Αγαπητοί μου φίλοι και φιλέορτοι Χριστιανοί μου, στις 30 Ιουνίου εκάστου έτους, η Ορθόδοξη Εκκλησία µας εορτάζει τους Δώδεκα Αποστόλους του Χριστού, την «δωδεκάριθμον φάλαγγα» των πρωταγωνιστών του Πνεύματος, όπως αναφέρει ένας ύμνος της εορτής, την οποία φάλαγγα αρχικά εξέλεξε ο Κύριός μας, πλην βεβαίως του Ιούδα του Ισκαριώτη…
Αυτοί λοιπόν είναι: Σίμωνας (Πέτρος), Ανδρέας, Ιάκωβος, Ιωάννης, Φίλιππος, Θωμάς, Βαρθολομαίος (Ναθαναήλ), Ματθαίος, Ιάκωβος του Αλφαίου, Σίμωνας ο Ζηλωτής, Ιούδας ο αδελφός του Ιακώβου του μικρού και ο Ματθίας, που εξελέγη μέσα στο υπερώο τις παραμονές της Πεντηκοστής, σε αντικατάσταση του Ιούδα του Ισκαριώτη… Την ζωή του καθενός των Αποστόλων αυτών, σκιαγραφεί η Εκκλησία μας, στις ιδιαίτερες γιορτές τους. Στην εορτή αυτή στις 30 Ιουνίου κάθε χρόνο γίνεται υπενθύμιση της ενότητας που είχαν μεταξύ τους, αλλά και της ηθικής τους, που τόσο συνέβαλε στην πνευματική εν Χριστώ αναγέννηση του κόσμου.
Είναι οι άνθρωποι που τους επέλεξε ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, για να αποτελέσουν τον πυρήνα της Εκκλησίας και να γίνουν οι συνεχιστές του απολυτρωτικού έργου Του στον κόσμο. Το αποστολικό αξίωμα είναι το πιο τιμητικό αξίωμα στην Εκκλησία. Υπερέχει από κάθε άλλο αξίωμα. Οι Απόστολοι του Χριστού θα ξεχωρίζουν μέσα στην Ιστορία της Εκκλησίας, σαν οι υπέρλαμπροι αστέρες πρώτου μεγέθους της πνευματικής ζωής.
Απόστολος σημαίνει πρωταρχικά «απεσταλμένος, πρεσβευτής», ενώ μια πιο ειδική σημασία και ευρύτερα χρησιμοποιούμενη είναι «απεσταλμένος παρά του Θεού».
Στην αρχαία Ελληνική γραμματεία, ο όρος δήλωνε κάθε απεσταλμένο για την εκπλήρωση συγκεκριμένης αποστολής ή τον αγγελιαφόρο. Ο ίδιος ο Ιησούς έστειλε τους μαθητές του ως αντιπροσώπους του στον κόσμο και με το κήρυγμά τους να καλέσουν κοντά στο Θεό όχι μονάχα Ισραηλίτες αλλά και εθνικούς (“ειδωλολάτρες”). Εν προκειμένω Απόστολοι ονομάσθηκαν οι εκλεγμένοι και καλεσμένοι από τον Κύριο μαθητές Του να συνεχίσουν το σωστικό Του έργο, μετά την εις τους ουρανούς Ανάληψή Του. Επίσης, σύμφωνα με την χαρακτηριστική προτροπή Του, έγιναν οι μάρτυρες της Αναστάσεώς Του «έως εσχάτου της γης».
Οι Δώδεκα Απόστολοι, που είχαν παρακολουθήσει την επίγεια δράση του Χριστού και είχαν μυηθεί στην αποστολή τους, ήταν οι κατεξοχήν μάρτυρες και κήρυκες της Ανάστασης του Ιησού, γι’ αυτό και κατείχαν μοναδική και ανεπανάληπτη θέση στην ιστορία της Εκκλησίας και στο έργο του ευαγγελισμού των εθνών.
Οι Απόστολοι κράτησαν την Εκκλησία ενωμένη, την έφεραν στα πέρατα της οικουμένης και την σφράγισαν με την Αποστολική τους παράδοση… Εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, έχουμε το προνόμιο να ανήκουμε στην Εκκλησία των Αποστόλων, την Μία Εκκλησία, την οποία συγκροτούμε εν Αγίω Πνεύματι. Ανήκουμε στην Αγία Εκκλησία, γιατί ακρογωνιαίος λίθος της είναι ο Χριστός, ο Οποίος αγιάζει τους πιστούς, δια των Μυστηρίων μέσα στην Εκκλησία. Ανήκουμε στην Καθολική Εκκλησία, δηλαδή στην Οικουμενική, καθότι ο Χριστός ήλθε στη γη, δίδαξε και έπαθε για όλους τους ανθρώπους. Στη λογική αυτή οι Απόστολοι ξεχύθηκαν στα έθνη και διέδωσαν το Ευαγγέλιο της αληθείας, καλώντας όλους στην εν Χριστώ ενότητα. Η Εκκλησία μέσα στην οικουμενικότητά της, διατηρεί ζωντανή την Αποστολική παράδοση…
Έφεραν δε εις πέρας την τιμητική Ιερή αυτή αποστολή τους οι Απόστολοι με τη Χάρη και βοήθεια του Παναγίου Πνεύματος, που έλαβαν κατά την ημέρα της Πεντηκοστής. Δεν είχαν κατά κόσµον προσόντα, στα οποία θα μπορούσαν να βασισθούν και να προχωρήσουν στο έργο της διαδόσεως του Ευαγγελίου.
