Γράφει ο Θοδωρής Λάμπρος
Αρχισυντάκτης στο skalistiri.news – Ιστορικός
και μέλος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων
Ένα ιστορικό μνημείο της Ηλείας που άντεξε δια μέσου των αιώνων και κρύβει μέσα τεράστια ιστορία, θρύλους και παραδόσεις είναι αυτό της Ωλένης. Ένα μοναδικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής μνημείο το οποίο σώζεται έως τις μέρες μας αλλά που δυστυχώς καμία απολύτως ενέργεια και παρέμβαση δεν έχει γίνει με σκοπό την αξιοποίηση και συντήρησή του. Σήμερα σώζεται ένα μόνο μέρος του και αγέρωχο θυμίζει σε όλους και κυρίως σε εμάς τους Ηλείους το ένδοξο παρελθόν του.
Κάστρο με πλούσια ιστορία
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές κοντά στη έδρα του πρώην Δήμου Ωλένης το Καράτουλα και στο χωριό Ώλενα βρισκόταν η Μεσαιωνική πόλη Ώλενα.
Στον πρώτο χρόνο της Φραγκοκρατίας με απόφαση του πρίγκιπα Γοδοφρείδου Α’ η έδρα της επισκοπής αυτής μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα Ανδραβίδα. Μετά την κατάλυση της Φραγκοκρατίας που κράτησε για την Ηλεία 223 χρόνια, η Ώλενα ξαναβρήκε την παλιά της αίγλη, αφού ξανάγινε έδρα του ορθοδόξου επισκόπου σ’ όλη την περίοδο της τουρκοκρατίας.
Το Κάστρο της Ωλένης είναι κτίσμα Βυζαντινών χρόνων και υπήρχε στην μεσαιωνική πόλη Ώλενα όπου σήμερα βρίσκεται το σημερινό χωριό Ώλενα. Σήμερα σώζονται ερείπια της οχύρωσηςκαι η πύλη του κάστρου. Το κάστρο αρχικά κτίστηκε από τους βυζαντινούς και αποτελούσε έδρα του Ορθόδοξου Επισκόπου Ώλενας από τον 9ο αιώνα. Μετά το 1204 και την Φράγκικη κατάκτηση της Πελοποννήσου αποτέλεσε έδρα του Λατίνου επισκόπου. Όταν το 1205 η λατινική επισκοπή μεταφέρθηκε στην Ανδραβίδα το κάστρο έμεινε στην εξουσία του Λατίνου Επισκόπου. Τον 15ο αιώνα με την κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Οθωμανούς εκδιώχτηκε ο Λατίνος επίσκοπος και έγινε ξανά έδρα του Ορθόδοξου επισκόπου.
Έχουν γραφτεί πολύ θρύλοι για το συγκεκριμένο κάστρο. Ένας απ’ αυτούς αναφέρει ότι η βασίλισσα του κάστρου που ονομαζόταν Ελένη είχε το εξής περιστατικό: Όταν το κάστρο κυριεύθηκε από τους εχθρούς και στην προσπάθεια της να σωθεί, πετάλωσε τα μουλάρια ανάποδα. Έφυγε λοιπόν κρυφά από το μονοπάτι του κάστρου. Όταν ο εχθρός είδε τα πέταλα των μουλαριών ανάποδα, δεν την ακολούθησε αφού τράβηξε προς την αντίθετη κατεύθυνση.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θοδωρής Λάμπρος
ΠΗΓΕΣ:
1) Δήμος Ωλένης (Ιστορία, Γεωγραφία, Διοίκηση, Οικονομία)