Γράφει ο Θανάσης Δαμασκόπουλος
(Πολιτισμολόγος Π. Ε.)
Τελικά εμείς οι Έλληνες, δεν παιζόμαστε με τίποτα. Βρίσκουμε πάντα αιτίες κι αφορμές να γκρινιάξουμε, να τσακωθούμε, να φιλονικήσουμε, να πολωθούμε. Μια ευκαιρία για έναν ακόμα διχαστικό αντίλογο, είναι και το ζήτημα του Covid 19, του κορονοϊού που ταλαιπωρεί όλο τον κόσμο φέτος.
Διαβάζω κι εγώ, όπως όλοι, τις διάφορες ειδήσεις για το θέμα, κουβεντιάζω με φίλους, γνωστούς, συναδέλφους, και τέλος, παρακολουθώ από μακριά τη διαμάχη στα social media μεταξύ των δύο βασικών αντιμαχόμενων πλευρών. Η κατάσταση, για άλλη μια φορά, έχει ξεφύγει και ευτυχώς που υπάρχει και το χιούμορ του Νεοέλληνα, το οποίο εκφράζεται πλέον κυρίως στο διαδίκτυο.
Θα μπω στον πειρασμό να κάνω κάτι που συνήθως απεχθάνομαι, αλλά θα το κάνω, πρώτον για να συνεννοηθούμε, και δεύτερον, για να κρατήσω ζωηρό το ενδιαφέρον για την ανάγνωση του κειμένου. Θα βάλω, λοιπόν, ταμπέλες…
ΦΑΣΗ 1
Ευπαθείς ομάδες, Υπέργηροι, Υποχόνδριοι, Νομιμόφρονες, Κρατιστές, Κομματικοί οπαδοί
Η πρώτη πλευρά είναι η επίσημη εκδοχή των κρατών και των παγκόσμιων οργανισμών, περί πανδημίας, λίαν επικίνδυνης, τάχιστα μεταδοτικής και ιδιαίτερα απειλητικής για τον ανθρώπινο παράγοντα, αφού δεν υπάρχουν ακόμα τα κατάλληλα φάρμακα για την αντιμετώπισή της.
Η αντιμετώπιση του κινδύνου για το ανθρώπινο γένος, ξεκινάει με το καλό πλύσιμο των χεριών, συνεχίζει με γάντια, μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις, και, αφού κιτρινίσει, πορτοκαλίσει(!) και κοκκινίσει τις διάφορες περιοχές του χάρτη, κλιμακώνεται με μερικά ή ολικά lockdowns, ανά την επικράτεια και παγκοσμίως βέβαια. Όλα αυτά, μέχρι να βρεθούν τα κατάλληλα αντίδοτα, φάρμακα, εμβόλια, που θα καταπολεμήσουν τη νόσο.
ΦΑΣΑΡΙΑ 1
-«Φταίνε οι πολίτες που δεν έχουν ατομική ευθύνη και δεν πειθαρχούν στα μέτρα»
-«Φταίνε οι Αθηναίοι που πάνε στα χωριά τους και μολύνουν τους αγνούς ντόπιους»
-«Φταίνε οι Θεσσαλονικείς που πάνε Σέρρες και Χαλκιδική για διασκέδαση και διασπείρουν τον ιό»
-«Φταίνε οι φοιτητές και όλοι οι νέοι γενικά, που δεν σταματάνε τα πάρτυ και τα γκομενίλικια»
Δεν συνεχίζω άλλο εδώ. Ξέρετε. Φταίνε οι οίκοι ευγηρίας, φταίνε τα ταβερνάκια, φταίνε τα μαγαζιά, φταίνε οι ρομά, φταίνε οι αλλοδαποί, ΦΤΑΙΝΕ ΟΛΟΙ. Ναι ρε, φταίμε όλοι!
ΑΝΤΙΦΑΣΗ 1
Αφού ο στόχος των κυβερνήσεων όλου του κόσμου είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, γιατί πεθαίνουν, χρόνια τώρα, τα παιδιά στη Αφρική και στην Ασία από πείνα και έλλειψη καθαρού νερού;
ΘΕΣΗ 1
Ναι, υπάρχει ιός, και ναι, θέλει προσοχή
Μην αρχίσουμε τώρα να γράφουμε τα αυτονόητα. Όπως και να τον πούμε το συγκεκριμένο ιό, είναι αδιαμφισβήτητο πως υπάρχει και κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Και θέλει σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους μας η αντιμετώπισή του.
Πόσο θανατηφόρος είναι, ας το πουν οι ειδικοί, όλοι κρινόμαστε σε τούτη τη ζωή.
