Επιμέλεια:
Θοδωρής Λάμπρος
Μιχαήλ Μίνιν
(1922 – 2008)
Ρώσος στρατιωτικός. Υπήρξε ο πρώτος Σοβιετικός στρατιώτης που ύψωσε την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στη στέγη της Γερμανικής Βουλής (Ραίχσταγκ) κατά την διάρκεια της μάχης του Βερολίνου (16 Απριλίου – 2 Μαϊου 1945).
Γεννήθηκε το 1922 στην πόλη Βανίνο της Ρωσικής Άπω Ανατολής.
Τον Ιούνιο του 1941 κατατάχθηκε εθελοντής στο Κόκκινο Στρατό και πολέμησε τους Ναζί στο Λένινγκραντ, όπου τραυματίστηκε. Μετά την αποθεραπεία του, ακολούθησε τη μονάδα του ως το Βερολίνο.
Στις 30 Απριλίου 1945, μέρα αυτοκτονίας του Χίτλερ, ο λοχίας Μίνιν ήταν μεταξύ των πρώτων που εισέβαλαν στο κτήριο του Ράιχσταγκ, και ο πρώτος που ύψωσε την Σοβιετική σημαία με το σφυροδρέπανο στη στέγη του, μαζί με τους λοχίες Ζαγκίτοφ, Μπαμπρόφ και Λισιμένκο. Το ρολόι εκείνη την ώρα έδειχνε 22.40 αλλά δεν βρέθηκε μια κινηματογραφική η φωτογραφική κάμερα να αποθανατίσει την σκηνή. Η ιστορική φωτογραφία τραβήχτηκε δυο μέρες αργότερα.
(O Μιχαήλ Μίνιν υπήρξε ο πρώτος Σοβιετικός στρατιώτης που ύψωσε την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στη στέγη της Γερμανικής Βουλής (Ραίχσταγκ) κατά την διάρκεια της μάχης του Βερολίνου (16 Απριλίου – 2 Μαϊου 1945).
Την εντολή για την ανύψωση ακόμη και ενός κόκκινου πανιού στο εμβληματικό κτήριο του Βερολίνου, την είχαν δώσει οι ανώτεροι του (ίσως ο στρατάρχης Ζούκοφ), ως σύμβολο της νίκης των Σοβιετικών, παρά την διαταγή του Στάλιν να μην αναρτηθεί καμιά σημαία πριν από την 1η Μαϊου. Ίσως για αυτόν τον λόγο ο Μίνιν και οι τρεις συμπολεμιστές του, παρότι είχαν προταθεί, δεν τιμήθηκαν με το κορυφαίο τίτλο του ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης και δεν παρέλαβαν ποτέ το αστέρι που τον συνοδεύει.
Στην επίσημη ιστοριογραφία δεν αναφέρονταν πουθενά το όνομα και η συμμετοχή του στη μάχη του Βερολίνου. Η ταυτότητα του έγινε γνωστή μόλις πριν από λίγα χρόνια, έπειτα από σχετική έρευνα του ινστιτούτου ιστορίας του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.
Τις τιμές και την δόξα «έκλεψαν» οι στρατιώτες που εισήλθαν την επόμενη ημέρα το κτήριο του Ράιχσταγκ και ύψωσαν επισήμως την σημαία της Σοβιετικής Ένωσης στο ψηλότερο σημείο του κτηρίου. Τη σκηνή αποθανάτισε με τον φακό του ο Γεβγένι Χαλντέι, σε μια από τις ιστορικότερες φωτογραφίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. (2 Μαϊου 1945). Στη φωτογραφία δεν εικονίζεται όπως πιστεύεται ο Μίνιν αλλά ο Γεωργιανός Λοχίας Μελίτων Καντάρια, συμπατριώτης του Μίνιν.
Μετά τον πόλεμο, ο Μίνιν συνέχισε τη θητεία του στο στρατό και το 1969 αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του συνταγματάρχη. Από τότε και έως τον θάνατο του, στις 10 Ιανουαρίου 2008 έζησε στην πόλη Πσκοφ της Δυτικής Ρωσίας.
(Η ιστορική φωτογραφία με την Σοβιετική σημαία να κυματίζει στο κτήριο του Ραίχσταγκ στο Βερολίνο.Παρόλα αυτά στη συγκεκριμένη φωτογραφία δεν είναι ο Μίνιν αλλά ο συμπολεμιστής του Καντάρια αφού ο Μίνιν την ύψωσε πριν δυο ημέρες (30 Απριλίου 1945). Η ώρα έγραφε 22.40 το βράδυ αλλά δεν υπήρξε κάποια κάμερα να αποθανατίσει το ιστορικό γεγονός)