*Σημεία από την τοποθέτηση του Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στη συζήτηση για το Εθνικό Απολυτήριο και το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Για το ισχύον σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ανέφερε:
«Βιώσαμε και βιώνουμε την αγωνία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που έχουν ξεπεραστεί από την πραγματικότητα και τις σύγχρονες ανάγκες. Είναι ένα σύστημα που συμβάλει στη διατήρηση και διεύρυνση των ανισοτήτων και των αδικιών. Ειδικότερα, το Λύκειο έχει μετατραπεί σε ένα εργαστήρι εξετάσεων, με την Γ’ Λυκείου να έχει εκπαιδευτικά ακυρωθεί. Η είσοδος στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν γίνεται ουσιαστικά μέσα από το σχολείο, αλλά εκτός αυτού, όπου χιλιάδες οικογένειες ξοδεύουν συνολικά τεράστια ποσά για την προετοιμασία των παιδιών τους. Βεβαίως, υπάρχει το επιχείρημα ότι το τωρινό σύστημα εξετάσεων είναι αδιάβλητο. Όμως, άλλο το αδιάβλητο και άλλο το αξιοκρατικό και το ισότιμο. Διότι, αν το μόνο που εξετάζεται είναι η ικανότητα στην αποστήθιση και η αναπαραγωγή έτοιμων απαντήσεων, τότε έχουμε αποτύχει στο να οικοδομήσουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που καλλιεργεί την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα και τη βαθιά γνώση. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις έκλεισαν τον κύκλο τους.»
Για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το Εθνικό Απολυτήριο, τόνισε:
«Όπως ενημερωνόμαστε από δημοσιεύματα που αφορούν την κυβερνητική πρόταση, φαίνεται να πολλαπλασιάζονται οι εξετάσεις, να ενισχύεται η παραπαιδεία και να υπονομεύεται η εκπαιδευτική λειτουργία. Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση επιδιώκει να θεσπίσει ένα σύστημα που μετατρέπει το Λύκειο σε μηχανισμό εξεταστικής πίεσης και ψυχολογικής εξόντωσης. Σε αυτή την περίπτωση, όχι μόνο δε θα μειωθούν οι ανισότητες στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά θα υπάρξει μια περισσότερο κοστοβόρα πρόσβαση στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, με μετατροπή του σχολείου σε θεσμό διαρκών εξετάσεων.»
Για τις προτάσεις, για ένα δικαιότερο και σύγχρονο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, επισήμανε:
«Είναι απαραίτητο να εστιάζουμε:
- στην αναβάθμιση του παιδαγωγικού έργου, των προγραμμάτων και του απολυτηρίου Λυκείου,
- στη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια και
- στα Διετή προγράμματα σπουδών εντός των Πανεπιστημίων, για αποφοίτους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι και θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις.
Ειδικότερα για τα Διετή προγράμματα σπουδών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει σε ένα καλά σχεδιασμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ το κατάργησε πριν καν αρχίσει να εφαρμόζεται.
Με το ισχύον σύστημα πρόσβασης, πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να σπουδάζουν σε ειδικότητα και σε πόλη που δεν είναι στην πρώτη επιλογή τους. Βεβαίως, υπάρχει ο αντίλογος ότι αν υφίσταται ελεύθερη πρόσβαση στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, θα δημιουργηθεί υπερπληθώρα ζήτησης για δημοφιλείς Σχολές όπως η Ιατρική, η Νομική ή η Πολυτεχνική. Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε να συνεχιστεί το ισχύον σύστημα με ειδικές εξετάσεις για αυτές τις Σχολές. Όμως, δεν χρειάζεται να γενικεύουμε. Δεν επιθυμούν όλες και όλοι να γίνουν γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και αρχιτέκτονες. Υπάρχουν, λοιπόν, λύσεις, όπως φάνηκε και από τη νομοθέτηση (ν. 4610/19, άρθρο 100) που είχε γίνει επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις “πράσινες” και “κόκκινες” σχολές, τις οποίες κατάργησε η κυβέρνηση της ΝΔ.»
Για τη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σημείωσε:
«Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου, παρότι υποφέρουν από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Δυστυχώς, δεν δημιουργούνται νέες θέσεις στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Χώρας. Την ίδια στιγμή, πολλές υποδομές και εγκαταστάσεις είναι προβληματικές έως και ακατάλληλες.
Εμείς, σε όλα αυτά, απαντάμε με σχέδιο, όραμα και συγκεκριμένες προτάσεις, όπως:
- αυτόματη πρόσληψη μελών ΔΕΠ για κάθε συνταξιοδότηση, ώστε να μην αποψιλώνονται τα Πανεπιστημιακά Τμήματα,
- διπλασιασμός της χρηματοδότησης για τα δημόσια πανεπιστήμια,
- διπλασιασμός των μελών ΔΕΠ,
- ενίσχυση της διοικητικής στελέχωσης όλων των βαθμίδων,
- εθνικό σχέδιο για Φοιτητική Στέγαση και Μέριμνα,
- ενίσχυση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, ώστε να είναι δωρεάν,
- στήριξη νέων επιστημόνων, υποψήφιων διδακτόρων και μεταδιδακτορικών.
Κλείνοντας, ο Διονύσης Καλαματιανός υπογράμμισε ότι η συζήτηση για την πρόσβαση στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι μια βαθιά πολιτική και κοινωνική διαδικασία.
«Το ερώτημα που τίθεται, είναι το εξής: θα τολμήσουμε έναν νέο δρόμο με παιδαγωγικό όραμα και κοινωνική δικαιοσύνη; Η απάντηση είναι ότι πρέπει να το κάνουμε. Για ένα σχολείο που μορφώνει. Για ένα Λύκειο με εκπαιδευτικό σκοπό. Για ένα Πανεπιστήμιο που χωράει τα όνειρα καθεμιάς και καθενός.»