Επίσης, αν η διαχείριση του ζητήματος του ιού από τις κυβερνήσεις των κρατών είναι σωστή, αυτό πια, ας το πουν οι πολίτες με την ψήφο τους, όταν έρθει η ώρα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι υπερήλικοι γονείς και συγγενείς μας, καθώς και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, έχουν το σεβασμό όλων μας και είναι χρέος της κοινωνίας μας να τους προστατέψει.
ΦΑΣΗ 2
Σκεπτικιστές, Αρνητές, Συνομοσιολόγοι, Κιμπάρηδες της Νύχτας, Κόζα Νόστρα, Ελευθερία ή Θάνατος, Easy Riders
Η δεύτερη πλευρά της υπόθεσης Covid, οφείλω να ομολογήσω ότι είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από την πρώτη. Μερικοί λένε πως δεν υπάρχει καν ο ιός, άλλοι πως είναι εσκεμμένο δημιούργημα των Αμερικάνων σε κινεζικό εργαστήριο, άλλοι πως μέσω του ιού ξεκίνησε η παγκόσμια επιβολή των Εβραίων στο ανθρώπινο γένος, άλλοι λένε πως ο ιός είναι στάχτη στα μάτια των ανθρώπων για μην πάρουν χαμπάρι τον πόλεμο Ανατολής – Δύσης που ξεκίνησε με το 5G και κλιμακώθηκε μα το διαστημικό πρόγραμμα του Έλον Μασκ… Να συνεχίσω; Να γράψω κι άλλα τέτοια;
Παρένθεση. Αυτός ο εκκεντρικός εκατομμυριούχος, o Έλον Μασκ, με τα πανέμορφα ηλεκτρικά αυτοκίνητά του που τα χαζεύουμε όλοι, και με τις τεράστιες επενδύσεις στο διάστημα, κ.λ.π., αυτός ο άνθρωπος, έκανε 4 μοριακά τεστ για Covid μέσα σε μία μέρα; Γιατί να κάνει τέσσερα; Και το αποτέλεσμα ήταν δύο θετικά και δύο αρνητικά; Αλήθεια τώρα;
ΦΑΣΑΡΙΑ 2
– «Η ΝΤΠ (Νέα Τάξη Πραγμάτων) με επί κεφαλής τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, τον Μπίλλυ Γκέιτς, θα εμβολιάσουν την ανθρωπότητα, και μέσω του υγρού εμβολίου θα περάσουν στο σώμα μας το τσιπ μα το οποίο θα μπορούν μετά να μας ελέγχουν, σωματικά και πνευματικά»
– «Με τον ιό ως παραπέτασμα καπνού, οι παγκοσμιοποιητές προσπαθούν να μετακινήσουν στις δυτικές χώρες, μεγάλες ποσότητες ανθρώπων με θρήσκευμα μουσουλμανικό, με σκοπό την αλλοίωση του χριστιανικού πληθυσμού, άρα ο στόχος είναι ο χριστιανισμός»
– «Η ομάδα Ε, που υπήρχε πάντα και δρούσε στο παρασκήνιο, σε συμμαχία με τους «λευκούς ιππότες» της Ευρώπης, πολύ σύντομα θα αναλάβουν δράση και θα ανακόψουν το ειδεχθές σχέδιο των τραπεζιτών για ολοκληρωτική υποδούλωση της ανθρωπότητας»
– «Δεν φταίει ο ιός, ένας είναι ο εχθρός, ο καπιταλισμός»
Εννοείται ότι εδώ, μπορώ να γράφω με τις ώρες τις διάφορες θεωρίες που διαβάζω στο διαδίκτυο, όχι γιατί τις ενστερνίζομαι, αλλά γιατί δίνουν τροφή για σκέψη, φαντασία, υπέρβαση, αναζήτηση, όνειρο… Με δυο λόγια, ζωντάνια και αδρεναλίνη. Και βέβαια, γέλιο, πολύ γέλιο, αβίαστο και τρανταχτό, και ως γνωστόν το γέλιο είναι πηγή ζωής.
