Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η τελική παρουσίαση των 12 σχεδίων που συμμετείχαν στο 3ο Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab. Στη διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά παράλληλα με το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, συμμετείχαν 12 ενδιαφέροντα σχέδια μικρού μήκους Ελλήνων κινηματογραφιστών και κινηματογραφιστριών. Όλα τα σχέδια στοχεύουν στο παιδικό και νεανικό κοινό, ενώ ανήκουν σε διάφορα είδη (live action, animation) και βρίσκονται σε διάφορους βαθμούς ωρίμανσης.
Το βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου απονέμεται στο σχέδιο Οδοιπορικό μιας αδέσποτης γάτας του Ζαχαρία Μαυροειδή επειδή είναι μια ιστορία ενηλικίωσης που καλεί τους νέους θεατές να πιστέψουν στον εαυτό τους. Το θέμα θα γοητεύσει και συγκινήσει ένα μεγάλο κοινό από πολλές χώρες δημιουργώντας προσδοκίες για μία ταινία που θα έχει μία δυναμική παρουσία και εκτός ελληνικών συνόρων. Οι καταξιωμένοι συντελεστές έχουν σχεδιάσει -ήδη από αυτό το στάδιο- μία παραγωγή που μας προετοιμάζει για ένα αποτέλεσμα αντάξιο των ευρωπαϊκών animation υψηλού επιπέδου. Η Κριτική Επιτροπή του ΕΚΚ αποτελούνταν από τις Μαρία Καλλιμάνη, Άννα Κασιμάτη και Βένια Βέργου. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.
Το βραβείο της ΕΡΤ απονέμεται στο σχέδιο Το Θηρίο που Περπατά σαν Άνθρωπος των Ζωής Σιγαλού και Μαρίνας Σιώτου για την αισιοδοξία στη δυστοπία στην οποία εξελίσσεται, για την ευαισθησία της παρουσίασης, τον άγουρο αλλά και πειστικό επαγγελματισμό της ομάδας, το Βαλκανικό ιδίωμα της ιστορίας και την οικουμενικότητα του μηνύματος. Η Κριτική Επιτροπή της ΕΡΤ αποτελούνταν από τους Λευτέρη Φυλακτό, Δήμητρα Ακριώτου και Μιχάλη Λυκούδη. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.
Επιπροσθέτως οι δύο ταινίες λαμβάνουν χορηγία τεχνικών υπηρεσιών στο στάδιο του post-production από τις εταιρείες AUTHORWAVE και STEFILM, ενώ η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Νεανικό Πλάνο, συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ Ολυμπίας, προσφέρει υποστήριξη στις ενέργειες προώθησης της παραγωγής (φάκελος, μεταφράσεις, διεθνής επικοινωνία) καθώς και τον υποτιτλισμό της ταινίας.
Η τελική παρουσίαση της 6ης Δεκεμβρίου ήταν η κορύφωση μιας δημιουργικής εκπαιδευτικής διαδικασίας που ξεκίνησε από τις 21 Νοεμβρίου 2020. Το Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab στόχο έχει την ενίσχυση της παραγωγής ταινιών για παιδιά και νέους στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης. Ζητούμενο είναι να παραχθούν αξιόλογες ταινίες, οι οποίες θα καλύπτουν τα διεθνή κριτήρια των ταινιών για παιδιά και νέους, αποφεύγοντας τις παγίδες των απλοποιήσεων και της κακώς εννοούμενης εμπορικότητας, και θα μπορούν να προωθηθούν στο διεθνές κύκλωμα των φεστιβάλ ταινιών για παιδιά και νέους. Ήδη μια σειρά ταινίες που πέρασαν από προηγούμενες διοργανώσεις ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται, ενώ πολλές από τις φετινές προτάσεις είναι αρκετά ώριμες και ελπίζουμε σύντομα να τις δούμε να υλοποιούνται.
Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εργαστηρίου, ήδη από την πρώτη του διοργάνωση το 2018 έχουν αναλάβει οι συνεργάτιδες του Φεστιβάλ Λίνα Γιαννοπούλου (παραγωγός, μέλος οργανωτικής επιτροπής Φεστιβάλ Ολυμπίας), Αγάθη Δαρλάση (σύμβουλος storytelling, σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος) και Τζωρτζίνα Κακουδάκη (σκηνοθέτιδα, θεατρολόγος, θεατροπαιδαγωγός), υπό την εποπτεία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, σκηνοθέτη και σεναριογράφου Δημήτρη Σπύρου.
Στη φετινή διοργάνωση προσκεκλημένες εισηγήτριες ήταν οι:
Tamara Bos, σεναριογράφος, συγγραφέας παιδιών βιβλίων και creative producer της εταιρείας παραγωγής BosBros από την Ολλανδία, που ειδικεύεται από το 1989 στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών για παιδιά και τους γονείς τους.
Xiaojuan Zhou, παραγωγός, πρόεδρος της εταιρείας διεθνούς διανομής Attraction Distribution με έδρα τον Καναδά, executive producer της Attraction Kids. Με την ομάδα της, έχουν διαμορφώσει τη διεθνή καριέρα πάνω από 200 ταινιών για παιδιά και νέους απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει πάνω από 1.000 βραβεία.
Το Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι πολύ ικανοποιημένο από το επίπεδο των προτάσεων που συμμετείχαν στο φετινό pitching και χαιρετίζει τις κινηματογραφίστριες και τους κινηματογραφιστές που στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο παιδικό και νεανικό κοινό. Η φετινή επιτυχημένη διαδικτυακή διοργάνωση του Φεστιβάλ έδειξε ότι αυτό το κοινό και υπάρχει σε όλη τη χώρα, και άποψη έχει για το σινεμά – αρκεί, λοιπόν, οι κινηματογραφιστές και κινηματογραφίστριες να ανταποκριθούν από την πλευρά τους, στα ζητούμενα και τις ευαισθησίες του.
Το 3ο Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη MEDIA.