τα τελευταία, ευχαρίστησε τα μέλη της διοίκησης της Κοινωφελής Επιχείρησης Αρχαίας Ολυμπίας για την πολύ καλή δουλειά που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια αλλά και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Βασίλη Καψή για την άψογη συνεργασία, αλλά και για την αναβάθμιση και καταξίωση του που πέτυχαν και να συγκαταλέγεται στα καλύτερα Φεστιβάλ της χώρας.
Ο Κ. Άρης Παναγιωτόπουλος Ιδιαίτερα συγκινημένος έκανε ένα πολύ σύντομο απολογισμό της δικής του διαδρομής στο τιμόνι του Φεστιβάλ από το 2011 έως και σήμερα που διατέλεσε πρόεδρος, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Θ. Κοτζά για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς για την στήριξη και τη συνεργασία τους, την γραμματέα της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Ελένη Μαντά για την άψογη συνεργασία τους και τον καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Βασίλη Καψή για όλα όσα πρόσφερε στο Φεστιβάλ, δίνοντας του μια νέα ώθηση στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.
Ο κ. Δημητρόπουλος ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τη συνεργασία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τον κ. Αηδόνη που του εμπιστεύτηκε να εκπροσωπήσει την παράταξη του στο συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης.
Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας Βασίλης Καψής αφού ευχαρίστησε τόσο τον δήμαρχο Ολυμπίας όσο και το ΔΣ της Κοινωφελούς Επιχείρησης και ιδιαιτέρως τον πρόεδρο τον κ. Παναγιωτόπουλο καθώς και την κ. Μαντά και παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται από την ειδική επιτροπή του EFFE Label η επιλογή και η πιστοποίηση του Φεστιβάλ.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και το μουσικό μέρος του προγράμματος.
Ο “Κατά φαντασίαν ασθενής” του Μολιέρου στις 15 Ιουλίου
Με το κλασσικό έργο του Μολιέρου “Ο κατά φαντασίαν ασθενής” κάνει πρεμιέρα το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας την Δευτέρα 15 Ιουλίου στο θέατρο Φλόκα.
Λίγα λόγια για το έργο
«Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ»
του Μολιέρου
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
Το τελευταίο έργο του κορυφαίου Γάλλου δραματουργού σκηνοθετεί ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίος υπογράφει τη μετάφραση μαζί με τον Δημήτρη Φιλιππίδη, κρατώντας παράλληλα τον πρωταγωνιστικό ρόλο, με έναν εξαιρετικό θίασο στο πλευρό του, που θα περιοδεύσει μαζί του σε μεγάλα φεστιβάλ ανά την Ελλάδα. Η κωμωδία του Μολιέρου αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα θεατρικά κείμενα και γοητεύει αιώνες το κοινό, καθώς αγγίζει την ανθρώπινη ψυχή προσπαθώντας να ξορκίσει μέσα από το γέλιο φόβους και αμφιβολίες.
Το έργο:
Ο Αργκάν είναι ένας υποχόνδριος, φιλάργυρος και αρρωστοφοβικός ηλικιωμένος, εξαρτημένος από τους γιατρούς και τα φάρμακα. Αισθάνεται συνεχώς ασθενής, αν και στην πραγματικότητα χαίρει άκρας υγείας! Αυτή η εμμονή του τον καθιστά εύκολο θύμα και οι γύρω του τον εκμεταλλεύονται. Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να θέλει να παντρέψει την κόρη του, Ανζελίκ, με γιατρό προκειμένου να έχει δωρεάν ιατρική φροντίδα. Ο αδελφός του, όμως, σε συνεργασία με την υπηρέτρια του Αργκάν θα προσπαθήσουν να τον θεραπεύσουν από τις φαντασιοπληξίες του και ταυτόχρονα να τον οδηγήσουν να ανακαλύψει ποιος πραγματικά τον αγαπά και του είναι πιστός.
Ο Μολιέρος μέσα από τη συγκεκριμένη κωμωδία ασκεί με οξυδέρκεια κριτική στην κοινωνία και στα ήθη, στην ιατρική σοβαροφάνεια και στην απληστία, ενώ παράλληλα παρατηρεί την αιώνια διαμάχη των δύο φύλων για την «πρωτοκαθεδρία» μέσα στο σπίτι. Τέλος, κριτικάρει έντονα την τσαρλατάνικη ιατρική της εποχής του. Η ιδιαιτερότητα του έργου έγκειται και στο γεγονός ότι ο ίδιος ο Μολιέρος ερμήνευσε το ρόλο του Αργκάν και στην τέταρτη παράσταση του έργου, στις 17 Φεβρουαρίου 1673, κατέρρευσε με το κλείσιμο της αυλαίας, για να πεθάνει λίγο αργότερα σπίτι του.
Συντελεστές:
Μετάφραση-Απόδοση: Πέτρος Φιλιππίδης, Δημήτρης Φιλιππίδης
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης
Χορογραφίες-Κινησιολογία: Ελπίδα Νίνου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς
Βοηθός χορογράφος: Ζωή Πολυχρονιάδη
Βοηθός σκηνοθέτη: Χάρης Χιώτης
Παραγωγή: ΤΑΓΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Παίζουν:
Πέτρος Φιλιππίδης (Αργκάν), Μυρτώ Αλικάκη (Μπελίν), Τάκης Παπαματθαίου
(Μπεράλντ), Τάσος Γιαννόπουλος (κος Ντιαφουαρύς), Αντίνοος Αλμπάνης (Τομά Ντιαφουαρύς), Λαέρτης Μαλκότσης (Μπονφουά), Ιωάννα Ασημακοπούλου (Τουανέτ), Νεφέλη Κουρή (Ανζελίκ), Ρένος Ρώτας (Κλεάντ), Θάλεια Σταματέλου (Λουιζόν), Χάρης Χιώτης (κος Φλεράν), Βαγγέλης Κυπαρίσσης (κος Πυργκόν).
Ώρα έναρξης : 9.30 μμ
Τιμές εισιτηρίων: 20€ κανονικό και 15€ (φοιτητικό, άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ και παιδικό από 6 έως 12 ετών)
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr