Του Παναγιώτη Κορισιάνου
(Πρώην Δ/ντής Δασών Ν. Ηλείας)
Είναι αλήθεια ότι παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε άλλες χώρες του πλανήτη, αλλά και την εμφάνιση δειλά- δειλά νέων τεχνολογιών και στην χώρα μας, στο συγγενικό- αλληλοσυμπληρούμενο πεδίο της ευφυούς Γεωργίας, είναι αναγκαίο να αρχίσουμε να προσεγγίζουμε την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης και στο χώρο της Δασοπονίας.
Η αγωνία μας και ο προβληματισμός μας για την απαξίωση της Δασικής υπηρεσίας, καθώς και της τεράστιας έλλειψης επιστημόνων Δασολόγων καθώς και Δασοπόνων, έχει οδηγήσει σε τέλμα το τεράστιο θέμα με τους δασικούς χάρτες, συνεπικουρούμενο με κυβερνητικές ιδεοληψίες και λανθασμένες επιλογές, έξω από τις πραγματικές ανάγκες της υπαίθρου και βεβαίως το έκτρωμα Π.Δ 99/18 των Μηχανικών που αφαιρεί ετσιθελικά, συντεχνιακά αντικείμενα Δασολόγων και πλήττει κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες Δασολόγους.
Είναι αλήθεια ότι η δασική παραγωγή παραμένει στάσιμη, χρόνια τώρα και με πολλές στρεβλότητες, λόγω ανυπαρξίας πολιτικής βούλησης που ξεφεύγει του παρόντος σημειώματος.
Η έλλειψη διαχειριστικών μελετών επίσης, έχει οδηγήσει πολλά παραγωγικά δάση εκτός διαχείρισης, με ότι αυτό συνεπάγεται στην απασχόληση και στην οικονομία λόγω έλλειψης παραγωγής.
Είναι λοιπόν αναγκαίο, οι μελέτες να αναμορφωθούν, διότι ως γνωστόν ο πολυλειτουργικός ρόλος των δασών εχει από όλους τους επιστήμονες αναδειχθεί για πολλαπλά προϊόντα, όχι μόνο το ξύλο, αλλά και άλλα μη ξυλώδη προϊόντα ( φαρμακευτικά- αρωματικά φυτά, δασικά καρποφόρα δέντρα, είδη διατροφής, λάχανα, μανιτάρια, τρούφα)

Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο, Ινστιτούτα, Πανεπιστημιακοί καθηγητές, άλλα ερευνητικά ιδρύματα, να αναπτύξουν την ευφυή Δασοκομία, ήτοι σκανάρισμα των δασών με μη επανδρωμένα drones, σε συνδυασμό με αισθητήρες εδάφους και τους δορυφόρους, που με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και τους απαραίτητους αλγόριθμους, μπορούμε ανάλογα με τις κλάσεις διαμέτρου των δασοπονικών ειδών να έχουμε τον επιδιωκόμενο σκοπό. Τσεκάρονται ( προσημαίνονται) ποια δέντρα πρέπει να υλοτομήσουμε, ενώ τα ρομπότ μπορούν να αναλάβουν τις υλοτομίες των δέντρων και τον τεμαχισμό τους, καθώς και πολλές άλλες εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας.
Επίσης τα παραπάνω, με κάποιες τροποποιήσεις, μπορούν να συμβάλουν στην ορθολογική- αειφορική διαχείριση των φυσικών βοσκοτόπων- λιβαδιών με αντίστοιχες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και τους απαραίτητους αλγόριθμους.
Με το παρόν σημείωμα, ο υποφαινόμενος αποπειράται να προσεγγίσει τις νέες εξελίξεις και τεχνολογίες που δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους, στα τεκταινόμενα, στις εξελίξεις της νέας τεχνολογίας και βεβαίως στην πολυπόθητη αειφορική διαχείριση των δασών και την τεράστια συμβολή τους στην ανάπτυξη του ΑΕΠ.
Ασφαλώς, έχοντας υπόψη μου το ότι « όλοι οι ποταμοί οδεύουν στη θάλασσα της κριτικής» δεν εξαντλείται το παραπάνω θέμα, όμως είναι αναγκαίο να υπάρξει η πολιτική βούληση και σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.
Η πολυπόθητη διεύρυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας, περνάει και από τον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα την παραγωγή δασικών προϊόντων ξυλωδών και μη ξυλωδών προς όφελος της ΔΑΣΙΚΉΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΆ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.