Γράφει η Βιργινία Σίμου
(Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων *Τεχνικό Γραφείο – Κατασκευές – Διακοσμήσεις)
«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και στην περίπτωση μας όσο μπορεί κανείς να ισχυριστεί το «καλό» σε επίπεδο που μας επιτρέπεται, όταν αναφερόμαστε στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας _ Ουκρανίας, ο οποίος μας δίνει τη δυνατότητα να αφουγκραστούμε τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας μας και να ασχοληθούμε εμπράκτως με τον αγροτικό τομέα.
Η έλευση πολέμου σε μία χώρα υπήρξε ανέκαθεν αφορμή απολογισμού και αναστοχασμών σε σχέση με τα παρελθόντα αλλά και την προσμονή της βελτίωσης όσων μας επιφυλάσσουν τα μελλούμενα.“Πόλεμος πατήρ πάντων» είπε ο Ηράκλειτος.
Έτσι, ένας πόλεμος γίνεται αφορμή να θυμηθούμε την αξία της συνεργασίας. Μιας συνεργασίας Κράτους –Πολίτες για την επίτευξη της ανάπτυξης της χώρας ώστε να βγούμε επιτέλους από το σκοτεινό τούνελ που ζούμε και αναφέρομαι στον Αγροτικό τομέα.
Λέγεται ότι οι μεγάλες κρίσεις και δοκιμασίες φέρνουν μαζί τους και μεγάλες ευκαιρίες, τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, κι αυτό μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί όταν σε περιόδους κρίσης αντί να σηκώσει τα χέρια, σήκωσε τα μανίκια και δημιούργησε ευκαιρίες.
Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων, μεταξύ άλλων και σε σχέση με την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Όσον αφορά τα τρόφιμα, τώρα είναι η στιγμή να επιδείξει η Ελλάδα, στο λαό της και τους αγρότες της, καθώς και τις ευάλωτες χώρες που εισάγουν τρόφιμα σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίες αντιμετωπίζουν αύξηση των τιμών και πιθανές ελλείψεις.
Είναι στο χέρι μας να ξαναδούμε και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα του παρελθόντος και να εξαλείψουμε παθογένειες και αγκυλώσεις του πολιτικού συστήματος και στον τομέα της Αγροτικής ανάπτυξης.
Για να ευοδωθούν όλα αυτά απαιτείται σχέδιο αλλά και καθαρό μυαλό. Χρειαζόμαστε στρατηγικές ανάπτυξης με αποφασιστικότητα για την εκτέλεση. Δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν, το μόνο που αλλάζει είναι η θέληση και οι αντοχές των ανθρώπων.Πρέπει να στηρίξουμε τους αγρότες και να περιορίσουμε την εξάρτηση μας από αγροτικά προϊόντα που εισαγάγουμε από άλλες χώρες, όπως ανέφερε σε δήλωση του και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με τα οποία δεν θα μένει κανένας παραγωγός χωρίς ενίσχυση, ενίσχυση όχι μόνο στις καλλιέργειες, παράδειγμα την καλλιέργεια μαλακού σιταριού, αλλά και στο αγροτικό πετρέλαιο με απώτερο σκοπό την μείωση του κόστους παραγωγής.
Έχοντας υπ όψη τα δεδομένα θα μπορούσε να υπάρξει μια συνεργασία ανάμεσα στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και την τοπική αυτοδιοίκηση για την ενίσχυση της απασχόλησης. Το Υπουργείο από την πλευρά του στα πλαίσια της αγροτικής πολιτικής να υλοποιεί ότι αφορά την εγκατάσταση νέων αγροτών σε ανεκμετάλλευτη αγροτική γη του δημοσίου, αποσκοπώντας μεν στην ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας και αφετέρου στη στροφή προς νέες εναλλακτικές καλλιέργειες και εκτροφές Ήδη με την τελευταία ρύθμιση Ν. 4916/2022 (ΦΕΚ Α΄ 65/28.03.2022) τακτοποιούνται τα γεωτεμάχια που δάσωσαν στο πέρασμα του χρόνου (και έγιναν δάση ή δασικές εκτάσεις). Θα μπορούσε εδώ με διευκρινιστική εγκύκλιο το Υπουργείο να υποχρεώσει του κατόχους των εν λόγω γεωτεμαχίων (που έχουν κριθεί σήμερα δάση και που δίνονται μόνο για γεωργική γη) να καλλιεργήσουν σιτάρι τα πρώτα 3 χρόνια της απόδοσής τους στην γεωργική καλλιέργεια. Αυτή η πολιτική θα έβρισκε ανταπόκριση στους νέους, οι οποίοι θα έχουν γνώση του αντικειμένου, γεγονός που αποδεικνύει ότι η γνώση αρχίζει σιγά σιγά να συνδέεται με την παραγωγή.
Στην προσπάθεια αυτή θα συμβάλλουν τα επιχειρησιακά προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης , όπως αυτά της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και των σχεδίων βελτίωσης της ποιότητας, με τα οποία το Υπουργείο θα στηρίζει και θα ενημερώνει τους αγρότες , όπως στην κατηγορία των νέων που αναζητούν πολλοί που διαθέτουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Θα πρέπει λοιπόν να ενταθούν οι προσπάθειες, προκειμένου να παραχωρηθεί γη στους νέους αγρότες. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να ενισχυθούν και οι προσπάθειες για εκπαίδευση και επιμόρφωσης στα πλαίσια της δια βίου μάθησης, ενώ θα πρέπει να παρέχονται και κίνητρα προκειμένου να ενισχυθούν όσοι κάνουν επιχειρηματικά βήματα. Μάλιστα επειδή τα ποσοστά απασχόλησης στις γυναίκες είναι χαμηλά, κρίνεται απαραίτητη η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Κάθε φορά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το απευκταίο και το τραγικό, να αντέχουμε και να προχωράμε κόντρα σε κάθε αντιξοότητα και δυσκολία.
Βιργινία Σίμου *Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων *Τεχνικό Γραφείο – Κατασκευές – Διακοσμήσεις