«Η ανάδειξη της παγκόσμιας ταυτότητας της Αρχαίας Ολυμπίας σε συνδυασμό με την παραγωγική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής και την βελτίωση των υποδομών είναι το οραματικό μας σχέδιο που γίνεται πράξη με γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Όχι με λόγια, αλλά με έργα» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και επικεφαλής του συνδυασμού «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην Πρόοδο» Απόστολος Κατσιφάρας σε συναντήσεις που είχε το απόγευμα του Σαββάτου, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αρχαία Ολυμπία, συνοδευόμενος από υποψηφίους Περιφερειακούς Συμβούλους.
Στην κατεύθυνση αυτή ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε εκτενώς στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία προϋπολογισμού 51 εκατομμυρίων ευρώ. Σχεδιασμός που έχει διαμορφωθεί με βάση ένα συγκεκριμένο συνεκτικό στοιχείο που είναι η οικουμενικότητα και η ιστορία της Αρχαίας Ολυμπίας. Επεσήμανε ότι η ΟΧΕ έχει μπει ήδη σε φάση υλοποίησης με δύο εμβληματικά έργα, την επαναλειτουργία του Μουσείου των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και το θεματικό τρένο Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία.
Σε ό,τι αφορά στην Αποκατάσταση και Αναβάθμιση του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία ο κ. Κατσιφάρας είπε ότι μέσα σε δύο χρόνια έγιναν καθοριστικά βήμα ώστε σήμερα να μπορεί να υλοποιηθεί έχοντας διασφαλίσει χρηματοδότηση 1.169.800 ευρώ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
«Η Αρχαία Ολυμπία θα μετέχει ακόμα πιο ενεργά στο Ολυμπιακό Κίνημα με ένα μουσειακό χώρο της σύγχρονης ιστορίας της. Έτσι, θα έχουμε Μουσεία από το 776 π.Χ που ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες μέχρι σήμερα, με όλη την ιστορία τους. Και η Αρχαία Ολυμπία, είναι ο τόπος που πρέπει να τα έχει όλα αυτά» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας.
Επίσης αναφερόμενος στο θεματικό τρένο Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία είπε ότι προβλέπονται ανακατασκευές στη σιδηροδρομική υποδομή (γραμμή και αφύλακτες διαβάσεις), με ανακαίνιση – εκσυγχρονισμό των γραμμών για την ασφάλεια του δικτύου, ανακατασκευή κτιρίων του Σταθμού Πύργου, όπως επίσης στον περιβάλλοντα χώρο και στον Σταθμό της Ολυμπίας, ενώ το έργο περιλαμβάνει και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών με οπτικοακουστικό και πληροφοριακό υλικό. Το τρένο χρησιμοποιείται ως στρατηγικό μέσο εικονικής δικτύωσης, προώθησης και προβολής σημείων και περιοχών που προσδιορίζουν την πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
«Αυτά δεν είναι λόγια. Είναι έργα ώριμα να ξεκινήσουν. Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα ώστε να αναδείξουμε μια περιοχή φυσικού κάλλους, πλούσιου περιβαλλοντικού αποθέματος, τεράστιας ιστορικής παρακαταθήκης, όπου βρίσκονται ορόσημα, τα οποία όχι μόνο διαμόρφωσαν την ελληνική σκέψη, αλλά σημάδεψαν το σύγχρονο δυτικό πολιτισμό. Η περιοχή διαθέτει «τουριστική ταυτότητα» με επωνυμία. Στόχος μας είναι να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη της περιοχής, βιώσιμη και οικονομικά και κοινωνικά και περιβαλλοντικά, η οποία θα προωθήσει την Ηλεία αλλά και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο σύνολό της» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.
Σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΟΧΕ είπε ότι αφετηρία της παρέμβασης είναι η αμφίδρομη σχέση τουρισμού-πολιτισμού και την «διαδρομή» που απαιτείται να διανύσει ένας τόπος, μια περιοχή για να μπορέσει να αποτελέσει έναν σύγχρονο και ανταγωνιστικό πολιτιστικό και τουριστικό πόλο, μέσα από οργανωμένο σχεδιασμό και συνεργασία των φορέων. Η ΟΧΕ διαρθρώνεται σε τρεις ζώνες-πόλους: το Κατάκολο-ως πύλη εισόδου, το Πύργο-ως το κύριο αστικό κέντρο της Ηλείας, την Αρχαία Ολυμπία – ως το πυρήνα μιας παγκόσμιας ταυτότητας των λαών.
Παράλληλα για την προστασία της περιοχής, όπως είπε ο κ. Κατσιφάρας, η Περιφερειακή Αρχή έχει ήδη ρίξει το βάρος της στη διαχείριση του τουριστικού ρεύματος με τεχνολογικά καινοτομικά εργαλεία τα οποία αντλεί αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το HERIT–DATA που αφορά τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων από τις ανθρώπινες δραστηριότητες που έχουν σχέση με τον τουρισμό σε προορισμούς πολιτιστικής κληρονομιάς.
Επίσης έχει προχωρήσει στη συγκρότηση του Περιφερειακού Δικτύου (Regional Network) Αρχαίας Ολυμπίας και μέσω του ευρωπαϊκού έργου CI-NOVATEC η Αρχαία Ολυμπία εντάσσεται στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα συλλογής εμπειριών από τους ίδιους τους επισκέπτες.
Κατά τις επαφές του ο Περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι δεν θα μπορούσαμε να συζητάμε για την επόμενη μέρα αν δεν είχαμε αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας στην περιοχή και αναφέρθηκε στις εργασίες συντήρησης, βελτίωσης αποκατάστασης και άρσης επικινδυνότητας της Εθνικής Οδού Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας μέχρι τα όρια του νομού Ηλείας, στις εργασίες συντήρησης και ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και στη συντήρηση του Οδικού Άξονα Αρχαία Ολυμπία–Φράγμα Αλφείου–Μακρίσια–Κρέστενα».