*Η νέα συγγραφική προσπάθεια του Ηλείου Δρ. Γεώργιου Σγούρου
*Θεατρικοί μυθικοί διάλογοι μετά την επιστροφή
στη Βραυρώνα από την Αυλίδα και την Ταυρίδα
*Θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο
στις 17/8 στο ΚΠΕ Κρεστένων

Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές μέσα από την «ΠΡΩΤΗ» η Ηλεία διαθέτει έναν τεράστιο πολιτιστικό πλούτο που τον απαρτίζουν άνθρωποι των τεχνών, των επιστημών, της ιστορίας και ανθρώπων που προσπαθούν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην ανάδειξη και προβολή του σημαντικού πολιτιστικού αποθέματος που διαθέτει ο νομός μας.

Ένας από αυτούς τους πνευματικούς ανθρώπους ο οποίος έχει αναδείξει και συνεχίζει να αναδεικνύει την πολιτιστική ταυτότητα της Ηλείας είναι ο Ηλείος Dr. Γεώργιος Σγούρος – πρώην πρόεδρος της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης που βρίσκεται στην πετρόχτιστη και γραφική πόλη της Ανδρίτσαινας.
Ο κ. Σγούρος έγραψε ένα εξαιρετικό πόνημα με θέμα «Ιφιγένεια εν Βραυρώνι» στο οποίο πραγματεύεται τον ρόλο της Ιφιγένειας κατά την έναρξη του Τρωϊκού πολέμου μπλέκοντας με την συγγραφική του ικανότητα τους θεατρικούς μυθικούς διαλόγους μετά την επιστροφή στη Βραυρώνα από την Αυλίδα και την Ταυρίδα.
«Η Βραυρώνα προσέφερε γεωγραφικώς
ευκολότερο απόπλου προς την Τροία»
Μιλώντας στην «ΠΡΩΤΗ» για την εν λόγω συγγραφική προσπάθεια ο κ. Σγούρος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η επίσκεψη στο στενό της Αυλίδας, στο μέσον της Ευβοίας, πολύ πλησίον από την ανά 6ωρο παλίρροια, τόπο στενό όσο και τα Στενά της Σαλαμίνας (όπου έγινε η περίφημη ναυμαχία το 480 π.Χ, με τα 1.200 Περσικά πλοία του Ξέρξη), γεννά το ερώτημα της ευρύτητας του χώρου στην Αυλίδα. Και της πνοής του ανέμου για τα 1.200 επίσης πλοία των Αχαιών, με κατεύθυνση την Τροία. Εκτός της Αυλίδας, ναός της Αρτέμιδας υπάρχει και στην Βραυρώνα, όπου θρυλείται ότι υπάρχει στον αρχαιολογικό χώρο ο τάφος της Ιφιγένειας, η οποία έζησε ως κλειδούχος ιέρεια, μετά την επιστροφή της από το ναό της Αρτέμιδας στην Ταυρίδα.
Η Βραυρώνα, τόπος με ευρύ λιμάνι, καθώς και το παραπλήσιο φυσικό λιμάνι Πόρτο Ράφτη, προσέφερε γεωγραφικώς ευκολότερο απόπλου προς την Τροία, σε δυο ευθείες υπό γωνία 120 μοιρών, ανάμεσα στο νότιο ακρωτήριο της Ευβοίας και τη νήσο Άνδρο. Αλλά ο μύθος αναφέρει την Αυλίδα, ως σημείο απόπλου.
Κύριες βιβλιογραφικές πηγές μου ήταν τα δυο Ομηρικά έπη, 27.000 στίχων σε 15σύλλαβο, τα οποία επίσης διδαχθήκαμε στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, ως έναυσμα. Και φυσικά, οι σχετιζόμενες με τον Τρωϊκό Κύκλο 16 τραγωδίες, από τις 33 συνολικά σωζόμενες, των τριών μεγάλων τραγικών. Ήτοι, η μοναδική σωζόμενη τριλογία «Ορέστεια», του Αισχύλου, που περιλαμβάνει τις τραγωδίες «Αγαμέμνων», «Χοηφόροι», «Ευμενίδες». Επίσης οι τρεις του Σοφοκλή «Αιας», «Φιλοκτήτης», «Ηλέκτρα». Και οι δέκα του Ευρυπίδη, οι πέντε εξ’ αυτών με τίτλους εκ των Ελλήνων, ήτοι «Ηλέκτρα», «Ορέστης», «Ελένη», «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» και «Ιφιγένεια εν Ταύροις». Τέσσερις με ονόματα εκ της Τροίας, ήτοι «Τρωάδες», «Εκάβη», «Ανδρομάχη», «Ρήσος» και μια εκ της Οδύσσειας, με τον τίτλο «Κύκλωψ».
Υπό τον τίτλο «Εν Βραυρώνι» δεν αναφέρεται κείμενο στην παγκόσμια βιβλιογραφία, έως και τον Ιούνιο 2023, οπότε ελήφθη και επίσημος αριθμός βιβλίου ISBN, από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος».
Στην Κρέστενα η παρουσίαση του νέου του βιβλίου
Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Δημάρχου και πρ. προέδρου της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας Δρ. Γεωργίου Σγούρου, με τίτλο «Ιφιγένεια εν Βραυρώνι» που θα γίνει το Σάββατο 17 Αυγούστου και ώρα 7:30 μ.μ. στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων.