ΑΝΤΙΦΑΣΗ 2
Πάρα πολλές οι αντιφάσεις στους οπαδούς της δεύτερης πλευράς. Εδώ είπαμε, χρειάζεται χιούμορ. Αντιγράφω από τα social media τον χρήστη @Dimm1000:
«Δεν κάνω το εμβόλιο γιατί έχει μέσα τσιπς,
μας λέει ο άλλος, στο δικό σου θα βάλουμε
πακοτίνια αδερφέ, μην αγχώνεσαι…»
ΘΕΣΗ 2
Ναι, γρίπη είναι, σοβαρή μεν αλλά γρίπη
Η αλήθεια, όπως την λένε οι ειδικοί επιστήμονες, είναι ότι ο κορονοϊός είναι είδος επιδημικής γρίπης, με πολύ μικρή θνητότητα. Θα προσβληθεί από τον ιό περίπου το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού και θα πεθάνει περίπου το 0,5% της ανθρωπότητας. Το 30% περίπου έχει φυσική ανοσία, για λόγους που δεν είναι γνωστοί αυτή τη στιγμή. Πολύ κακό για το τίποτα; Δεν ξέρω, είπαμε, σκέψου τη μάνα σου και τη γιαγιά σου…
ΦΑΣΗ 3
Υπάρχουμε κι εμείς που βαρεθήκαμε τους διχασμούς,
κι εμείς του νόμου είμαστε και πνεύματα ελεύθερα…
Θέλω να πιστεύω, πως ανάμεσα στις δύο ακραίες πλευρές της υπόθεσης Covid, βρίσκονται οι περισσότεροι Έλληνες, αυτοί που έχουν κουραστεί από την ακραία ρητορική και των «νομιμοφρόνων» και των «αρνητών».
Όλοι εμείς που πιστεύουμε πως η ζωή συνεχίζεται, όπως και να έχει: και με ζέστη και με κρύο και με φτώχια και με πλούτη και με πόλεμο και ειρήνη.
Όλοι εμείς που δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε 9 μήνες τώρα, φορώντας 8-9 ώρες τη μάσκα μας, παρόλο ότι μερικοί μπορεί να μην πιστεύουμε στη χρησιμότητά της.
Όλοι εμείς, που παρά τα δικά μας προσωπικά προβλήματα, δίνουμε κουράγιο και δύναμη στους δικούς μας ανθρώπους και στους οικείους μας, προσπαθώντας να τους εμφυσήσουμε αισιοδοξία για ευτυχή κατάληξη της υπόθεσης αυτής.
Όλοι εμείς που βρίσκουμε το θάρρος να κάνουμε χιούμορ για να ξορκίζουμε τη σκιά της κατάθλιψης που πάει να μας σκεπάσει.
Όλοι εμείς, που ως γονείς, πρέπει να βρούμε καινούρια αφηγήματα να πούμε στα παιδιά μας, για την καινούρια εποχή που πλέον ζούμε, και που τελικά, ψεύτες θα βγούμε στα παιδιά, γιατί, ό,τι κι αν τους πούμε, δεν ξέρουμε τι τελικά θα συμβεί, δεν ξέρουμε που θα καταλήξει όλο αυτό.
Κι όμως, το κάνουμε, τα κάνουμε όλα αυτά. Και δεν γκρινιάζουμε με το παραμικρό, ούτε με τους μεν, ούτε με τους δε. Γιατί προφανώς, η αλήθεια είναι κάπου ανάμεσα.
ΘΕΣΗ 3
Χαμηλώστε τους τόνους, ενημερωθείτε, κουβεντιάστε
και βάλτε να δουλέψει το μυαλό και όχι η γλώσσα.
Κατ’ αρχάς να πούμε πως αυτή η αντιπαράθεση πρέπει να σταματήσει άμεσα. Ο εχθρός είναι κοινός, ο Covid, και όχι ο γείτονας που δε φοράει μάσκα, ούτε ο αστυνομικός που ρίχνει τα πρόστιμα. Να συμφωνήσουμε, επομένως, σε κάποια πράγματα που για την κοινή λογική είναι αυτονόητα.
1) Χτες ήταν τα Εισόδια της Θεοτόκου και κάποιες Μαρίες γιόρταζαν. Μεθαύριο, θα είναι της Αγίας Αικατερίνης και θα γιορτάσουν οι Κατερίνες κ.ο.κ. Αν λοιπόν, μία Κατερίνα παντρεμένη με δύο παιδιά, μαγειρέψει στη γιορτή της ένα κόκορα κρασάτο και καλέσει τον αδερφό της με την οικογένειά του και τους γονείς της να φάνε, μια χαρά θα κάνει. Δεν χρειάζεται βρε αδερφέ, ο γείτονας να πάρει τηλέφωνο την αστυνομία, να φάει 3.000 € πρόστιμο η Κατερίνα και από 300 οι υπόλοιποι 10-12 συγγενείς. Δεν μιλάμε για τρικούβερτο γλέντι πολλών ατόμων, αλλά για οικογενειακό τραπέζι.
Άρα, είναι χαζομάρα, νομίζω, να ρουφιανεύουμε ο ένας τον άλλο για ψύλλου πήδημα.
