Του Άγγελου Μαρκόπουλου
(Πρώην Εμπειρογνωμονα της Βουλής των Ελλήνων (επί 29 συναπτά έτη) για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Διεθνείς Οργανισμούς και τώρα Δικηγόρο στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, παρ’ΑρειωΠάγω και ΣτΕ και Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας)
Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων απο την Ελληνική Επανάσταση του 1821 πρέπει να αρχίσουν από τώρα.Και με κύριο στόχο την διαπαιδαγωγηση και την μάθηση.
Δεν είναι δυνατόν σήμερα παιδιά του Λυκείου να λένε ότι ο Κολοκοτρώνης νίκησε τους Ιταλούς και τους Γερμανούς το 1940(sic).Απο τώρα λοιπόν και επί δύο τουλάχιστον χρόνια στα Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Πανεπιστήμια, Συλλόγους και Ιδρύματα και Μέσα δημόσιας ενημέρωσης πρέπει αρχίσουν να γίνονται μαθήματα, εκδηλώσεις και σεμινάρια για να μάθουν τα παιδιά μας και οι νεοελληνες πως και με ποιους ήρωες και με ποια μέσα και σε ποιες μάχες, εποποιειες, θρύλους, με τι αίμα και νεκρούς, μεγαλουργησε το Έθνος μας και απέκτησε την Ανεξαρτησία του με την Επανάσταση του 1821.Αυτό τον σκοπό έχει και η παρούσα γραφή. Να επισημάνει ότι από τώρα πρέπει αρχίσουν όλα αυτά.Έμεινα έκπληκτος και άναυδος όταν προσκεκλημμενος του Δημάρχου Μεσολογγίου παρακολούθησα τις εκδηλώσεις για την Έξοδο του Μεσολογγίου. Είδα πάνω από 4.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ντυμένους με τις εθνικές στολές και αρματωμένους με όπλα των οικογενειών τους από το 1821-1830 να παρελαύνουν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, των επισήμων και πλήθους κόσμου που επαλλοντο ολοι από αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας. Κατέστη λοιπόν αναγκαία η έρευνα για την συμβολή της Εξόδου του Μεσολογγίου στην Ανεξαρτησία της Ελλάδος.
Στα ιστορικά Αρχεία του Κράτους πιστοποιείται οτι μια εβδομάδα μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου η Διοικητική Επιτροπή της Ελλάδος διεκηρυξε :”Η αθάνατος φρουρά του Μεσολογγίου της οποίας ναός λατρείας σήμερον είναι κάθε Έλληνος καρδια, πολεμούσα με όλας συγχρόνως τας δυνάμεις του εχθρού ηνωμενας και με όλα τα δεινά της τρομεράς πολιορκίας, δείχνει εις όλους τους Ελληνας τον δρόμον. Εν όσω η Πατρίς εχει τοιουτους πολίτας οποίοι εφανησαν οι εν Μεσολόγγιω δεν κινδυνεύει …. Και εν άλλο Μεσολόγγι αν είχαμε να πάρη ο εχθρός, ήθελε χαθη εν μέσω των αξιοθρηνητων θριαμβων του… “. Και όπως διαπιστώνει ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλοπουλος στον Προεδρικό του λόγο στην Ακαδημία Αθηνών: “πραγματικώς το Μεσολόγγι υπήρξε ο τάφος του ιεροσυμμαχικου δόγματος της νομιμοτητος “.

Η Έξοδος του Μεσολογγίου είναι μέγα γεγονός της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 και της Ελληνικής Ιστορίας. Στη συνείδηση του Έθνους έλαβε θρυλικές διαστάσεις, ενέπνευσε τις επόμενες γενεές των Ελλήνων για διαδοχικές απελευθερωτικες εξορμήσεις και σε καιρούς δοκιμασίας τις εμψύχωσε για καρτερια και αντίσταση.Ενέπνευσε ζωγράφους και ποιητας στην Ευρώπη. Προκάλεσε και επέτεινε το εκπληκτικό κίνημα του Φιλελληνισμου, που μαζί με τις άλλες νίκες και θυσίες των Ελλήνων απασχοληθηκε η Ευρωπαϊκή Διπλωματία, αναγκαζοντας και ρυμουλκωντας τις Κυβερνήσεις των τότε Μεγάλων Δυνάμεων να υπογράψουν την τριμερη (Γαλλία, Αγγλία και Ρωσία) Συνθήκη του Λονδίνου της 6ης Ιουλίου 1827 και το Πρωτόκολλο της 22ας Μαρτίου 1829 που προέβλεπαν την δημιουργία αυτόνομου ελληνικού κράτους, αλλά αντί του αυτόνομου κράτους ιδρύθηκε τελικώς με τις υπερανθρωπες προσπάθειες του Ιωάννου Καποδίστρια, Ανεξάρτητον Ελληνικόν Κράτος με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου της 3ης Φεβρουαρίου 1830 με συνοριακη γραμμή πολύ νοτιωτερα της γραμμής κόλπου Βόλου -κόλπου Άρτας που τελικά ο Καποδίστριας με την Συνθήκη της Κωνσταντινουπολεως του Ιουλίου 1832 επανέφερε τα σύνορα στη γραμμή κόλπου Αρτας-κολπου Βόλου. Έτσι λοιπόν επετεύχθη το ισχυρότατο πλήγμα στο καθεστώς της Ιεράς Συμμαχίας που διελυθη ως πολιτικός συνασπισμός και σήμανε τον θρίαμβο της κατα το Διεθνές Δίκαιο Αρχής των Εθνικοτητων, της ιδέας δηλαδή εκ της οποίας πηγάζει το δικαίωμα κάθε Έθνους να αποτελέσει ανεξάρτητο και κυρίαρχο πολιτεία και να διατηρεί την ελευθερία του πάντοτε απαραβίαστο. Ιδέας που έγινε σημαία του πρώτου παγκοσμίου πολέμου για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών και είναι σήμερα η βάση του Διεθνούς Δικαίου και ελευθέρωσε λαούς και εδημιουργησε κράτη σ’ολο τον κόσμο μεχρι σημερα.