(Το νέο βιβλίο του Dr. Γεώργιου Σγούρου «Ιφιγένεια Εν Βραυρώνι» που θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στο ΚΠΕ Κρεστένων στις 17 Αυγούστου).
Λίγα Λόγια για τον Γεώργιο Σγούρο
Ο Γεώργιος Ν. Σγούρος γεννήθηκε στη Ανδρίτσαινα και τελείωσε το Λύκειο στα Εξάρχεια. Εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και έλαβε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών την ειδικότητα Δερματολογίας και τη Διδακτορική διατριβή (Φωτοχημειοθεραπεία στην ψωρίαση), με άριστα. Διετέλεσε Συντονιστής στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά» και εξελέγη πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου. Επίσης, Επιστημονικός Συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν».
Έχει εκδώσει τα βιβλία: 1)Εισαγωγή στη Δερματική Χειρουργική και 3 νέοι νησιδιακοί δερματικοί κρημνοί» (α. Ορθογώνιος τριπλός ολισθαίνων ή «Πυθαγόρειος» – β. Δακτυλοειδής σε Θήτα – γ. Μηνισκοειδής σε “e” και 2) «Φιλική Εταιρεία – Αναγνωστόπουλος», Θεατρικοί διάλογοι με ιστορικά παραρτήματα. – 3). Δερματική Χειρουργική Ογκολογία και Επιφανειακή Ανατομία. 4) Ιφιγένεια εν Βραυρώνι (θεατρικοί μυθικοί διάλογοι, μετά την Αυλίδα και την Ταυρίδα).

(O Dr. Γεώργιος Σγούρος με την επιστημονική του ιδιότητα έχει συμμετάσχει σε διάφορα ιατρικά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις).
Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας (Διεθνές Πανηλειακό Συνέδριο 1995 και Διευθυντής της εφημερίδας «Ηλιακό Βήμα» της Πανηλειακής Συνομοσπονδίας). Είχε την επιμέλεια έκδοσης τεσσάρων ιστορικών – πολιτιστικών βιβλίων της Επαρχίας Ολυμπίας, Πρόεδρος της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας (έκδοση αρχείων του πρωτοφιλικού Π. Αναγνωστόπουλου) και Δήμαρχος Ανδρίτσαινας (αποκατάσταση Π. Αναγνωστόπουλου στα σχολικά βιβλία, το πρώτο Δημοτικό Δημοψήφισμα 1999, και τα πρώτα Δημοτικά Σχολικά λεωφορεία 1999).
Υπήρξε αθλητής του Μαραθωνίου και έχει εκδώσει το βιβλίο «Αθλητική Επικαιρότητα 1982 – 90 (Ολυμπιάδες, Στίβος, μπάσκετ, ποδόσφαιρο).
Είναι παντρεμένος με την Αλεξάνδρα Σταθοπούλου και έχει δυο παιδιά.


(Ο Dr. Γεώργιος Σγούρος έχει επίσηςεκδώσει το βιβλίο «Αθλητική Επικαιρότητα 1982 – 90 (Ολυμπιάδες, Στίβος, μπάσκετ, ποδόσφαιρο) και διατηρεί στο προσωπικό του αρχείο συλλεκτικές φωτογραφίες για τους Ολυμπιακούς αγώνες).