*Πολύτιμα ιστορικά στοιχεία από τον Dr Δημήτρη Σταθακόπουλο
(Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου – Οθωμανολόγος)
Η Γαστούνη, οφείλει τ’ όνομά της στη Φραγκική οικογένεια La Gastogne. Επί Φραγκοκρατίας αποτελούσε μέρος του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, ενώ επί Οθωμανών ήταν πρωτεύουσα της Ηλείας και κέντρο ανεφοδιασμού της επανάστασης του 1821.
Μεγάλη ιστορική οικογένεια της περιοχής ήταν οι Σισίνηδες, ο δε Γεώργιος Σισίνης (1769-1831) πολιτικός – αγωνιστής του 1821,
είχε σύζυγο την Υακίνθη Σταθακοπούλου και είχαν δύο γιούς, τους : α) Μιχαήλ Σισίνη , αγωνιστή και πολιτικό, συζ, της Ταρσίας, αδελφής του Οδυσσέα Ανδρούτσου και β) τον Χρύσανθο Σισίνη, αγωνιστή και πολιτικό, συζ. της Βασιλικής κόρης του Σουλιώτη Μάρκου Μπότσαρη.
Από εκεί έλκουμε καταγωγή ( περίπου από το 1500 ) οι Σταθακόπουλοι τόσο της Ηλείας, όσο και όσοι ανέβηκαν στα Καλαβρυτοχώρια ( ο κλάδος μου, με τον αγωνιστή του ’21 Δήμο Σταθακόπουλο ).
(Άποψη του παλαιού Πύργου. Διακρίνεται ο ναός του Αγίου Αθανασίου)
Επίσης από την περιοχή της Γαστούνης, σύμφωνα με τα Οθωμανικά κατάστιχα του 1470, έλκει καταγωγή ο Ιωάννης Τσερνωτάς, γεννήτορας του μετέπειτα κλάδου των Τσερνοτόπουλων ( απ’ όπου και η μητέρα μου ) των Καλαβρύτων ( αγωνιστών – Φιλικών κ.ά ) , ιδρυτής της πόλης του Πύργου Ηλείας ( σύμφωνα με τον ιστορικό Τάκη Δόξα και τον ιστορικό Γ.Παπανδρέου ) , ιδρυτής του χωριού Τσορωτά/Λευκάσιον Καλαβρύτων και Τσορωτά/ Καρνέσι Μεσσηνίας, αναστηλωτής της μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας, της μονής αγ. Γεωργίου Φενεού και της μονής αγ. Ιωάννου του Θεολόγου στην αρχαία Κόρινθο , όπου και πέθανε την Πέμπτη 15 Μαρτίου 1535 σύμφωνα με κώδικα της μονής Ξενοφώντος αγ, Όρους.
Ο γιός του Νικόλαος πέθανε το 1571, ο δε εγγονός του Ιωάννης Τσερνωτάς ( μπέη) πρωτοστάτησε στην επανάσταση του 1571 παράλληλα με τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, έχοντας ως βάση τη μόνη Ταξιαρχών Αιγιαλείας, μαζί με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό τον Α’ ( 1571 ), αλλά όπως αναφέρει το χρονικό του Γαλαξειδιου , το κίνημα προδόθηκε και οι πρωταίτιοι αφού συνελήφθηκαν , εξελεπίστηκαν, δηλ. γδάρθηκαν ζωντανοί.