Στους φετινούς χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες στην Κίνα (Πεκίνο), έπειτα από συνεδρίαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (139η Σύνοδος της ΔΟΕ) αποφασίστηκαν τα εξής εντυπωσιακά:
- Η Πυγμαχία, ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία Ελλάδα από το 688 π.Χ.
και που ανιχνεύεται ακόμα πιο παλιά, στους ομηρικούς χρόνους (Ιλιάδα) ως ένα δημοφιλέστατο αγώνισμα που διοργανώνονταν για να τιμήσουν τους νεκρούς μιας μάχης, αποκλείστηκε.
- Η Άρση Βαρών, το κατεξοχήν άθλημα της δύναμης που ενέπνεε θαυμασμό για το ανθρώπινο κάλλος και τη ρώμη, και που από το 1920 περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σε κάθε Ολυμπιάδα, αποκλείστηκε και αυτό.
- Το μοντέρνο πένταθλο ( κολύμβηση-ιππασία-ξιφασκία-σκοποβολή-τρέξιμο) το εμπνεύστηκε ο Πιερ ντε Κουμπερτέν που οραματίστηκε και επαναεγκαθίδρυσε τους σύγχρονους ολυμπιακούς αγώνες αλλά κρίθηκε ως αντιεμπορικό από τους «αθάνατους» οι οποίοι μάλιστα προτρέπουν να αντικατασταθεί η ιππασία.
- Αντιθέτως η ορειβασία, το σέρφινγκ και το σκέιτμπορντ κρίθηκαν ως ιδιαιτέρως εμπορικά και θα είναι μόνιμα εφεξής στο πρόγραμμα των αγώνων.
Το κλασικό αθλητικό ιδεώδες του «νους υγιής εν σώματι υγιεί» καθώς και του «ευ αγωνίζεσθαι» είναι όχι μόνο πολύτιμη αλλά μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη μέχρι σήμερα.
Η απόφαση της ΔΟΕ να εξαιρέσει ένα άθλημα τόσο κλασσικό όσο το πένταθλο επειδή έχει υψηλό κόστος, αντιστρόφως ανάλογο με τα κέρδη που αποφέρει, σημαίνει ότι η ΔΟΕ δεν «διαχειρίζεται εκλογικευμένα» την διοργάνωση των ολυμπιακών αγώνων αλλά διαβρώνει το ίδιο το πνεύμα τους, αποκόβοντάς το από τη μήτρα της.
Τα κατεξοχήν παραδοσιακά αθλήματα δε θα πρέπει να εκτοπίζονται για να δώσουν τη θέση τους στα καινούρια, αλλά να εμπλουτίζονται με τα νεοσύστατα που είναι γεννήματα της σύγχρονης εποχής ώστε όλα μαζί να ενσαρκώνουν τις πανανθρώπινες αξίες του ολυμπισμού.
Όσο για τα κριτήρια επιλογής των αθλημάτων οφείλουν να διαμορφώνονται με γνώμονα τέτοιο ώστε να προάγουν τον αθλητισμό και να ενστερνίζονται τα ολυμπιακά ιδεώδη της ειρηνικής συνύπαρξης, της σωματικής διάπλασης και της πνευματικής εξύψωσης.
Το «επιχειρείν» θα έπρεπε να συνακολουθεί ως ουραγός, και όχι να αποτελεί κινητήρια δύναμη.
ΥΓ. Η εικαστική παρέμβαση στο διεθνές ολυμπιακό σύμβολο (μαύρο χρώμα) είναι άμεσα συνδεδεμένο με το άνωθεν κείμενο.