Ωραία ερωτά ο Ιερός Χρυσόστομος: «Tίνι γάρ ἐθάρρουν;». Πού μπορούσαν να στηριχθούν και να έχουν θάρρος για το έργο τους; «Τῇ δεινότητι τῶν λόγων;», στη ρητορική τους μήπως ικανότητα; «Ἀλλά πάντων ἦσαν ἀμαθέστεροι», απαντά ο ίδιος ιερός Πατήρ. Ήσαν αγράμματοι ψαράδες. Αλλά μήπως μπορούσαν να βασισθούν, συνεχίζει ο Χρυσόστομος, «τῇ περιουσίᾳ τῶν χρημάτων;», στον πλούτο τους; «Ἀλλ’ οὐδέ ράβδον, οὐδέ ὑποδήματα εἶχον», ήσαν δηλαδή πάμπτωχοι υλικά. «Ἀλλά τῇ περιφανείᾳ του γένους;», επιμένει να ερωτά ο Άγιος. Μήπως κατήγοντο από κάποιο ξακουστό γένος και αυτό τους έδινε «αέρα» και θάρρος; «Ἀλλ’ εὐτελεῖς ἦσαν καί ἐξ εὐτελῶν», απαντά.
Ήσαν άνθρωποι άσημοι του άπλου λαού, παιδιά φτωχών γονέων με τίποτε το εντυπωσιακό κατά κόσµον. Και όμως αυτοί οι άσημοι, οι αγράμματοι και φτωχοί, με τη χάρη και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος ανέτρεψαν το κατεστημένο των αιώνων, φώτισαν την σκοτισμένη ανθρωπότητα, άνοιξαν την μετά Χριστόν εποχή στην ιστορία του κόσμου, εξευγένισαν με το κήρυγμα του Ευαγγελίου τα ήθη και εξαγίασαν με τη Χάρη των Μυστηρίων της Εκκλησίας τους ανθρώπους.
Η προσφορά των Αγίων Αποστολών στην ιστορία του πολιτισμού είναι θεμελιώδης. Έθεσαν τα ισχυρά και αδιάσειστα θεμέλια, για να μπορεί να ζει ο κόσμος µας. Και αν σήμερα παραπαίει ο κόσμος, είναι γιατί δεν θέλει να στηρίζεται στα ακλόνητα εκείνα θεμέλια, τα οποία έθεσαν βαθιά στη γη μας οι αγιοπνευματοκίνητοι εκείνοι άνθρωποι, οι οποίοι κήρυξαν στην τότε γνωστή οικουμένη το Ευαγγέλιο. Υπέγραψαν δε το κήρυγμά τους με το αίμα τους και με την ζωή τους.
Το έργο των Αγίων Αποστόλων συνεχίστηκε και συνεχίζεται δια των διαδόχων αυτών. Σε κάθε μέρος, όπου ίδρυαν τοπικές Εκκλησίες, χειροτονούσαν Επισκόπους και πρεσβυτέρους για να συνεχίσουν το έργο τους. Γράφει ο Άγιος Λουκάς στο βιβλίο των Πράξεων, το κατ’ εξοχήν βιβλίο της Ιεραποστολής της Εκκλησίας μας: «Χειροτονήσαντες δε αυτοίς Πρεσβυτέρους κατ’ εκκλησίαν και προσευξάμενοι μετά νηστειών παρέθετο αυτούς τω Κυρίω, εις ον πεπιστεύκασι» (Πράξ.14,23). Αυτή η αδιάκοπη διαδοχή συνεχίζεται ως σήμερα και χαρακτηρίζεται ως αδιάκοπη διαδοχή προσώπων και πίστεως και γι’ αυτό ονομάζεται η Εκκλησία μας Αποστολική. Όλοι λοιπόν όσοι εργάζονται στην Εκκλησία του Χριστού, κληρικοί και λαϊκοί συνεχίζουν κατ’ ουσίαν το έργο των Αγίων Αποστόλων. Τόσο μεγάλο είναι το έργο που επιτελούν!
Αγαπητοί μου, οι Άγιοι Απόστολοι περάτωσαν την αποστολή τους ως εξής: Οι Πρωτοκορυφαίοι Πέτρος και Παύλος μαρτύρησαν στη Ρώμη , ο πρώτος με σταυρικό θάνατο, με την κεφαλή του προς τη γη, και ο δεύτερος με αποκεφαλισμό. Αλήθεια Αναρωτηθήκαμε ποτέ γιατί ονομάζονται αυτοί οι δύο Πρωτοκορυφαίοι; Διότι αγαπητοί μου, για να φέρουν ψυχές κοντά στον Χριστό, εργάστηκαν και κοπίασαν ιεραποστολικά, σε όλη την τότε γνωστή οικουμένη, περισσότερο από όλους τους άλλους Αποστόλους.
