Στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Δελφών για την απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων το 3ο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας πρόκειται να διοργανώσει επετειακή Θεατρική Παράσταση με θέμα “Η συμβολή της ιστορικής Μονής του προφήτη Ηλία στην Εθνεγερσία του 1821” με την ευγενική συμμετοχή του Πολιτιστικού Κέντρου Φωκίδας.
Λίγα λόγια για το θεατρικό έργο
Αναμφισβήτητα η Εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821 υπήρξε η ιστορική τομή που άλλαξε τα δεδομένα στη νεότερη ιστορία και οδήγησε στην θεμελίωση του νέου Ελληνικού κράτους.
Η φλόγα της Επανάστασης, άρρηκτα δεμένη και εμφορούμενη από την βοήθεια του Θεού, ξέσπασε σε δυο μονές που έμελλε τα ονόματά τους με χρυσά γράμματα στις ιστορικές πηγές.
Η Ιερά Μονή της Μεγίστης Λαύρας και η Ιερά Μονή του Προφήτου Ηλιού στην Παρνασσίδα αποτέλεσαν τα προπύργια του Ελληνικού ξεσηκωμού και έγιναν επιχειρησιακά στρατηγεία των μεγάλων μαχών.
Ι Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία, “Η Αγία Λαύρα” της Ρούμελης, είχε συνεχή παρουσία από την έναρξη του αγώνα μέχρι τον οριστικό εκδιωγμό των Τούρκων από την περιοχή.
Οι Συντελεστές της παράστασης
Κείμενα – Σκηνοθεσία – Power Point: Αθανασία Ζαχαροπούλου, Μαρία Κασούτσα (φωτό)
Σκηνικά: Μιχάλης Αναγνώστου
Μουσική Επένδυση: Μαρία Κασούτσα
Κουστούμια: Θεοδόσης Καλλιάδης
Τραγούδι: Αργύρης Κορδάς
*Συμμετοχή Χορευτών Πολιτιστικού Κέντρου Φωκίδας
*Συμμετοχή Εκπαιδευτικών Μουσικού Σχολείου Άμφισσας:
- Δημοσθένης Στεργιάννης – κλαρίνο
- Σταύρος Γιαβρής – λαούτο
*Φωτογραφίες: Ευάγγελος Κοντογιώργος
*Ευχαριστούμε για την βοήθεια τον κ. Μαρίνο Λύτρα
*Την Συγγραφέα και Διδάκτορα του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βιολέττα Δαραδήμου -Ράπτη, πάνω στο σύγγραμα της οποίας “Προσχριστιανική Κρίσα και Μεταχριστιανικό Χρυσσό, Μια διαρκής ιστορία 4.000 χρόνων, γράφτηκε το κείμενο της παράστασης.