Επιμέλεια:
Θεόδωρος Λάμπρος
Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι Ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν με κύριο θέμα τους το 1821. Ποιος δεν θυμάται τον “Παπαφλέσσα” με τον εμβληματικό Δημήτρη Παπαμιχαήλ, την Μαντώ Μαυρογένους με την Τζένη Καρέζη η τους “Σουλιώτες” με την Κάτια Δανδουλάκη και τον Λαυρέντη Διανέλλο οι οποίοι σημειωτέον έπαιξαν και σε άλλες ταινίες για το 1821.
Έπρεπε να περάσουν σχεδόν 47 χρόνια για να ξαναγυριστούν ταινίες για το 1821.
Δημιουργός ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας του οποίου αφιέρωμα για τις ενδιαφέρουσες ταινίες του είχαμε παρουσιάσει στο skalistiri.news και θα σας παρουσιάσουμε ξανά.
Ας δούμε τις ταινίες που ξεχώρισαν τις περασμένες δεκαετίες για το 1821.
Το Λάβαρο του ’21 (1929)
Μπουμπουλίνα (1959)
Η Έξοδος του Μεσολογγίου (1965)
Βαβυλωνία (1970)
Ηθογραφική κωμωδία του Γιώργου Διζικιρίκη, που βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Δημήτρη Βυζάντιου (1770-1853). Η ταινία, έγχρωμη με διάρκεια 81 λεπτά, εκτυλίσσεται σε μία ταβέρνα του Ναυπλίου το 1827 κι έχει ως θέμα τις παρανοήσεις και τις παρεξηγήσεις που προκαλούνται από ανθρώπους διαφορετικών περιοχών του ελληνικού χώρου, οι οποίοι μιλούν διαφορετικές διαλέκτους.
Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1970-1971, έκοψε 83.349 εισιτήρια και κατέλαβε την 60η θέση ανάμεσα σε 87 ταινίες. Τη μουσική της υπογράφει ο Λίνος Κόκοτος και πρωταγωνιστούν ο Ηλίας Λογοθέτης, που βραβεύτηκε για την ερμηνεία του στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, ο Αθηνόδωρος Προύσαλης, ο Γιάννης Κοντούλης, ο Δημήτρης Ιωακειμίδης, ο Αλέκος Ουδινότης κ.α.
Μαντώ Μαυρογένους (1971)
Η μεγάλη στιγμή του ‘21: Παπαφλέσσας (1971)
Είναι περισσότερο γνωστή με τον τίτλο «Παπαφλέσσας» από την τηλεοπτική της διαδρομή. Έχει χαρακτηριστεί ως ο «Μπεν Χουρ» της ελληνικής κινηματογραφίας. Πανάκριβη παραγωγή για την εποχή της, κόστισε 12 εκατομμύρια δραχμές και ήταν συμπαραγωγή της Φίνος Φιλμ, της Καραγιάννης – Καρατζόπουλος και της Γενικής Κινηματογραφικών Επιχειρήσεων, θυγατρικής της ΕΤΒΑ, που είχε ιδρύσει η χούντα. Το γενικό πρόσταγμα της έγχρωμης αυτής ταινίας, διάρκειας 130 λεπτών, είχε ο Τζέιμς Πάρις, ο αγαπημένος κινηματογραφικός παραγωγός των συνταγματαρχών. Τη σκηνοθέτησε ο Ερρίκος Ανδρέου, σε σενάριο του Πάνου Κοντέλη και μουσική του Κώστα Καπνίση.
Αναφέρεται στη ζωή και τη δράση του Παπαφλέσσα, του ρασοφόρου ήρωα της Επανάστασης, του «μπουρλοτιέρη των ψυχών», όπως αποκλήθηκε. Στον επώνυμο ρόλο ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και σε βασικούς ρόλους ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Κάτια Δανδουλάκη, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ο Στέφανος Στρατηγός, ο ισπανός Φερνάντο Σάντσο και πολλοί άλλοι γνωστοί ηθοποιοί. Η ταινία πρωτοπροβλήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1971 στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και κέρδισε τρία βραβεία: της αρτιότερης παραγωγής, σκηνοθεσίας (Ερρίκος Ανδρέου) και σκηνογραφίας (Διονύσης Φωτόπουλος). Στη διαδρομή της στις κινηματογραφικές αίθουσες τη σεζόν 1971-1972 έκοψε 297.817 εισιτήρια και κατατάχθηκε στην 10η θέση ανάμεσα σε 90 ταινίες.
Οι “Σουλιώτες” (1972)
Οι Σουλιώτες είναι μία ιστορική – δραματική – πολεμική ταινία του 1972, σε παραγωγή Τζέιμς Πάρις και σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπακωνσταντή. Το σενάριο γράφτηκε από τον Πάνο Κοντέλη, το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μιχάλη Περάνθη. Πρωταγωνιστούν οι Χρήστος Πολίτης και Κάτια Δανδουλάκη.
Η Δίκη των Δικαστών (1974)
Μετά το τέλος της δίκης του Κολοκοτρώνη, το παλάτι πιέζει τουσ δικαστές Τερτσέτη και Πολυζωίδη να υπογράψουν τη θανατική του καταδίκη, που αποφάσισε η πλειοψηφία του δικαστηρίου. Οταν οι δικαστές αρνούνται, κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος, αλλά στη “δίκη των δικαστών” που ακολουθεί, αθωόνονται πανηγυρικά.
Ο Εμβληματικός Νίκος Κούρκουλος πρωταγωνίστησε σε αυτή την ενδιαφέρουσα ταινία.
Μπάυρον, η μπαλάντα ενός δαιμονισμένου (1992)
Έγχρωμη ταινία ελληνορωσικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Νίκου Κούνδουρου και μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου. Η ταινία, που διαρκεί 138 λεπτά, αναφέρεται στην παρουσία του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι το 1824 και επικεντρώνεται όχι τόσο στον αγώνα των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», όσο στους δαίμονες του ρομαντικού ποιητή. Στο ρόλο του Λόρδου Βύρωνα ο Μάνος Βακούσης.
Είναι μία αντιηρωϊκή ταινία, με εντελώς διαφορετικό αφηγηματικό πλαίσιο από τις προηγούμενες ταινίες για το ‘21. Προβλήθηκε τη σεζόν 1992-1993, έκοψε 30.000 εισιτήρια πανελλαδικά και κατέλαβε την 4η θέση ανάμεσα σε 11 ταινίες. Η ταινία απέσπασε επτά βραβεία στο Φεστιβάλ Διεθνούς Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και έξι Κρατικά Βραβεία.