Πρέπει παντα να θυμόμαστε και τα σημαντικά γεγονότα της ηρωικής Εξόδου .Ειναι γνωστό αυτό που ειπε ο Ιμπραήμ στον Κιουταχη οτι επι 9 μηνες δεν μπόρεσες να εκπορθησεις “τον μικρό αυτό φράχτη ” ενω εκείνος εκαυχηθη οτι θα τον εκυριευε εντός 15 ημερών . Οταν εξαντλήθηκαν τα τρόφιμα στους πολιορκημενους και είχαν γίνει πλέον σκελετωδεις, επιχείρησαν την νύκτα της 10ης προς 11ην Απριλίου του 1826 την Έξοδον, αναθέτοντας την ελπίδα της σωτηρίας τους στη Θεία Πρόνοια και στην ανδρεία τους. Έβαλαν τα γυναικόπαιδα στη μέση και διαιρεθηκαν σε τρία σώματα υπο τους Νότη Μπότσαρη, Μακρη και Κίτσο Τζαβελλα, με σκοπό να βγουν απο τρία διαφορετικά σημεία για μεγαλύτερη ασφάλεια. Ο Καραϊσκάκης δυστυχώς δεν κατωρθωσε να κατέβει απο το όρος Ζυγό για να φέρει αντιπερισπασμο στα νώτα του εχθρού, ο δε Ιμπραήμ μαθων την απόφαση της Εξόδου απο ένα αυτομολησαντα βουλγαρο δραπέτη απέκλεισε όλες τις διόδους . Έτσι μόνο η πρωτοπορία του ενός σώματος διεσπασε ξιφηρης τις τάξεις του εχθρού και έφθασε στο Ζυγό και εκείθεν στα Σαλωνα. Εσωθησαν συνολικά 1300 μαχητές μεταξυ των οποίων οι Νότης Μπότσαρης, Μήτσος Κοντογιαννης , Δ. Μακρής, Κίτσος Τζαβελλας, Χρίστος Φωτομαρας και άλλοι και περί τα 100 γυναικόπαιδα . Οι άλλοι βρέθηκαν προ πολλών και απροσδοκητων ενεδρων και πλήρως ωπλισμενων εχθρών και ακούσαντες (άγνωστον πόθεν ) την τρομακτική φωνή “Πίσω”επέστρεψαν στη πόλη , όπου άλλοι έπεσαν μαχομενοι απο τους συνεισορμησαντες εχθρούς, άλλοι αιχμαλωτιστηκαν και επωλήθησαν ως κτήνη στην Αίγυπτο . Μεταξύ δε των φονευθεντων ηταν και ο επίσκοπος Ρωγων Ιωσήφ, ο Μιχαήλ Κοκκινης, ο φιλελλην Μαγερ και άλλοι γενναίοι άνδρες. Κατά δε την εντός της πόλεως μάχην ο γέρων ΚΑΨΑΛΗΣ έβαλε φωτιά στη μεγάλη πυριτιδαποθηκη και την ανατίναξε στον αέρα συνταφείς μετα των εχθρών στα ερείπια.
Η ηρωική πτώση του Μεσολογγίου υπήρξε ενα απο τα μεγαλουργηματα της νεωτέρας ιστορίας και η ευνοϊκή επίδραση αυτής επι της τυχης της όλης Επαναστασεως του 1821 μεγίστη.
Τιμουμε παντοτε στη Ιερα Πολη του Μεσολογγιου αλλά και σε όλη την Ελλαδα ολους τους πεσοντας και ολους οσους αγωνιστηκαν για την Ανεξαρτησια μας.Η μάθηση από τους Νεοέλληνες της ιστορίας του Αγώνα της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 θα οδηγήσει σε εθνική αυτογνωσία και υπερηφάνεια, που θα ειναι άκρως επωφελεις για τις νεώτερες γενιές των Ελλήνων αλλά και εν όψει των τωρινών σωβινιστικων απαιτήσεων της Τουρκίας εις βάρος της Χώρας μας.
Post Views: 13