Σε συνεχή μάχη μέχρι της 16ης Μαρτίου θα ευρίσκεται ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος θα επιχειρεί να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις, αλλά και να περιορίσει στο ελάχιστο την κριτική που θα ασκηθεί μέσα από το πόρισμα της Κομισιόν που ανακοινώνεται στις 26 Φεβρουαρίου και αποτελεί το εισιτήριο για τις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν όλο το επόμενο διάστημα.
Μεταξύ των άλλων θα συζητηθούν εναλλακτικά σενάρια δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου μέσω έμμεσης μείωσης των πλεονασμάτων, (εν προκειμένω για μείωση του ΕΝΦΙΑ και της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης τον Απρίλιο ή τον Μάιο).
Η χώρα μας πρέπει να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα και να τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει αναλάβει, ώστε να επιτύχει τις προσδοκίες που έχει βάλει στόχο να εγκριθούν.
Μεταξύ αυτών είναι η μείωση των κόκκινων δανείων, η θέσπιση του νέου πτωχευτικού δικαίου τα οποία θεωρεί η ΕΚΤ ήσσωνος σημασίας.
Ζήτημα συζητήσεως θα αποτελεί και το κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Σοβαρότατο θέμα που αφορά το νομό μας και θα συζητήται είναι:
H εκκρεμότητα στο ζήτημα εύρεσης λύσης για τον τρόπο αποπληρωμής των κρατικών εγγυήσεων τραπεζικών δανείων.
Σε αυτό το πεδίο υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με τις πρώτες να αναζητούν μία λύση μακροχρόνιας και μικρότερης κάλυψης του κόστους και την άλλη πλευρά να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο πεδίο της στήριξης του Τραπεζικού Τομέα.
Νέες μεγάλες μάχες στα θέματα θα δοθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος του επομένου μήνα στο Βερολίνο και στις 9 Μαρτίου στο Ελληνογερμανικό forum, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.
Ειδικότερα η πιο κρίσιμη υπουργική σύνοδο είναι για την 16η Μαρτίου όπου θα εγκριθούν και τα κείμενα των θεσμών όπου η χώρα μας θα επιχειρήσει να προωθήσει τα αιτήματά της.
Κρίσιμες ημέρες διαπραγματεύσεων ακολουθούν μέχρι την 16 Μαρτίου. Μεταξύ των άλλων και το σοβαρό πρόβλημα των εγγυημένων δανείων του Δημοσίου στις επιχειρήσεις του νομού μας.
Ο Σύνδεσμός μας – προστασίας του καταναλωτή και των δανειοληπτών Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου- και με άλλους ομοειδείς οργανισμούς έχει υποβάλλει δύο προτάσεις στο υπουργείο γι’ αυτό το θέμα και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε αυτές τις κρίσιμες ημέρες που ακολουθούν για την καλύτερη δυνατή λύση.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Καταναλωτή και Δανειοληπτών Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου
και πρώην Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας
Άγγελος Αγγελόπουλος