Γράφει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος
Διδάκτωρ Οθωμανολόγος
22 Μαρτίου ή ΚΒ’ 1821 :
Ο Π.Π.Γερμανός και οι Ιεράρχες με τους προεστούς και τους αγωνιστές Καλαβρύτων – Αιγίου – Πάτρας, αφού απελευθέρωσαν τα Καλάβρυτα ( στο διάστημα 17-21 Μαρτίου ) – ευλογούν εκ νέου τα όπλα, σπάνε τη νηστεία της Σαρακοστής, επιτρέπουν κατανάλωση κρέατος για λόγους ενδυνάμωσης των αγωνιστών, οπότε ξεκινούν μέσω Νεζερών να πάνε στην Πάτρα για Σύνταξη του Αχαϊκού Διευθυντήριου και επίδοση στα Προξενεία των ξένων δυνάμεων Δηλώσεως Επαναστάσεως εθνικοαπελευθερωτικής .
– Ειδικότερα : Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Π.Π.Γερμανού ( βλ. συνημμένες σελίδες ):
Στις αρχές Μαρτίου 1821, καθ’ οδόν από Πάτρα για Τριπολιτσά, όπου τον είχε καλέσει μαζί με άλλους Ιεράρχες και προεστούς του Μοριά, ο kaymakamı του Μοριά Mehmed Salih, αναπληρωτής του Hurşit Ahmet Paşa ( Γεωργιανής καταγωγής Devşirme /γενίτσαρος, έμπειρος πολεμιστής και διοικητής, που το Νοέμβριο του 1820 είχε γίνει mora valisi, δηλ. διοικητής του Mora Eyalet , με έδρα την Τρίπολη και serasker της εκστρατείας κατά του στασιαστή Ali Pasha των Ιωαννίνων ), ο Π.Π.Γ με τους προκρίτους Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ΔΕΝ προσήλθαν προφασιζόμενοι φόβο για τη ζωή τους.
Έτσι από την θ’ ( 9η) Μαρτίου 1821, επιστρέφουν προς τα πίσω και διαμένουν ( όλοι ) στην αγ.Λαύρα ( είναι στη μέση της οδού : Πάτρα – Νεζερά – Βλασία – Καλάβρυτα ( αγ, Λαύρα ) – Λεβίδι – Τρίπολη ).
Όπως μαρτυρούν οι πηγές, στην Τρίπολη είχαν πάει /εγκλωβιστεί 16 προεστοί και 8 αρχιερείς με τις συνοδείες τους και συγκεκριμένα οι:
Αναστάσιος Μαυρομιχάλης, γιος του Πετρόμπεη, Ιωάννης Τομαράς, Αντωνάκης Καραπατάς, Ιωάννης Βιλαέτης, Πανάγος Κυριακός, Αναγνώστης Κωστόπουλος, Ανδρέας Καλαμογδάρτης, Μήτρος Ροδόπουλος, Σωτηράκης Νοταράς, Ιωάννης Περούκας, Γιαννούλης Καραμάνος, Αναγνώστης Κοπανίτζας, Μελέτης Μελετόπουλος, Νικόλαος Γεωργακόπουλος, Θεόδωρος Δεληγιάννης και ο Παπαλέξης˙ καθώς και οι αρχιερείς, Τριπολιτσάς Δανιήλ ( με τον ιερομόναχο ακόλουθό του Ιωσήφ Ζαφειρόπουλο ) , Μονεμβασίας Χρύσανθος, Ανδρούσης Ιωσήφ, Δημητσάνης Φιλόθεος, Ναυπλίου Γρηγόριος, Χριστιανουπόλεως Γερμανός, Κορίνθου Κύριλλος και Ωλένης Φιλάρετος.
Οι πρόκριτοι και οι αρχιερείς των Πατρών, Αιγίου και Καλαβρύτων όπως προανέφερα ΔΕΝ προσήλθαν, εφαρμόζοντας τη σχετική απόφασή τους του Ιανουαρίου ( 26-30 ) 1821 στο Αίγιο ( άρθρο ΙΑ της συμφωνίας τους να μην πάνε στην Τριπολιτσά – άν κληθούν – και να ξεκινήσουν επανάσταση ή 25 Μαρτίου ή 23 Απριλίου ή 21 Μαϊου ).
Η άρνησή τους να πάνε στην Τριπολιτσά, ενίσχυσε τις υποψίες των Οθωμανών ότι οι Ρωμιοί ετοίμαζαν στάση/ εξέγερση, οπότε οι προσελθόντες περιορίστηκαν και φυλακίστηκαν άμεσα πλην του προεστού Μήτρου Ροδόπουλου, ο οποίος «ένεκα του φόβου ηρνήθη την πατρώαν ημών θρησκείαν» και απέφυγε τα δεινά της φυλακής, ενώ ο Mehmed Salih παρέλαβε υπό την προστασία του τον Αναστάση Καλαμογδάρτη και ο Κιαμήλμπεης τον Κορίνθου Κύριλλο και τον Σωκράτη Νοταρά, οι οποίοι δεν φυλακίστηκαν, αλλά παρέμειναν στο σαράϊ καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιορκίας της Τριπολιτσάς από τους Έλληνες.
