Εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η επανάχρηση του πρώην εργοστασίου ΑΣΟ Πύργου, η βελτίωση του δρόμου Κουνινά – Ρακίτα – Λεόντιο, το Κλειστό του Απόλλωνα και το γήπεδο της Θύελλας
Με 16,7 εκατ. ευρώ χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τέσσερα νέα σημαντικά έργα σε Ηλεία και Αχαΐα που θα λειτουργήσουν αναπτυξιακά, έπειτα από την απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη που ενέκρινε τις αντίστοιχες προτάσεις της Περιφέρειας για την ένταξή τους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται 12 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του πρώην εργοστασίου ΑΣΟ Πύργου σε Πολυχώρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, 3,6 εκατ. για την βελτίωση του δρόμου Κουνινά – Ρακίτα – Λεόντιο, 705.870 ευρώ για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Κλειστού Γυμναστηρίου του Απόλλωνα Πατρών και 309.715 ευρώ για την τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Θύελλας Πατρών.
«Με επίμονες διεκδικήσεις, σωστή προετοιμασία και σε συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Εξασφαλίσαμε άλλα 16 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση τεσσάρων ακόμη σημαντικών έργων που δημιουργούν προστιθέμενη αξία στις περιοχές που υλοποιούνται» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και πρόσθεσε:
«Ανάμεσα σε αυτά, κυριαρχεί η επανάχρηση των πρώην αποθηκών του ΑΣΟ στον Πύργο, με στόχο τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού πολυχώρου με εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, τεχνολογικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Πυρήνας της πρότασης είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους με την ίδρυση και λειτουργία ενός διεθνούς κέντρου για την Κινηματογραφική Παιδεία αλλά και την έρευνα και αναζήτηση πειραματικών μεθόδων στη δημιουργική χρήση των οπτικοακουστικών μέσων».
Επανάχρηση πρώην εργοστασίου ΑΣΟ Πύργου σε Πολυχώρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης με τη λειτουργία Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ
Το συγκρότημα του Α.Σ.Ο. είναι ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Οι προσπάθειες επανάχρησής του ξεκίνησαν από την ανάληψη των καθηκόντων της Περιφερειακής Αρχής, καθώς διερευνήθηκαν οι δυνατότητες αξιοποίησης. Από τον Φεβρουάριο του 2018 προστέθηκε η σύνδεση του χώρου με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και έκτοτε η υλοποίηση του σχεδιασμού μπήκε στην τελική της φάση με τη δρομολόγηση των απαιτούμενων διαδικασιών.
Το ακίνητο διαθέτει χώρους που μπορούν να διαμορφωθούν κατάλληλα, με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και ιστορικότητα των υφιστάμενων κτιρίων, προκειμένου να στεγάσουν και να υποστηρίξουν ποικίλες καλλιτεχνικές και συνεδριακές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, εταιρικές παρουσιάσεις και συναντήσεις, φωτογραφίσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις και διάφορα ψυχαγωγικά ή καλλιτεχνικά δρώμενα (events).
Σε ό,τι αφορά το Κέντρο Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας θα περιλαμβάνει μία αίθουσα προβολής και πολλαπλών χρήσεων 600-800 ατόμων, δύο αίθουσες προβολής και πολλαπλών χρήσεων 100-120 ατόμων, μία αίθουσα εκθέσεων και άλλων χρήσεων, ένα studio κινηματογραφικών λήψεων high definition, studio animation και ηχοληψίας, σουίτες μοντάζ high definition, αίθουσες εργαστηρίων και συναντήσεων εργασίας, όπως επίσης χώρους διοίκησης, βιβλιοθήκης, ταινιοθήκης, εργαστήριο κατασκευής σκηνικών, κλπ.
Το Κέντρο θα έχει δημόσιο και ανοιχτό χαρακτήρα και θα δραστηριοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αξιοποιώντας τις διαφορετικές περιόδους διακοπών των ευρωπαϊκών και άλλων σχολείων και θα δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές και νέους από όλη την Ευρώπη να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να εκφράζονται και να δημιουργούν χρησιμοποιώντας την ψηφιακή οπτικοακουστική τεχνολογία.