Με έναυσμα την αληθινή αγάπη για τη γενέτειρά μας , την αγάπη για την ιστορία και την παράδοση, τομείς με τους οποίους ασχολούμαστε εδώ και χρόνια, είχε γεννηθεί η ιδέα της ίδρυσης για το «Μουσείο Ιππικής Ιστορίας και Παράδοσης» της Ανδραβίδας ενός φορέα που λείπει απ΄ τον τόπο.
Όπως είναι γνωστό για όλα τα θέματα έρχεται η κατάλληλη στιγμή, κάτι που έγινε τώρα από μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι όλοι έχουμε σχετική εμπειρία στον τομέα του θέματος του μουσείου. Μια ακόμη αφορμή είναι το γεγονός ότι διαθέτω από την πατρική μου οικογένεια ένα πλούσιο αρχείο για τη στοιχειοθέτηση μουσειακού εξοπλισμού, που φυσικά δεν αποτελείται μόνο από αντικείμενα. Ο σκοπός μας είναι η διατήρηση, το ταξίδι σε Έλληνες άλλων περιοχών αλλά και ξένων τουριστών με αποκορύφωμα τη μεταλαμπάδευση στις νέες γενιές της ιππικής ιστορίας και παράδοσης, αφού η Ανδραβίδα ως πόλη φέρει τη δική της ιππική ιστορία από τα βάθη των αιώνων και δεν ανήκει ως απλή σελίδα στη γενικότερη Ελληνική ιστορία. Η παράδοση αποτελεί τα θεμέλια κάθε λαού που επιτυγχάνεται μέσω των μουσείων, της λαογραφίας, των γραπτών και προφορικών στοιχείων που περνάνε από γενιά σε γενιά. Θεωρώ ηθικό χρέος ως τιμή στη μνήμη του πατέρα μου και της γενιάς του, των προγόνων μας που θυσιάστηκαν για τα άλογα, το αρχείο να μην παραμείνει σε κάποιο χώρο κλειστό βλέποντάς το μόνο εμείς ως οικογένεια (ένδειξη εγωπάθειας), αλλά να αποτελέσει μια ψηφίδα πολιτισμού για τον τόπο μας. Την ίδια σκέψη βέβαια κάναμε όλοι που προχωράμε στην πραγματοποίηση αυτής της επιθυμίας. Το συγκινητικό είναι ότι εκτροφείς ίππων από άλλα μέρη της Ηλείας καθώς και εκτός αυτής, ήδη από χθες το βράδυ που ανακοίνωσα το θέμα, μέσω μηνυμάτων έχουν εκδηλώσει με χαρά τη δική τους επιθυμία για να προσφέρουν υλικό, κάτι ιδιαιτέρως ευαίσθητο κι όμορφο. Διευκρινίζω ότι το μουσείο θα αποτελεί ανεξάρτητο φορέα από κάθε ομάδα που δραστηριοποιείται ιππικά στην πόλη. Τα άτομα που αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται είναι πρόσωπα που έχουν διαπρέψει σε διάφορους τομείς και έχουν ως βασικές αρχές την ανιδιοτέλεια, το ήθος, τον απόλυτο σεβασμό στον τόπο και στο αντικείμενο που διαπραγματεύεται ο νέος φορέας. Για τυχόν λεγόμενα του ύφους (προς όσους δεν κατοικούμε συνεχώς στην Ανδραβίδα) «τι δουλειά έχετε αφού δεν είστε εδώ» κι άλλα παρόμοια θα παραπέμψω στη μεγάλη Επέτειο των 200 που εορτάζουμε, η περίοδος της οποίας αποδεικνύει τη δύναμη και την προσφορά των Ελλήνων που κατοικούσαν μακριά από τον τόπο γεννήσεώς τους καθώς και των Ελλήνων του εξωτερικού. Περιγραφή ή αναφορά σε άλλα στοιχεία περί αυτού του πολιτιστικού βήματος, θα γίνεται με τον καιρό.
Εύχομαι αυτή η περίοδος που βιώνουμε να είναι πηγή θετικών σκέψεων, αγαστής συνεργασίας μεταξύ των ατόμων της κοινωνίας, επαναπροσδιορισμού συμπεριφορών και πράξεων για όλους.
Ευχαριστώ εκ μέρους όλων εμάς που αγκαλιάσαμε την ιδέα, εσάς που εκδηλώνεται την στήριξη και το ενδιαφέρον σας.
Χρόνια πολλά με την ευκαιρία της επερχόμενης μεγάλης μας Επετείου.
Με σεβασμό
Σοφία Δ. Αγραπίδη
Στρκός ε.α – Συγγραφέας