Την άρνηση του Π.Πατρών Γερμανού, του Λόντου και των Καλαβρυτινών προκρίτων , καθώς και το «τέχνασμά» τους για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους να μεταβούν στην Τρίπολη παρουσιάζει παραστατικά ο Π.Π.Γερμανός στα απομνημνεύματά του .
Όπως λοιπόν αναφέρει ο Π.Π.Γερμανός, αφού δεν πήγαν στην Τριπολιτσά επέστρεψαν στην μονή της αγ. Λαύρας. ( κάποιοι σήμερα οψιμαθείς λέγουν ότι τάχα Π.Π.Γερμανός και αγ. Λαύρα δεν υπήρξαν ποτέ. Τα κείμενα τους διαψεύδουν οικτρά ).
Τι αναφέρουν , κυρίως, οι οθωμανικές και Ελληνικές πηγές, που παρουσίασα ήδη τις προηγούμενες μέρες ( δείτε τις αναρτήσεις ή βρείτε στο διαδίκτυο σχετικά άρθρα μου; στο διεθνές διαδικτυακό βιβλιοπωλείο ΑΜΑΖΟΝ κ.ά ).
Αναφέρουν συνοπτικά τα εξής για τον Μοριά ( σημ. δεν μνημονεύω νησιά και Ρούμελη , άν και εκεί έχουμε σχεδόν ίδιας ημερομηνίας παράλληλα γεγονότα ):
26-30 Ιαν. 1821: Μυστική Σύναξη Αιγίου (Βοστίτσας ). Αποφασίζεται η επανάσταση να ξεσπάσει ή 25 Μαρτίου ή 23 Απριλίου, ή 21 Μαϊου. Βέβαια τα πολεμικά γεγονότα έγιναν νωρίτερα, αλλά κάτι σημαντικό έγινε μεταξύ 24-25-26 Μαρτίου 1821, όπως θα δούμε παρακάτω.
Φεβ. 1821: Επανάσταση Υψηλάντη (Μολδοβλαχία )
17.03.1821 Βουκουρέστι ( ναός Ταξιαρχών ) Αλ. Υψηλάντης.
17.03.1821 Αγ. Λαύρα ( πανηγυρίζει η μονή γιατί εκεί βρίσκεται η κάρα του αγίου Αλεξίου ), τελείται η λεγόμενη ορκωμοσία από τον Π.Π.Γερμανό και τον Κερνίκης Προκόπιο . Εκεί είναι όλοι οι Προεστοί της Β.Πελοποννήσου και χιλιάδες προσκυνητές που τελικά έγιναν επαναστάτες πολεμιστές – Οδεύουν προς Καλάβρυτα ( 17- 21 Μαρτίου ) , Αίγιο ( 20-22 Μαρτίου ) , Πάτρα ( 23 -26 Μαρτίου ).
17.03.1821, Αρεόπολη ( Τσίμοβα ) Μάνης. Οι Μανιάτες ξεκινούν να συναντήσουν τον Θ. Κολοκοτρώνη . Στόχος η Καλαμάτα ( 23 Μαρτίου )
24-26 Μαρτίου 1821 : Συγκροτούνται το Αχαϊκό Διευθυντήριο στην Πάτρα και η Μεσσηνιακή Γερουσία στην Καλαμάτα. Επιδίδονται ψηφίσματα/ δηλώσεις/declarations στα εκεί προξενεία των μεγάλων δυνάμεων αναφέροντας πως οι
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ !!!
10 Απριλίου Πάσχα 1821 : Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’ , εκτελείται ώς “αρχηγός” της Ελληνικής επανάστασης και λόγω των γεγονότων των Καλαβρύτων ( Το λέει ρητά η απόφαση εκτελέσεώς του που δημοσίευσε στα Ελληνικά ο Νικηφόρος Μοσχόπουλος – την έχω αναρτήσει πρόσφατα και άλλες πολλές φορές, εδώ και χρόνια )
Ιούνιος 1821: Η ορκωμοσία στην αγ. Λαύρα και οι δηλώσεις τους δημοσιεύονται στην εφημερίδα Le Constitutionnel Παρισίων και Times του Λονδίνου.
Η Επιστολή του Π.Μαυρομιχάλη της Μεσσηνιακής Γερουσίας, φτάνει στο Παρίσι και στις ΗΠΑ !!!
Θα τα δημοσιεύσω αύριο και μεθαύριο αυτά !!!
Η Ελληνική επανάσταση διεθνοποιείται και αποτελεί βαθιά πολιτική πράξη που συγκλονίζει όλο τον κόσμο. Το ταξίδι της οριστικής απελευθέρωσης αρχίζει .Το μόνο που έχουν να φοβούνται οι Έλληνες είναι «ο κακός εαυτός τους», δηλ. τη διχόνοια τη δολερή !!!
Οι πηγές τα λένε, εγώ και άλλοι τα λέμε επί σειρά ετών, εν τούτοις οι αρνητές και αποδομητές της ιστορίας λένε τα δικά τους.
Δεν πειράζει !!! Αυτοί τη δουλειά τους , κι’ εγώ τη δική μου.