Ο Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος μαρτύρησε στην Πάτρα, σε σταυρό με σχήμα Χ.
Ο Άγιος Ιάκωβος, ο αδελφός του αγίου Ιωάννου, θανατώθηκε, πρώτος από όλους τους Αποστόλους, από τον Ηρώδη τον Αγρίππα με αποκεφαλισμό στα Ιεροσόλυμα.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Ευαγγελιστής εξορίσθηκε στην Πάτμο και τελικά πέθανε στην Έφεσο.
Ο Άγιος Φίλιππος σταυρώθηκε στην Ιεράπολη της Συρίας.
Ο Άγιος Θωμάς τρυπήθηκε με ακόντια και λόγχες στη χώρα των Ινδών και παρέδωσε εκεί την ψυχή του.
Ο Άγιος Βαρθολομαίος σταυρώθηκε στην Ουρβανούπολη της Ινδίας.
Ο Άγιος Ματθαίος μαρτύρησε διά λιθοβολισμού και πυρός στην Ιεράπολη της Συρίας.
Ο Άγιος Ιάκωβος ο του Αλφαίου περάτωσε το αποστολικό έργο του κρεμασμένος σ’ ένα σταυρό.
Ο Άγιος Σίμων ο Ζηλωτής και Κανανίτης παρέδωσε το πνεύμα του καρφωμένος σ’ ένα σταυρό στη Μαυριτανία της Αφρικής.
Ο Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος θανατώθηκε με τόξα στη Μεσοποταμία κρεμασμένος σ’ ένα δέντρο.
Τέλος, ο Άγιος Ματθίας, που πήρε τη θέση του προδότη Ιούδα, παρέδωσε την ψυχή του με φρικτά βασανιστήρια στην Αιθιοπία.
Αυτοί ήσαν οι άγιοι 12 Απόστολοι, τα εκλεκτά δοχεία της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος, οι Φωτοδότες που με το κήρυγμα και τη ζωή τους έδωσαν υψηλό, ουσιαστικό νόημα στη ζωή των ανθρώπων. Οι αληθινά πνευματικοί άνθρωποι, που εμπνέουν και σήμερα όσους θέλουν να ζουν μια ζωή αληθινά πνευματική.
Το μήνυμα της εορτής των Αγίων Αποστόλων είναι ξεκάθαρο προς όλους μας. Είναι μήνυμα παραδειγματισμού και μίμησης. Να γίνουμε όλοι ψαράδες ανθρωπίνων ψυχών. Όλοι μας να τρέξουμε όπως έτρεξαν και κοπίασαν οι εορτάζοντες Απόστολοι και Άγιοι, ώστε να μην βρεθούμε αναπολόγητοι ενώπιον του Κριτού, την ημέρα της Κρίσεώς μας.
Είμαστε υπεύθυνοι για τις ψυχές που χάνονται, διότι δεν γνώρισαν τον Χριστό. Είμαστε υπεύθυνοι που οι καρδιές των νέων μας δεν γνώρισαν και δεν αγάπησαν τον Χριστό ζώντας σήμερα μακρυά Του. Είμαστε υπεύθυνοι που δεν κερδίσαμε τις καρδιές και τις ψυχές φίλων, γειτόνων και συγγενών μας, ώστε να ζουν κοντά στον Χριστό και την Εκκλησία Του.
Ας εργαστούμε αγαπητοί μου φίλοι και Χριστιανοί μου, όλοι λοιπόν από σήμερα ως αληθινοί μαθητές του Κυρίου μας, όπως ο ίδιος άλλωστε μας το ζήτησε. Ας γίνουμε ψαράδες ανθρωπίνων ψυχών σαν τους Αγίους Αποστόλους, να γίνουμε όλοι απόστολοι του μηνύματος του Ιησού Χριστού, σε εμάς τους ίδιους αλλά και στις οικογένειές μας.Οι Άγιοι Απόστολοι να πρεσβεύουν στον Κύριο και να χαρίζουν δύναμη σε όλους μας, μιμούμενοι την πίστη, την υπομονή των εορταζομένων Αγίων και το Ιεραποστολικό τους έργο. Αμήν!
Απολυτίκιο: Ήχος γ’. Την ωραιότητα.
Ως δωδεκάπυρσος, λυχνία έλαμψαν, οι Δωδεκάριθμοι, Χριστού Απόστολοι, Πέτρος και Παύλος συν Λουκά, Ανδρέας και Ιωάννης, Βαρθολομαίος Φίλιππος, συν Ματθαίω και Σίμωνι, Μάρκος και Ιάκωβος, και Θωμάς ο μακάριος, και ηύγασαν τους πίστει βοώντας χαίρετε Λόγου οι αυτόπται.
ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ
ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