*”ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΕΥΑΛΩΤΟ!”
*Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ τ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΗΛΕΙΟΥ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΚΑΠΝΟ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ
«Υψίστη ευθύνη της Πολιτείας, είναι να προστατεύει τους πλέον ευάλωτους. Και δεν υπάρχει πιο ευάλωτη αλλά και πολύτιμη ομάδα, από τα παιδιά και τους εφήβους μας. Σήμερα, καλούμαστε να νομοθετήσουμε για το συμφέρον τους, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις, με εργαλεία, με θεσμικές εγγυήσεις».
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του Σχεδίου Νόμου για την προστασία ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ ο τ. Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Βουλευτής Ηλείας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος και επικεντρώθηκε στον διττό στόχο που προβλέπεται μέσα από το νέο, σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως:
- Την αυστηρή προστασία των ανηλίκων από την έκθεση, τη χρήση και την εξοικείωση με προϊόντα καπνού, αλκοόλ, και τα λεγόμενα μη καπνικά υποκατάστατα και,
- Την καθιέρωση διαφανούς και λειτουργικού μηχανισμού ελέγχου και εποπτείας για την αγορά αυτών των προϊόντων.
Πρόκειται για μια ολιστική παρέμβαση όπως είπε ο κ. Νικολακόπουλος, και αναφέρθηκε σε μέτρα που έχουν σκοπό τον περιορισμό του φαινομένου της παραβατικότητας ανήλικων και τα οποία είχαν ήδη ληφθεί, όταν ο ίδιος ήταν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με εντατικές περιπολίες σε χώρους μεγάλης συγκέντρωσης ανηλίκων, με την τηλεφωνική γραμμή «10201», την εφαρμογή Safe Youth στα κινητά τηλέφωνα για οποιοδήποτε συμβάν με εμπλοκή ανηλίκων, την επιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, την ψηφιακή πλατφόρμα «Shop Bullying» για περιστατικά στα σχολεία κ.λπ.
«ΝΟΣΟΣ» ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ…
Στη συνέχεια μίλησε για τη σημασία της νομοθετικής πρωτοβουλίας, επισημαίνοντας την ηθική ευθύνη απέναντι στους νέους μας. Χαρακτηριστικά ο Ηλείος κοινοβουλευτικός τόνισε:
«Η παραβατικότητα των ανηλίκων, αποτελεί μία σύγχρονη «ασθένεια» που δεν γνωρίζει σύνορα, κοινωνικές τάξεις και οικογενειακό οικονομικό «status». Μία «νόσο» που είναι σε έξαρση και στη χώρα μας, αλλά δεν πρέπει να την αφήσουμε να καταστεί ανίατη. Μία αρνητική συνθήκη, για την οποία δεν πρέπει να μένουμε μόνο σε κατασταλτικά μέτρα, αλλά οφείλουμε να «επενδύσουμε» αρχικά σε δράσεις πρόληψης και κυρίως επιβάλλεται να ψάξουμε το «φάρμακο», στον επανακαθορισμό του κρίσιμου ρόλου της οικογένειας και του σχολείου.
Βρισκόμαστε λοιπόν, ενώπιον μιας ιδιαίτερα σημαντικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, που δεν αφορά μόνο τη δημόσια υγεία ή τη λειτουργία της αγοράς, αλλά αγγίζει πρωτίστως ένα ζήτημα ηθικής ευθύνης: την προστασία των παιδιών και των εφήβων μας από την πρώιμη έκθεση στον καπνό, το αλκοόλ και τα λεγόμενα μη καπνικά προϊόντα.
Πρόσφατη έρευνα της «ESPAD» (Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα για το Αλκοόλ και άλλες Ναρκωτικές ουσίες στους μαθητές) δείχνει ότι το 86% των νέων μας μέχρι 16 ετών έχουν καταναλώσει έστω μία φορά αλκοόλ. Αριθμοί υψηλότεροι από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, που μας προβληματίζουν και με την σημερινή πρωτοβουλία, μας κινητοποιούν με στόχο την πρόληψη».
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος στάθηκε αμέσως μετά, στην θέσπιση των νέων μέτρων ξεχωρίζοντας την πιο ουσιαστική απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού και αλκοόλ στους ανήλικους, τις βαριές κυρώσεις και αφαιρέσεις αδειών λειτουργίας σε επιχειρήσεις που παραβαίνουν το νόμο, τον έλεγχο και την εποπτεία σε σημεία διάθεσης (φυσικά και ψηφιακά) από τον ΕΟΔΥ κ.λπ.
Ακόμη έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όσα επιπλέον προβλέπονται και ειδικότερα:
-Την αυστηρή ρύθμιση της προβολής και της διαφήμισης τέτοιων προϊόντων.
-Την απαγόρευση της κυκλοφορίας προϊόντων που απευθύνονται ή είναι ελκυστικά για ανήλικους (π.χ. με γεύσεις καραμέλας, φρούτων κ.ά.).
-Την απαίτηση καθαρής σήμανσης και προειδοποιήσεων για την Υγεία.
-Την δημιουργία Ψηφιακού Μητρώου Ελέγχου Προϊόντων Καπνού, Αλκοόλ και Λοιπών Μη Καπνικών Προϊόντων.
ΦΡΑΓΜΟΙ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Νικολακόπουλος υποστήριξε ότι χρειάζεται διαρκής θωράκιση των παιδιών, λέγοντας:
«Επεμβαίνουμε με υπευθυνότητα και δείχνουμε μηδενική ανοχή απέναντι σε μία άκρως επικίνδυνη συνθήκη της εποχής μας. Θέτουμε φραγμούς στην εμπορευματοποίηση της εξάρτησης. Θωρακίζουμε τα παιδιά μας από πρακτικές που τους υπονομεύουν το μέλλον. Χτίζουμε μια υγιή, ενημερωμένη και προστατευμένη γενιά. Θέματα τόσο ξεχωριστής κοινωνικής ευαισθησίας, δεν δικαιούμαστε να εξετάζουμε σε στενά κομματικά πλαίσια. Το αντίθετο, οφείλουμε όλοι μαζί να δράσουμε, προστατεύοντας τα παιδιά μας, με τελικό στόχο στο τέλος, κανένα παιδί να μην αισθάνεται μόνο και ευάλωτο!»