2) Ο κάθε άνθρωπος έχει τις απόψεις του, τις αντιλήψεις του, τη δική του κοσμοθεωρία. Και ο κάθε ένας από εμάς αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο το ζήτημα του θανάτου. Δικαίωμα του καθενός, επομένως, είναι να θεωρεί τον ιό πολύ ή λίγο θανατηφόρο, πολύ ή λίγο επικίνδυνο.
Δεν χρειάζεται, λοιπόν, πολεμική αντιπαράθεση με κάποιον που έχει διαφορετική άποψη από τη δική μας.
3) Το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας με τα lockdowns και τις οικονομικές ζημίες που υπέστησαν πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι είναι ζήτημα καθαρά πολιτικό. Οι πολίτες δεν είναι έρμαια, ούτε των κυβερνητών τους, ούτε των τραπεζών, ούτε των πολυεθνικών του φαρμάκου. Όταν έρθει η ώρα λοιπόν, όλοι εσείς που διαφωνείτε με τη συγκεκριμένη διαχείριση, εκφράστε το με την ψήφο σας.
Και φορέστε την μάσκα σας εκεί που πρέπει. Και βγάλτε τη παρακάτω για να πάρετε αέρα.
4) Μερικοί άνθρωποι μπερδεύουν τη συμπάθεια που έχουν σε ένα πολιτικό κόμμα με την πραγματικότητα, και παρασύρονται και φτάνουν να απολογούνται για κάθε παλινωδία της κυβέρνησης. Δεν αναφέρομαι μόνο στους σημερινούς συμπαθούντες της τωρινής κυβέρνησης, αλλά και στους προηγούμενους απολογητές της προηγούμενης κυβέρνησης κ.ο.κ. Και βέβαια, αυτό πρέπει να ισχύσει κάποια στιγμή σε τούτο τον ταλαίπωρο τόπο, ασχέτως κορονοϊού. Να καταλάβουμε πως και οι κυβερνήτες είναι άνθρωποι και κάνουν λάθη, και όταν κάνουν, πρέπει να τα εντοπίζουμε άμεσα και να τα στηλιτεύουμε, όχι οι άλλοι, της αντιπολίτευσης, αλλά εμείς που τους ψηφίσαμε.
Με δύο λόγια, καλή και χρήσιμη η κριτική, αλλά ας αρχίσουμε από την αυτοκριτική.
5) Πάρτε λίγο χρόνο και σκεφτείτε τι θα σας κάνει να νιώσετε λίγο καλύτερα αυτή την εποχή. Βρείτε τι είναι αυτό και κάντε το. Κάντε το όμως, μην το αναβάλλετε.
Κουβεντιάστε με τους δικούς σας ανθρώπους και κάντε σχέδια για το μέλλον. Έστω κι αν τα σχέδια αυτά δεν πραγματοποιηθούν. Τα όνειρα δεν κοστίζουν τίποτα, το όφελος, όμως, θα είναι πολύ σημαντικό για την ψυχή σας.
Συνεργαστείτε με τους συνανθρώπους σας. Επιτέλους, πια, βρείτε αυτά που σας ενώνουν με τους άλλους και όχι αυτά που σας χωρίζουν.
Και τέλος, βοηθήστε τους ανθρώπους που έχουν δυσκολίες, όσο μπορείτε. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ανάμεσά μας με προβλήματα υγείας, προβλήματα ανεργίας, προβλήματα ψυχολογίας, όλοι μας γνωρίζουμε κάποιους. Βοηθήστε όσοι μπορείτε, όσο μπορείτε. Με μια κουβέντα, με ένα καφεδάκι, με ένα τσιπουράκι. Όλοι δύσκολα περνάμε, αλλά κάποιοι είναι πραγματικά πολύ άσχημα. Μην κάνετε πως δεν τους βλέπετε, κυκλοφορούν ανάμεσά μας, είναι φίλοι μας, ρίξτε τους μια ματιά.
Συνοψίζω:
Σκεφτείτε, κουβεντιάστε, συνεργαστείτε, βοηθήστε.
Για τελευταία κουβέντα θα πω πάλι, πως η ζωή δεν σταματάει, δεν σταμάτησε ποτέ, ούτε με πανδημίες, ούτε με πολέμους. Και η θρησκεία μας δεν πρόκειται να χαθεί, ούτε να αλλοιωθεί, αν εμείς οι ίδιοι δεν το θέλουμε. Κι ας είναι κλειστές οι εκκλησίες. Η πίστη και η ανάγκη του ανθρώπου να κάνει το καλό δεν βρίσκεται σε χώρους υλικούς, αλλά μέσα στην ψυχή μας. Καλό χειμώνα, καλή δύναμη σε όλους και Καλά Χριστούγεννα!
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΑΜΑΣΚΟΠΟΥΛΟΣ
Πολιτισμολόγος Π. Ε.